想試玩流亡黯道 Path of Exile (PoE) 仲有冇人玩緊?

671 回覆
13 Like 41 Dislike
其實我個遊戲係咪仲未開始
正如Diablo未上地獄都唔駛刷住
可能我無經歷過d2
睇朋友玩咗陣d2r 吸引唔到我
尤其個畫質 要同原版比咁一定係靚咗好多
但係咪2021年應有既水準就要斟酌下
d2r叫情懷囉
POE都係受佢啟發
畫質過得去
但遊戲模式 今時今日計係落後
叫做有得打下寶賣下真錢
以前中學雞果陣玩老翻d2
craft野真係可以玩到好複雜

我由一開ser斷斷續續玩到依家都未係好識
craft嘢想craft頂裝
要有返咁上下currency先玩得
唔係同賭錢落海一樣
咪睇下把野有冇你需要既stat
好似你上面講咁 攻%, 點攻, 攻速之類
玩dot例如流血 中毒既咪要睇埋有冇+持續傷害
你劇情啲野普遍低攻係因為物品等級低 抽唔出高等級既詞
物品等級 = /= 裝備需求等級
禁住alt?就會見到

打高等級地圖就會跌到高物等既裝
所以先話打完劇情後刷圖先係開始

craft野一言難盡 而且我都唔太識
但就如上面講 因為涉及機率 你無番咁上下通貨量做個pool好難有收獲
vaal cyclone 可以儲魂放 Vaal技(殺怪儲氣)

divergent係技能嘅一種變種?
有啲係升級加乘唔同, 有啲係屬性唔同, 有啲連攻擊方式都唔同咗
d2r畫質美術靚過poe好多
佢個鏡頭遠近做得幾好 poe太近
不過內容太少 無update玩唔長
都係玩住d2r等poe新季
有無Hk DC交流下。冰凍陷阱新手
想自己整陷阱手,想問神殿房次次隨機出?打左2-3次都係防禦所

完咗act
打地圖嘅迷宮前置係隨機
可以去某個channel入party痴餐嘅
其實呢隻game都幾多人傾
10-12月都多驚玩 poe又擺多季
poe勝在你幾時玩都得
其實total有幾多關,仲以為什act 4爆機....
act 10
地圖T1-16 再打sharper/elder end game
仲有每季新機制都有新boss/end game元素
每季有challenge拎skin
上網睇話佢比咩你就要打咩最多轉同房既其他種類關卡
如果你講地下執番黎個啲
9成都係出垃圾
有1成會出比較有價值既野

前期簡單黎講
先睇物品等級
因為物品等級決定佢出T幾既詞
你40物等既裝唔會洗到 T1既詞
最早期黎講 只要你沖得夠快
賣86物等基底 已經可以發過豬頭

其次就係
高血抗既裝備
其他就睇有冇物理點傷 法術傷 之類
能力值有冇加
(因為某啲build會缺智力/力量 需要大量裝備扯高個數值升級技能)
件裝係定 5L / 6L
顏色係咪逆天色 (智力裝 但6R1B)
呢啲都會影響個價值

如果後期自己整裝
你就要考慮基底 勢力
某啲基底會加攻速多啲 / 點傷高啲
某啲基底加全能力咁
唔同勢力會有專屬既勢力詞
詳情上poedb查
詞有分前後 (都係上poedb查)
前詞後詞
每個詞都有tag e.g. 血量 能力 物理 法術etc.
點樣卡前洗後/卡後洗前
用咩方式去洗
e.g. 掘礦 用化石去洗
花園 交易花園詞去洗
動物園 拓印 分裂 之類 等等

至於點樣判定件裝有冇價值
就係睇你對其他流派熟唔熟悉
只要你季季都玩唔同流派
其實你就知邊啲裝有用邊啲裝無用

可能件裝對你無乜作為
但對其他流派黎講就極有用

真係講唔哂 希望有其他巴打幫手補充
有錯細力屌
如果你齊哂材料
可以收間房叫人幫你升級對手套
自己搵間房就要啲時間
因為係radom gen出黎
屌你樓主成個禮拜先打到A4 我建議你棄驚 或者搵人dc帶住你玩
上面佢有講佢玩兩個角色
一隻A3 一隻A4
冰劍COC唔算貴啦 其他build玩金裝要畢業淨係武器都幾十至一百E 冰劍COC綁幾件傳說算係咁啦

開波可以用冰霜脈衝拓 夠錢買冰劍同埋有減耗魔戒先轉COC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞