[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (39)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
歌詞

(廣告廣告廣告廣告多到)
IM JUST FUCKING HONEST太多賣樣扮做歌
俾個偶像包袱我
保證可以SELL到MILLIONS
ACID ON ME, COUNTING BILLIONS
今次感冒 仲未睇醫生 仲未睇醫生
所以今晚呢個PITCH 都仍然唱唔到啲音

(OH MY GOD
出到黎冇諗過會咁架
FANS 都話唔會咁架)

PROBLEMS ON ME PROBLEMS ON ME
不知不覺 變成 商業口臉
唔講以為呢期 興返薑蓉薑臉
ALL MY HOMIES笑到斷片
有人真係以為自己代表緊個樂壇出一分力
暗啞底 有幾多 自己心照啦
唔好意思 如果我落咗你面 WHEN IM SPEAKING FACT好似一面鏡 將你逐個 睇穿再拆開 煎你皮拆你骨

鍾意錢銀同名利 咪冇時間練歌
不過冇所謂啦 個樂壇係咁架啦
夠架啦 夠架啦 廢事啦 做多咗就冇人鍾意架啦
過主吧啦

廣告多係好威?係
FANS多到好TIGHT ?係
根本做個樣出黎話咁樣就係音樂
我都可以話你聽 我FREESTYLE靠緊係感覺

IMMA CATCH THE VIBE
唔洗指名道姓 呢度鏡得一塊 餅得一塊
IMMA FUCKING REPLY
講緊你哋呢班商業心態 靠音樂擋子彈
而家咩都穿晒喇
I FUCK U ALL FAKE ASS
繼續賣你嘅廣告 我又唔會攔路 但有啲嘢注定咗包括你哋同我之間嘅壇數CUZ

(ALL BOUT BUSINESS TALK

I FUCK YOU BUSINESS TALK

TRENDY TRENDY ALL BOUT BUSINESS TALK

PRETTY FRIDAY有樣學樣 而家就做低你個偶像
做埋你個偶像

廣告廣告廣告廣告)

FAKE MUSICIAN FAKE THE MISSION
PLAY THE VICTIM ,我同你DIFFERENT VISIONS
拉闊音樂? 二十年黎維持糖衣包裝 繼續響度 抄襲音樂

你本日記好狂咩? 唔講以為MUSE黎咗香港
SHIT 咁都可以上榜
我有嘢講錯咗咩?
錢你鍾意賺撚飽佢咪撚喺度侮辱創作

EXCUSE ME IM THE DYING LEGEND DONT YOU PROVE ME? 真話擺喺作品 洗唔洗你哋過黎PROOF READ?
IM MOVIN, REPLY我當係FREESTYLE 做個MOOD ING
MY HOOD LIT, 兄弟多SO HOW CAN I BE LOSIN?

THE TRUTH IS根本呢個環境只係需要多啲花生娛樂大家 刺激大家
反正新聞一單冚一單
過咗一排冇嘢㗎喇
你哋繼續出嚟賺錢啦
數據好多 OH YOU SO FIRE
即管睇吓 邊個死喺呢個SYSTEM
我就繼續企喺高點CHILLING
WORLD ON THE MAP
I DONT TELL A LIE, DIG?
中晒
有人喺出面幫呢首歌開咗個post
裏面啲留言話人聲細音大,聽唔清佢rap乜,
但係我用耳機聽so far係聽到佢rap咩
同埋佢講嘅嘢都唔係無道理呀……

你本日記好狂咩? 唔講以為MUSE黎咗香港
SHIT 咁都可以上榜
我有嘢講錯咗咩?

狂人一直有人話作曲果個抄歌
但我不能分辨,有無人可以指教下
好似話似呢首?
https://youtu.be/w8KQmps-Sog
有冇發覺903 不斷播男歌手
女歌手少到可憐😂😂😅

Intro 啲base 一樣, 中間又有d似
本身都覺狂人依首好正,仲開左po重新吹奏
但有人話依首有嫌疑抄令我一直有疑惑
不過點都好依首一定係十大之一
https://lihkg.com/thread/2604318/page/16
王菀之Ivana
新碟收錄12首歌
其中6首,伍仲衡創作的作品,當年由王菀之唱的demo
另外6首,翻唱前輩的作品,包括:顧嘉輝、許冠傑、林子祥、林敏怡、黎小田、李宗盛
903 不嬲少播女歌手,所以女歌手係難拎大碟獎
抄襲十大
5台冠我都信係dj真心
5台雙週擺明港台做爛事夾埋另外4台落水
viu冠完唔落榜咁多週先走去雙週冠咁核突好難信係冇買
首歌正在佢唔單止屌個現狀
仲誠實咁講埋九成唔gur嘅人嘅心態
就係企喺高點
今鋪真係撐佢
即係段rap 反埋吳林峰 carl叔叔
其實唔關jer依個只係唱嘅事
jer同carl叔叔叫吳林峰咁寫
903訪問講過
如果真係抄,三個都係共犯🤣
兩首歌題材同心理狀態亦有d似
佢po哂四個人出黎
打啲野都係亂七八糟
完全feel到佢係 0 art sense
睇禮禮平時著衫都知
語無倫次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞