[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
15 Like 9 Dislike
方丈你好,想請教離職出糧問題
我9月23號離職,舊公司一開始話尾數會出支票。但到今日10月6號,我都未收到糧。舊公司多數銀行過數6-7號出糧,今日有遲過我離職(遲一星期)嘅同事都話收到糧,但就係銀行過數,之後問番先發現HR同個個講出尾數嘅方法都唔同
我下午1點幾打番去問,佢話要check番再打俾我,然後我下午2點幾再打去問多次,佢又話要打去account check有消息先打俾我(態度好臭串)。想問一下,check出糧記錄係咪真係要好耐,定佢有心hea我我係咪要打去同佢講再唔出糧,我會揾勞工處
係, 7日內唔出已經可以上奴記
方丈我打過去同佢講過咗七日,如果一路拖住我,我會揾勞工處處理。之後佢立即態度好咗,但就話會計部未覆都冇辦法又係果句會盡快覆我。
同舊公司叫和平分手,佢十一冇出糧我都冇話佢,今日打去仲閪我,搞到我好似追糧係我錯咁。
啱啱五點半再打去,我直接就同佢講我等咗兩星期,今日又打咗4次去,如果聽日都未有答覆俾我,係想拖糧嘅,我聽日就打去勞工處。
之後唔夠五分鐘佢就話支票pass咗落嚟,叫我聽日去攞,又話如果要等佢入銀行就要下星期,因為聽日星期四。我嬲到同佢講我聽日一早番去等佢,一陣又拖一拖話入唔到銀行
上次係到問過interview問題 今日收到offer 但同我目標價爭啲 想問下大家意見可以點樣negotiate
如果我係舊公司做得好差,過唔到試用期,新公司既人識舊公司既人,講左好多我既壞話,咁係咪一定無機會?定係照寫落cv,坦白自己有不足,承諾新工會改善比較好?
你得既
今晚到我in
想問下做hr做左3至4年 正常出面個人工大概係幾多?
當mnc, 做all-round
同朋友傾開話其實我算高 想benchmark下
我In完啦
自我感覺都幾良好,法國佬話要In多個candidate 先
下個星期會有消息
但係香港個team head一開始同我講話會請兩個headcount,希望佢唔係9up
集氣一齊有offer
集氣呀

而家份工好惡劣
要快D 有Offer 走人...
明白 唔該哂方丈
打算直接推b 見c
等c出offer再考慮 因為辭職都要一個月
再係呢個月等a a都係冇消息就認命去c
我唔想FF 咁多,但個hr email 話我知今朝會同經理傾,跟住下午打來俾返d feedback 我

得啦掛
日日打去追, 同埋話佢知你幾時會上奴記, 佢錯的
爭得多唔多, 份工係咪你好想好想要
識既冇得暪

但係咁都有interview?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞