[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (39)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
可能特登呢
最恐怖係成日搞D懶係以老帶新嘅合作
然後班後生又冇say拒絕
個個就要同條廢老譚一齊合唱
唔知幫到邊個
佢個感覺好似為拍而拍,然後又唔覺得promote到佢哋音樂,又唔覺得令佢哋任何一個後生歌手性格更突出
MIRROR成員Edan(呂爵安)今年派過兩首個人單曲《E先生連環不幸事件》及《小諧星》,加上其聲勢浩大的fans應援,要爭新人獎信心十足。臨近年尾Edan再發力,昨日宣布新歌《My Apple Pie》將會於周三(6日)派台。今次新作再由黃偉文(Wyman)負責填詞,他在社交平台透露歌名想叫「À La Mode」,後來才變成「My Apple Pie」,他為MIRROR三位成員都填過M字開頭的歌(姜濤《Master Class》、盧瀚霆《Megahit》),笑稱是M字額系列。

Edan之前兩作都走情歌路線,兩次都順便自肥,分別邀請到新一代靚女「寶礦力女神」譚旻萱(Mandy)及女神級周秀娜做女主角,今次女主角同樣有返咁上下份量,邀請了「最靚星二代」之一的林愷鈴演出。

支持拎金獎
去年承認男同志身分的小肥(徐智勇)近日推出新歌《廢柴》,唱出「出櫃」的心路歷程。新歌由陳輝陽和林夕為他度身訂做,小肥笑說:「去年同陳輝陽合作灌錄靚聲碟,無諗過有新歌,後來我在陳志雲的節目上宣布『出櫃』,陳輝陽覺得這件事是很需要出一首新歌,便找了夕爺(林夕)填詞。」

小肥以自嘲方式,鼓勵一班「同路人」戰勝心魔,他說:「我以前很在意別人目光,無論是『出櫃』、做人、做歌手都經常諗多咗,擔心別人會覺得我造新聞,在某些地方永遠選擇逃避,其實都是心魔作祟,『廢柴』這個稱號都是我給自己的。不過我現在已改了很多,想做就去做。」
首歌仲叫近日推出?
呢個照計唔係重點
欣宜今日派咗新歌 最難行的路
女金加十大?
今年戰況似07年
男強女弱

女如果vocal唔改善,好快會無市場
先哭都夠十大啦 唔係咩
唔夠

所以希望新歌播到十大
炎明熹新歌不敵其他新人,Fans怒轟:︁「班造星友(MC、MIKE及EDAN )個個係刷views高手!」
https://lih.kg/2724673

Jace 最紅
jf當年係輸俾羅力威

佢哋都有刷真話的清高喎
大家都一樣只係有幾癲嘅分別
羅力威顛峰創作唱功勁
依家消失左
除咗雙子情歌你仲鍾意邊首?
你有無諗過Gin Lee 嘅target audience 從來唔係後生仔
現實不重要,不平安夜,尋找的是你, 一花一世界

英皇歌手墳墓,好彩jf走到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞