[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (39)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
中point
泳兒都要靠再出發先多返人討論
最可悲係Gin Lee唔係無crossover, 有, 又係張學友囉
大佬呢D邊有noise....
好有noise喎喺老人界
我老豆老母覺得好正
最on9係搵張學友都真係未必咁易,成件事完全係吃力不討好
根本環球班老屎忽完全同市場脫曬節,仲以為搵到歌神合唱會好有noise,大佬呀,啲後生識唔識佢都成問題
最大反彈係同公司女歌手fans
例如mag 豹
話係咪為左谷gigi,搞到其他人播少左影響爭獎機會
首歌老土到
唔好啦 真係覺得好可惜
佢本身都多年紀較大嘅fans
有班hifi阿叔會買佢嘅碟
去hifi論壇睇下就明
好想佢唱返潛水嗰啲
初出道嗰陣喺啲event唱jazz 唱RnB 都好L正
依家搞到要迎合啲呀叔師奶
但入咗環球之後啲主打都係偏老土
sidetrack正常好多但又冇得plug

就算最近上chill club唱那part R&B都好好啦
佢唱到懶係MLA Nicole咁,但屌我聽Nicole做乜,做乜要聽你呀
樓上講出gin lee 嘅情況 唉
覺得用同一個style唱冇問題,但nicole把聲順耳好多
我只希望環球至少俾佢做佢想做嘅歌
嗰半隻錄好但而唔出嘅neo soul呀

唔想佢同咪曾要再俾Eric Kwok嗰啲一模九樣音樂踐踏
環球知唔知Eric Kwok回撚晒塘,佢哋有冇聽而家啲人係做啲咩歌
估環球係想Jace Aga Gin 行唔同market
Jace 做後生偶像
Aga 做音樂才女
Gin 做傳統大台歌手
真係唔明 有個咁好嘅歌手 係球記手上都搞到咁

不過又有可能gin 係鐘意做呢啲傳統style啦
除咗用死Eric kwok老土
成間環球啲宣傳都好老土
我覺得Duncan wong真係好大問題
以前死攬eason搞到青黃不接
又成日用廢老譚嚟登死班後輩
佢做好多嘢都唔make sense
張蔓姿首歌係咪有粗口???
咁都擺到喺電台度播嘅
um webzine拍左咁多野都冇人睇
睇歌詞原來唔係粗口,但唱到好似
但條友好命,今年冇乜人同佢爭新人獎
聽咗幾次都係咁撚冷淡
垃圾vocal
監製咁都唔叫佢錄過
又唔係喎,佢之前訪問有講過

〈侘寂〉教Gin Lee放低執著,亦讓她暫時放下情歌。「我很少唱一些電子迷幻的曲風,其實我很喜歡聽,也會唱別人這種類型的作品,只不過這些demo很難收到。」就連快歌都欠奉,她一向收到最多的是,Ballad(又名歌謠,抒情輕柔曲風)。「作曲人通常給我一些灑狗血的Ballad,甚至寫一些很難唱的歌,希望我幫他們實現夢想。當我一收到這首歌,就覺得很正很難得,當時還未知道是CY Kong的作品,經已說要reserve這首歌。」

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞