[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (39)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
口碑好,多人識,唔等如會有好多人投比嗰首歌

印象中C AllStar嘅歌未入過最歌五強
最歌十強都唔係年年入到
希望今年覺得《留下來的人》值得最歌嘅人,會take action投票啦
應該50:50
903DJ咁多鏡粉 同埋仲有1plug
CAS可能最後呢plug(?)
契豆首歌其實幾好
但如果比jayfung唱返會好啲希望同janice個concert會自己唱返
原來天梯嗰年入唔到五強
好心903尊重歌手尊重音樂,就俾返ear mon先要歌手上台唱歌
冇ear mon喺大表演台唱 = 矇住眼行路

上年per se 首粉碎糖果屋,兩個彈奏、三個唱,冇ear mon聽唔清自己彈乜唱乜,又聽唔清對方彈乜唱乜,要live 真係痴撚線
903唔尊重歌手音樂je,冇ear mon就要歌手上台唱歌
CAS一定係吹雞留下來的人

真係唔會係沒明日
咁啲歌手唔係連續幾個show都出事
但係Mirror下半年已經有幾個show係炒車
同埋Mirror依家做咗全城焦點,做咩都有人會報會睇
而次次炒曬車都有成班鏡粉話好聽,跟著成堆傳媒又話佢哋病住唱都無影響個 live performance
明明走曬音wor,吹捧都唔係咁樣吹捧啦

我相信,Mirror現場表演炒車唔係佢哋咁多人佢哋笑嘅主因,
盲目吹捧嘅鏡粉&傳媒,先至係咁多人笑佢哋嘅主因

根本啲成員就需要休息、學唱歌&練歌、練舞,
公司就淨係識得要佢哋拍廣告、出show、拍廣告
當佢哋只係搖錢樹,無為佢哋之後嘅artist生涯打算
咁搞法,好快dup,咁點為公司賺錢?
仲點繼續表演,甚至做亞洲第一?
唔係有台mon咩,不過佢哋唱功本身好多都係好shaky啦
Lm
台mon唔係都會有delay咩?
有台mon,但代替唔到ear mon嘅作用
你可以對比一下
有ear mon嘅表演嘉賓,唱每粒音都好有自信
冇ear mon嘅,就好小心翼翼咁唱,又或者唱得好嘅,歌比較on beat
Serrini 開場做表演嘉賓冇炒,粉碎糖果屋就炒,你就知好有分別
Edan仲有突如其來的心跳感覺嘅ap
基本上已穩
唱情歌的人聽聽下又ok
林峯今年回歸香港樂壇,加盟華納後首作《唱情歌的人》由林家謙作曲、張楚翹填詞,不過歌曲叫好,但成績不似預期,未能進入樂壇流行榜。林峯自爆與「御用作曲人」鄧智偉已在錄音室見面,似乎準備挽回頹勢。

林峯過往與鄧智偉合作多不勝數,《愛在記憶中找你》、《CHOK》、《浮生若水》、《 愛不疚》等都琅琅上口,林峯今次再與鄧智偉應該都胸有成竹,更暗示新作可能是舊作《幼稚完》續集:「九年逝去,幼稚未完,兄弟重聚,未來可期。歌名未定,期待有才華的Honey們給出建議,為此次再續前緣添上點睛之筆。」
可能因為今年太多好作品 佢又太耐冇出新歌
https://youtu.be/5zkbzxHLYQg

但佢live都幾好聽
其實歌曲質素只係一半原因

最大原因係佢係大陸,唔係香港,電台電視都無上過,所以梗係無上榜
正常無可能tvb 新城都唔播,四台聯ban,唔合常理
硬係覺得首歌同佢把聲唔夾
但講到尾佢都無出力宣傳過先會咁
最大原因係連登會員羅曉聰吹奏
果個po好多正評,又關我事?
正解
最尾MC無金嘅話
班人要屌係應該屌華納點解要谷gigi棄MC
今年鏡錯個勢咁好都要棄肥仔
華納憑乜野覺得自己可以攞晒男女新人金
谷Gigi在冇乜競爭對手下嘅情況下容易有金,谷MC未必有,最後MC成棄子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞