[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (39)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
其實容祖兒呢幾年都冇上叱吒
真係唔覺得佢仲會去拎女金

19年佢20周年Pretty Crazy都冇玩
依家更加唔會玩啦

利申:前祖粉

Btw希望佢長駐中國發展
唔好落嚟
最奇怪係商台啲話事人去晒邊度
Colin 走埋後
得Oscar同阿檸可以試吓
其他就真係不了
我咁寫包單Oscar同阿檸 一定好過廢禮
RIP Mike

求Eric Kwok放生Mike & 煎
哇!小巧
lm
第一場
容祖兒出道22年 首次執導新歌MV 剖白感情世界

今天(29日)是容祖兒出道22周年的日子,她趁着別具意義的紀念日,推出全新廣東作品《不配》,並首次親自操刀執導MV,祖兒坦言面對不少難題,她說:「以前被拍,但今次係發出指令,話畀cameraman、舞者知道呢個動作同歌詞嘅關係、點樣呈現出嚟,又要攞唔同鏡頭捕捉唔同角度,對我嚟講係有啲難度。」

雖說是「處女」執導,不過她首次「執導」是20年前,當年更找來吳彥祖任男主角,她說:「有歌迷畀我睇,嗰陣時參加商台活動,拍咗一首叫《何苦》嘅歌,不過係比較玩票形式,今次係認真嘅一次。與其話執導,不如話我用多個身分,將呢首歌想表達嘅情緒,完整咁呈現出嚟,令聽眾、樂迷更加明白我想唱啲乜嘢。」

入行22年的祖兒感觸甚深,「要堅持22年係一件唔容易嘅事,喺呢22年入面繼續遵守自己諾言、繼續成長,好多謝身邊每一個去幫助我嘅人、我嘅歌迷、我屋企人」。
又係依d 19宣傳
收皮啦無人想知
老土得幾好笑
好似艾粒文化節拍嗰啲鳩野咁
迪奶俱樂部
蛋記條content team落後咗二十年
平時買開啲泡菜碟都係10首起先叫正規專輯,10首樓下全部都係叫mini album
樹林ready
錯晒
佢咬字真係好好,唔使睇歌詞都可以聽到晒佢唱乜,但係首歌好悶,如果咁都有冠佢實畀人剷到上天花版
有意轉往台灣發展

在赴台期間,除了參與不少現場演出外,Tyson也未有減慢創作步伐,推出了新歌《In My Dream》。他坦言有意到台灣發展:「因為嗰邊嘅市場好似習慣咗有獨立音樂人,據我所知,無論係有廠牌定係自己發展嘅獨立音樂人,佢哋嘅音樂串流已經超越咗喺大唱片公司喺市場嘅佔有率。當你聽到呢個資訊就會覺得,台灣真係獨立音樂人嘅天堂,所以我就有呢個諗法。語言上,佢哋都幾鍾意我嘅國語作品,所以我覺得係可以試下去發展。」

說到這裏,他也承認有想過長期定居台灣,專注在當地發展音樂事業:「我係已經喺嗰邊租埋屋㗎啦,真係諗住長久喺嗰邊發展。但係一返嚟香港,台灣嗰邊就唔好彩地爆發咗疫情,我返唔到去,咁啱又有拉闊嘅邀請,我覺得個天好似幫我做好咗選擇。但係我冇放棄過呢個念頭,都係想返去台灣發展,直至呢一刻我都好想。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞