[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (39)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
但係boss曲風有新鮮感好多
個vibe hyper啲 係詞填得冇咁好
個mv又有故事性
咁多年都係咁 其實冇咩問題
實力派果d一樣唱到
音感差d易走音
咁都係想903做多幾步啫

叱咤係好多樂迷非樂迷都會睇嘅一個show,係比非樂迷認識新歌手嘅契機之一,如果啲歌手可以發揮到最好,吸引啲非香港樂迷重新留意翻啲香港歌手,都係件好事呀

班歌手自己嘅準備固然重要,個主辦單位、場地嘅配合、幫手都好重要

18年KKBOX風雲榜,謝安琪因為ear mon出事而表現失準,
今年Chill Club頒獎禮,C AllStar 因為轉播器材問題,比人話唱《銀河修理員》唱到走音,明明係和音條聲大聲過主音,唔係CAS唱歌走音

呢啲都唔係歌手自己嘅問題,但係啲人第一個話嘅一定係歌手
有幾多個非樂迷會特登搵翻歌手自己嘅解釋出嚟睇先?

明明可以避免嘅意外,咁點解903唔做多少少去幫啲歌手呢?
點解咁多年都係咁就代表冇問題?
個關係喺邊?
10月6日
除左冇耳mon外,另一個問題係冇得prep即興唱
連台都冇得踩根本唔知台上咩狀況
有獎拎嘅本來開開心心變左好似等上台行刑咁
今年cc有prep過啲歌手明顯從容好多,觀眾又有多啲野睇
叱咤生力軍金
其實全世界音樂頒獎禮都係表現同頒獎分開處理,即係好似cc年度推介咁
係香港咁奇怪要得獎嗰個即場表演
因為咁做就唔需要去刻意Arrange個Show
可以唱live
以前嘅歌冇咁groovy....旋律on beat易跟啲
歌唱表演係一門專業嚟,咁嘅set up叫人上去唱係一種侮辱嚟,之後又走晒音甩beat又reinforce樂壇已死嘅印象,你支持樂壇發展就唔好幫903講好說話
咁當然學藝未精有冇ear mon都會炒
無為903說話,無ear mon好不當
但實力派仍然唱到陳述事實姐
https://www.instagram.com/p/CUmUP-cP0YP/?utm_medium=copy_link

呢間華納即係香港?

即係小克會幫香港堆華納歌手填詞?
你想像下配落陳蕾到
正wor
想問做飯謙仲係咪華納嫁?
依個真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞