[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (39)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
型 但無咩meaning咁
其實首歌同mv嘅重點就係fuckboy失戀都要好型好靚仔所以你都可以講其實真係冇乜meaning
10 feet
平平一首歌,不值女金
Fake news 聽
邊到fake news
唱打打打算啦
年尾出首歌又要俾個獎佢
關愛座咩
普通K歌一隻
而家大把歌正過佢
仲使撚聽佢
現在轉為獨立歌手後的Alfred透露:「即將推出自立門戶後的首隻大碟,仍然會做唱片,亦會是隻實體唱片。下星期會推出今年的第一主打,其實也是因應我之前做的《AH佛真·惜玩》去做,延伸有一些感受然後變成歌曲,我的新歌叫《佛系人生》,希望大家也會留意。」

而他透露錄音已差不多完成:「共有8首歌,視乎大家的消化程度和反應,再決定推出(大碟的)時間。」

Alfred分享大碟主題稱:「跟往年的大碟一樣,其實是我人生經歷的路段,很多時都是關於選擇。有首歌名為《沒有人可以為你的幸福負責》,今年經過了這麼多的事情,找到一些新心態時的感受,希望可做到自我療癒的歌曲,那首歌也能代表大家的心聲、心跡。」

叫佢廢禮真係無錯
寫埋寫埋咁多年 紅左就多人搵你拎歌
啲歌果然係歌手自己揀咁走音炒車但係只係怪高估左了
綵排完 聽完大家唱 都approve呢下好嘢
其實我唔明點解佢可以用咁自豪嘅語氣同態度去講
「係呀!個rundown開show前幾日仲改緊呀,我哋係咪好叻呢~」
呢個真係好不思議,排個陣竟然冇人覺得佢哋carry唔起首歌,又冇覺得啲歌唔啱flow,唔識指出問題嘅director要嚟做乜?
廢禮喺呢個show到究竟做咗啲咩
唔至佢咁多台前幕後 音樂人 包括佢地自己都覺得冇問題
做牙醫 月球人

自資出碟easy job
RIPBOY
推下先.... 今晚
好似話揀左好多令佢尷尬的歌黎播
會唔會中途離場去沖涼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞