連登巴膠怒屌濕滑司機吐露港十一連炒暨恥笑96R免費日西貢淪陷專區

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
我覺得係全線4字頭都跌客 只係幅度大小分別
重災區係馬鞍山孖賽 48x接近無影響
塞車都算 部份人唔介意係車上恰陣
但40x以前係出哂名瘋狂收車,係城隧等半粒鐘無車上係常事 有0066點解班客仲要受氣
咁多條過海線最荀都係118 收11.3/10.6但有得跑東廊
好似早前有人解釋得啱 要駁車果班 例如信興果邊工廠區 好多van仔直接去左0066
新都會 KCC呢類近鐵位,班客又嫌你慢 又去左0066見 變相雙重跌客

40x 荃灣葵芳都要轉車先到係好輸蝕 一程過優勢都無埋
263 完全無事
但我觀察所見269D下繁應該都有輕微跌客,城隧後見過好多次12800仲有空位坐
48X客荃灣主導多過沙田市中心
河東黎講就巴士市佔高最高係第一城,其他都效鐵
和宜合道上落葵芳太耐,抵消本身距離比鐵短優勢
九巴如果有心做葵涌道,好心正經開條青沙線唔經長沙灣直達葵芳
下繁去城隧轉車站睇一次就知道跌客問題有幾嚴重
返沙田水埔方向 依家只有73x 46x係長期有條人龍等車 46x條龍亦比以往縮短唔小
直接cut 41M去全曰30,49X條數會好翻啲

31B 81呢啲有用ge線都可以減, 冇理由41M唔減得喎
110收10.6 做北行隧道口/佐敦特快
118同方向收11.3
唔收車班客都會走
我同事講過, 0066馬市去葵芳 一粒鐘內一得得 點解我仲要搭40x
個時機已經過左,望吓240X 272P,簡直鴉片黎,一定會比美孚打劫

而家46X 47X又未差到要幫條線急救,都冇乜可以做,九巴唔收車已經係最好補救方法
如果計下繁,兩條平均跌12-20%左右
43X 城隧後坐8成座位高載車
49x 城隧依家落多上就小,坐滿入城隧
取消38A, 38B全日化
269D朝早見大欖隧道依然排晒長龍
講到沙田個邊大跌客
上繁無留意但下繁都有跌客情況
不過 整體未去到一眾4字頭咁嚴重
38B呢啲路線本身唔應該存在,非繁一定運空氣
如果由荃灣/美孚搭鐵, 顯徑撚係沙田第一個站返到去

仲使乜捱你46x 慢碌由葵芳上城隧再兜大圍
一早已經講左 鳩巴肯開條青沙直達葵芳線 收貴3成都大把生意

鳩巴咁大貪想一車做齊葵涌荔枝角客 班客彩你都傻
43X獨巿位多,就算賺少左都冇理由收車減班咁仆街

如果真係肉赤ge話,過多啲車開多幾班43P好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞