想試玩流亡黯道 Path of Exile (PoE) 仲有冇人玩緊?

671 回覆
13 Like 41 Dislike
POE所有content 要玩哂可能五六季都未必得 推完主線先係真正嘅開始

Btw, 詞綴建議煲熟下先 https://poedb.tw/tw/mod.php 呢個網有哂所有詞綴出現嘅條件 整裝靠佢 想件裝有咩詞綴響呢到睇咗先 睇下要咩基底/物等 之後諗下點整先有另一條你想要嘅詞 整裝嘅好玩之處
屌你老母樓主問問問
自己打下啦屌
有無巴打直係開個Dc一齊玩
至少新手有地方問野
我估好多新手想入坑,但見到又唔識玩就好快放棄
如果有Dc問下功課應該幫到下引人入坑
台服通常只打EX貨
所以C炒到天花龍鳳都無乜分別

同埋賺錢靠C去換EX係好無效率
台服啲價俾rmt搞死哂啦

國際服好好多
首先你要了解跌圖個機制
佢跌圖係唔係T1嘅圖有機會出鄰近T2嘅圖咁?T2出T3咁?
其實真係好難講得哂
自己打幾次就知點做
建議係內圈每個區輪流遂粒插
如果夾硬沖一區上T16 係完全冇效率嘅做法
1. 跌T13-16圖機會極微(得一區會跌)
2. 沖到個地區要求係T13-16 但你根本冇T13-16圖=沖黎都冇意思

如果你4區各插1粒 咁你就有4個區嘅圖都會跌 T4 up嘅圖 而且有4個區都有機會引到隻王

所以推圖嘅重點係在於拎哂啲守望石插到A8嘅效率
季未守望石幾c粒 直接買30粒塞爆 圖打你有嘅最高階 冇錢就賣連結石改造石
會跌上下兩T嘅圖 e.g. 打T10 小怪有機會跌T9-T11嘅圖 王有機會跌T8-T12嘅圖 (更大機會跌你打嗰張圖連住嘅圖)
張張圖清到怪數量50下 冇圖就揾npc買
啲石打到後邊會限制你打紅圖先會跌
所以你要定好邊到開始打先
如果唔係去到尾你會唔跌石又斷圖

abcd係內圈

AB
DC

由A區開始先打
A區插1粒 B區插兩粒
咁你打A區既時候就會跌B區圖
當A區打到3粒既時候就去拓B區
開始拓B區既時候 C區插3粒石
咁你打B區既時候 就會出C區圖

如此類推

其實啲主線啲顏色石唔洗打齊32粒
因為去到後期會用啲有詞既石
打地區10王INVITATION會跌

顏色石用途係畀你初期推高TEIR
其實去巴哈 或者youtube 搵下
有圖解說好易明
收到風下季改atlas wor
睇片學下原理都ok 想抄功課可能會收皮
我今季開波都係打劫盜賺到差唔多就買滿守望石刷紅圖
不過新手嘅話唔建議啦 塞滿哂都未必刷到紅圖
如果你係單機玩家
去到紅圖左右點都會面對斷圖問題
唔想斷圖就要落重通貨洗高數量多怪
20Q 瓦 紅門碎片 大師 etc...

同埋你會發現打極都唔出某幾張圖
單機建議直接收
唔好哂時間搵一張打極都唔跌既圖

如果有frd可以大家互相吸王
可以拓得非常之快
又改
齋打字好難完全解釋到
改到得返4個區 諗緊佢8個區啲輿圖天賦係咪會二合為一
巴哈睇既

版本 3.16.0 時間
10/15(五) 3.16 發佈會
10/19(二) 國際服探險聯盟結束
10/23(六) 國際服 3.16 改版
10/28(四) 台灣服 3.16 改版
10/29(五) 騰訊服 3.16 改版

困難模式
協助開發和測試,隔離聯盟機制。
可進行季中大幅修改的實驗。

遊戲平衡
提高第 2 章 - 第10章的難度。
削弱護體效果給近戰角色。
提早公布平衡改動。
調整圖騰機制,因為禁忌儀式圖騰。
削弱光環師,提供新的主動技能給純輔助角色。

異常狀態 (這部分我不熟不多加標註)
增加玩家異常狀態免疫的來源: (非定案)

添加更多技能提供的異常免疫狀態比如說抗性光環基於對應的異常免疫
給萬神殿添加更強的減益效果和異常免疫,比如說會提供高額度的降低效果但不會是全免
天賦樹添加免疫流血和中毒的天賦
鋼筋鐵骨添加降低流血效果,並且考慮修改召喚昇華的骨製戰甲天賦
熔岩護盾添加降低點燃效果
給珠寶添加元素免疫的瓦爾固定詞綴
奉獻地面提供詛咒效果降低 50%,詛咒天賦點改到各個職業更能點到的位置
給珠寶添加了異常免疫的普通詞綴
把目前的異常免疫狀態的數值(比如說深淵珠寶從 20% 提高到 35%)
審核通過工藝獲得異常免疫,特別是低級時
改變持盾異常免疫天賦,使它作用於所有的盾
添加無法被感電,無法被冰緩,無法被冰凍,無法被點燃,無法中毒,流血移動時不承受額外的傷害的工藝選項。

藥劑
藥劑分為反應類和預判類。生命和魔力藥劑為反應類,功能藥劑為預判類。部分藥劑會同時有兩種。
增加藥劑新的階級。
提高點燃石的強度

公會
公會藏身處
可能讓同公會分享工藝配方
公會API

詞綴
預言和礦坑的工藝配方移出至核心遊戲(這裡應該是指改色、連線、孔數、蒼白議會的工藝)
減少隱匿詞綴工藝需要的揭露次數

新終局內容
提高譫妄玉掉率,提高 100,80,60,40,20 譫妄圖的獎勵
幻像異界添加 5-10 層數
提高掘獄礦坑收益,1000-1500 層收益會提高,難度也會有意義的提高
超級五戰亂 永恆鬥爭之域
超級凋落地圖
最後通牒可超過10層
添加新階等的裂痕石

輿圖
輿圖區域 4 個 (原 8 個)
[[地圖]]數量 100 張 (原 160 張),每個[[聯盟]]輪替
守望石 16 個 (原 32 個)
削弱聖甲蟲效果,提升地圖本身的收益

掉落
知識卷軸掉落率降低 80%,但是一次掉落 5 個
算係大改啦3.16 都幾期待
削弱護體效果給近戰角色
3.15近戰仲唔撚夠慘,仲劈
仲提升難度 cls
今季拓荒個陣act1打到我懷疑人生
3.15skip左無玩 meta主流係咪玩盾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞