[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (39)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
八卦都拎上嚟講
許廷鏗昨日於社交平台宣布成立新自家公司「自許紀錄」,並預告新歌《佛系人生》將於10月7日推出。許廷鏗亦在Ig開Live公布這個喜訊,他笑言自立門戶,已經大個仔。他又解構公司名字,他說自己有一首歌叫《慌》,他很喜歡其中一句歌詞「勇敢得我自許」,於是拿了「自許」兩個字;除了可以說是來自許廷鏗,另外亦是自己這條路,這份勇氣、勇敢是自己給自己,故今年做了很大轉向,又指這個公司名對他很有意義。其間,許廷鏗又不時感觸眼濕濕。

對唔住我真係忍受唔到Edan個唱腔 好難聽啊
有冇人知幾點上架?
13:00
臨尾駁返去地球保衛隊去救火
都係想聽live
首歌作得幾好
比jay fung 依類唱應該完爆
聽咗兩句頂唔順
好搞笑,一首sweet歌唱到就死咁
點解可以唱到咁冷淡

仲有歌詞寫得有啲勉強,咩可愛派
有冇link
好期待生力軍金唱哩首嘅live
最後嗰個位係提翻觀眾,佢哋無忘記自己嘅使命
用平淡來表現溫馨同sweet
鬼唔知Jay fung唱得好咩
可惜俾第二個唱首歌熱度得番1/10
近日有Rapper出歌批評MIRROR ,Ian表示沒留意,但認為音樂是自由表達自己渠道,為自己發聲。對於被重點抨擊組合某些成員只賣樣沒有實力,Ian大方回應:「首先多謝佢覺得我哋靚仔,大家私下都付出好多努力,當然佢哋都天生麗質,唔係只靠化妝,我哋都有去上堂學唱歌,希望做到一個標準,等大家知道我哋有努力。」Ian不會為事件嬲怒,反而覺得每人都有表達個人意見自由,對批評MIRROR歌曲沒有個人情感,會集中自己作品為主。
有冇人覺得份詞有啲9?
我都來陪伴這 可愛派
這守護你 的死硬派
全程力撐 My apple pie

同埋好似原本嘅歌名好啲,無咁娘
佢將cutie pie直譯做可愛派
Lm
竟然屈個member同女仔扑
兒登啲咬字可以再差啲
天生麗質
人唔笑狗都吠啦大佬
個個睇住你地出道架
有心嘅放多啲時間學唱歌啦,一出Show就做感冒童
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞