[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (39)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
其實今年論實力 祖祖真係有能力問鼎女金
東京人壽破紀錄5台10冠、唱到街知巷聞
黎緊11月又出碟 一次過推7首派台歌+2首新歌
今年仲第一次作曲+MV執導

雖然出道左22年,但實力派樂壇天后當之無愧
宜家就睇佢有冇時間番香港出席頒獎典禮
細心聽 其實佢咬字、感情細膩入微
呢個ver係今年年中重新灌錄
悲慘情歌誠意之作

希望會係五台熱播 再創佳績呢
畢竟東京人壽成績咁好 難免會比下去
成績好,代表英皇肯貨金同電台比面啫。東京人壽其實唔多人識同鍾意
其實出呢首歌都應該知佢唔係諗住攞獎
為左11月出碟
咁可能想要至尊碟
後生個班真係唔該聽多啲老嘢唱嘅歌,學吓點咬字
歌曲風格可以唔使跟,行返自己個套就得
Mike有辦你睇
其實22週年有咩咁特別,要特別講,要慶祝
10週年 20週年我就明
總之老屎忽黎你地唔聽都要俾面佢
霸個10大都唔想
上上面玩啦唔好阻住後生仔女上位
佢無論點奶都係得個港普傻婆形象
響上面繼續用香港樂壇天后呢個朵cap吓水就得
唔會真係上到位,連牙漿嘅名氣都比唔上
返香港都係得班死忠撐佢,唔湯唔水咁
Btw北京人壽街知巷聞我真係笑咗
出個陣唔專登去聽的確係有好多地方播
但而家一句melody我都記唔起
心之科學就算冇入playlist都有印象過佢
5台10冠擺明係雞蛋幫佢𢱑返嚟
大可以話唔係容祖國想咁做
但以前嘅「拎咗呢個獎,下年唔知拎咩獎好喇」、「想拎唱作獎」言論太深入人心
連之前至尊歌都係調畀佢
成日想叱咤大滿貫
5台10冠呢單佢好難唔會受耙
Gem Eason嘅歌係大陸台灣好紅
joey係英皇死谷上好多節目宣傳都歌唔紅
冇三不成幾,只係兩年冇上
永遠都係得揮著翅膀的女孩一首大把大陸人記得
東京人壽未必有買獎ge
可能純粹係見到隔離台力推 先羊群心理
加上祖祖闊別1年多冇出廣東歌
又食正奧運、疫情條水
第一次作曲
各樣野加埋 天時地利人和
先有五台十冠既佳績

見d DJ都真心鐘意祖祖 次次播佢歌都話好掛住佢
如果用錢真係收買到人心 咁英皇都幾勁
今年歌手都好努力又好多好歌
唔想再有關愛座 Eason 都無面俾
佢同楊千嬅 呢度嘅巴絲憎邊個多啲
照計就祖祖比較本土
佢有份興起當年廣東話K歌文化
本土文化人一早唱祖國兒女真係好有先見之明,維穩show 都做過n 次都冇乜人知咁
五個台真係好有祖祖心,自願傾掂數俾雙周冠賀佢入行22周年唔知33周年係咪可以再創歷史呢?落棺前可能44周年冠足成個月,諗起都興奮
你打呢埋野出嚟唔笑嗰下先好野

真愛祖 Respect
楊千嬅以前都唔夠本土? 冇野吓話
集體回憶 講政府清拆古物
祖兒粉絲多要幫住佢講嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞