[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
一係就講晒一係唔好講 又要問人點算又講d唔講d
好唔鐘意d hra睇人cv,剩係睇最近果人份工既title就算(學歷,工作描述,personal statement一概唔睇),refer左好多唔適合既工之餘,又錯過唔少啱心水既工.
如果間公司有設立投訴機制, 咪有得投述lo,不過10間公司有9間冇投訴機制,剩低果一間咪最多話個hr 2句.
我都做過d"多嘴"hr既受害者,但唔好成日諗點投訴人,個制度係人地建立既,唔會為你利益著想.
我被人成碗餐蛋麵車埋黎又有, 成個硬folder車埋黎又有(好明顯至少普通襲擊, 切勿以身試法).當時分別係個係唯一股東/interviewer黎,就算報警都唔會對你有著數,間公司都只會諗股東/HR既;利益,佢地玩謝你都重得. (所以當時我只能夠適時寧人,即時離職(果日當我返中全日)/扮冇野,完左個interview後走人)
屌你老母
一係講 一係就唔好講
係度吊人癮你想點撚樣
咁如果係既話你係咪公司唔開都照返
你應該係指Agent?
想問做payroll assistant係咪會好難轉去all round HR?
因為自己本身唔係HR底 又好想入HR
最近收到一個大公司payroll嘅offer 諗住入咗行先
Agent,inhouse 都有
難,不過點都好過完全無hr經驗
同埋你入到去可以r機會掂其他hr tasks
早兩日出左offer 應該聽日會覆email accept個offer
咁啱之前係舊公司plan左今日開始放al
應唔應該同新公司hr解釋我要放完假先遞到信?
定係我應該放緊假個時番去遞信? 我知道有d公司唔比一個月通知期裏面請al 但我係預先已經plan好左放假
唔係話佢地咁做岩唔岩
不過既然你知道唔同人都有出現相同嘅情況,咁你會唔會在review一下自己cv有無方法表達得再好d?
你地傾好幾時開始返工未?
同埋你明知自己要放al,點解尋日唔遞信?
同公司hr傾有機會會比你notice period放AL,我之前做嗰間都比
多數ok吧
我都係咁放
除非你個位好多野handover姐
如果唔係你notice period都係冗員mode啦
唔好意思 想問一問呢 我九月尾second in 完.,去到而家個jobboard 都係status: active
send 左兩次email 去約我interview 既hr email 都無人覆..
係唔係fail 左都唔會reply 你
日數唔多嘅話多數都唔會改批左嘅假
其實唔覆都係答案
我個果就係仲係active....
其實我想問大家點答個D唔係讀呢科但做呢行既問題?
小妹讀既科係偏藝術,之前考政府又係比人問埋呢D問題,依家想轉工,一定又九成九問呢個問題。
應該depend on 個ad點比錢
咁你點解想轉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞