想試玩流亡黯道 Path of Exile (PoE) 仲有冇人玩緊?

671 回覆
13 Like 41 Dislike
bendict 任應該幫邊個好?
Alira, Oak or Kraityn
3個都殺哂最穩陣 有兩點額外passive
如果玩啲缺抗+crit嘅build可以救條女
新手未摸熟啲build需要啲咩一侓建議殺哂
BTW, 今季差唔多完啦啵 10月23 開新一季(3.16)
有咩唔同
呢季見到都唔開胃
玩國際服新加坡ser啦 人又多啲 物價又正常又有DC TFT可以同鬼佬交易 又有POE Trade網 管RMT一定好過台服

台服物價俾啲RMT搞亂哂又少人玩
每一季都有一個特別嘅機制 例如今季expedition 就係炸地雷然後同4個商人換嘢
至於下季嘅機制未正式公佈 只有一條19秒嘅片show咗少少 響背包多咗舊嘢
之前GGG開Live講過話3.16會係有大規模機制 而且end game content 提升(會有超級5軍/幻象異界更多層等等)
樓主有興趣嘅話可以開個DC group一齊玩

我玩咗幾季 都叫做玩過哂隻game嘅全部end game content(除咗掘礦)可以講解下(其實呢隻game 嘅end game content 係多到痴線 每季達成到幾個已經好好 要逐個講應該要講成日

不過今季就玩完了 等緊下季開波可以一齊玩
今季先開始玩Poe,琴晚打左第一粒界石,但唔明入左界石有咩用,見地圖係高階左,但無裝石嗰啲位又話我界石太低級唔可以佔領定咩
仲未搞得明個玩法🤦🏽‍♂️
同埋奉獻有咩用架請問
嗰啲插響輿圖嘅石一共有32粒基礎嘅可以拎 有8個區每區4粒 當你打夠對應lv嘅圖就有機會引隻王出黎 然後成個區域會變成被隻王佔據 你打多幾場就可以同札那講野 然後入圖打隻王 打死佢拎一粒石 打完一區就打另一區拎

成個輿圖每插4粒=覺醒1(A1) 越高=越難打但越fat fat
個區域每插一粒 個區啲圖都會對應升lv 要打啱打夠對應lv嘅圖先可以引到隻王出黎打 打完4隻王可以打一次大王(Sirus)

白圖=T1-T5 黃圖=T6-T10 紅圖= T11-T16

正常免卡圖嘅新手推圖方法(我個人建議):一開波打4角開哂8個區引王打 打到每一粒插內圈(入面嗰4個區)覺得有能力(輕鬆推紅圖)可以先插滿內圏全部4粒 之後先插外圈(可以最快開始刷紅圖)
反之則插完內圈每區各兩粒然後外圈1之後內3外2咁樣 因為外圈啲圖嘅lv已經比內圈高 而你打圖只會掉到上下2lv嘅圖 所以令全個輿圖嘅lv都接近就可以避免斷圖冇圖打嘅情況
另外奉獻有好多種架喎 係技能(血肉奉獻/骸骨奉獻)定係奉獻地面 定係張卡?
新手想玩, 有無DC 可join?
哇,好複雜
咁通常係打晒4粒石先插落去,定無所謂?
打一粒就插一粒先咁樣?
白圖T1-5係咩解?我見插完一粒石啲圖已經升左做階級5定6咁。
比如我有個秘密通道白圖咁算T1?白圖黃圖紅圖唔係解品質架嘛?而係插完石啲圖會自己轉色?

我指嘅奉獻係可以溝埋啲圖一齊開嗰D碎片
咩黃昏之類嗰D
atlas真係好多野學
界石用來升map tier call勢力 每一區都要打 然後指住個插盤會話你知果區要幾多粒先call到勢力出來

https://youtu.be/iRifDl_pWMk
廣東話 中間有大概講下點玩

https://youtu.be/0Ky0A3bab_Y
台仔 但舊league來 可能有小小出入

奉獻你係指奉獻地面果個效果?
加回血%
atlas等上面巴打解答 廢事你亂

果堆碎片開map打紅門boss 舊時代既endgame boss

另外仲有其他碎片 打呢d圖為左解成就 獨有既item drop 有個可以解multi craft詞綴

最重要就係解其中一個後期既maven's invitation
呢個又係atlas 好重要既野 但學左基本打圖先
真係好複雜㗎
係打一粒插一粒 你拎完一粒你冇得響同一個區嘅同一階級拎多粒 所以一定要插先可以拎同區嘅另外啲石
白圖嘅範圍只係T1-T5 T6嘅圖就係黃色架啦 品質係另一樣野黎 用蛻變變藍色 點金變金色 你插完一粒見到個區啲圖已經升到T5/T6 姐係你要打T5/T6(對應lv)嘅圖先引到隻王出黎打

Btw 唔記得講打白圖記得用蛻變將張圖變藍先打 打黃圖要先點金再打 打紅圖要點金+瓦爾 (以上係你第一次打個張圖先要咁做 用黎解條件 你見成個輿圖中間有個數字 係已解條件嘅圖 愈多愈fat) 另外張圖品質越高=物品稀有度同物品數量越多

另外乜乜黃昏碎片個啲你可以儲住先 係用黎同張圖一齊開可以加物品數量 之後打fat圖先用 或者儲齊左上/左下/右上/右下角嘅碎片可以拎去打紅門
留名等3.16
skip左一季 之前有兩季都打到endgame
新手鐘意咩都摸下慢慢玩,執下垃圾睇下有咩詞,件野值唔值錢既,建議國際服
鐘意直接rush boss既(sirus,兩老呢d),建議台服
台服個生態適合"打寶論"玩家多d
唔該巴打
我一陣得閒再睇下啲片先,返緊工做埋啲野再Lun下,咩穿越之類嗰啲又係唔識,Poe啲野一季都玩唔晒,下季希望早啲推晒主線然後接觸下呢啲
而家啲Build都係上網抄人,未識自己研究下大概點加
可能主要對啲詞綴又唔熟咁,我知起碼要玩多一兩季先有少少概念
幾百c 先 1粒ex
唔group play唔rmt 都幾頭痕
越玩得深入就越多野唔識
同埋先知自己原來仲係表面玩緊
對於直接打ex價位野既人黎講,通貨價完全冇影響,幾百c:1e仲玩得爽左tim
但係新手唔熟boss機制,淨係學都有排學,到要穩定刷佢地賺錢,中間個過程會好辛苦,所以會建議國際服好d,起碼執下垃圾賣幾十c都叫生活到
下面條片都講得七七八八 卡圖嘅時候可以去地圖儀開札那任務 每開一次札那個地圖商店就會更新一次又有得買

不過下季輿圖機制會大改 得返4個區 得16粒守望石
內容越來越多 官方又冇指引點玩 玩開都覺得複雜
差唔多開新季 依家慢慢摸下隻game先
下季點改都未知 但好似講左atlas區域會改成4區 應該會比依家簡單
今晚繼續努力研究下,8區每區4粒係指每插一粒先有機會打下一粒?
啫係有可能可以將一區沖左上T16先、其他仲係T1咁?
定要4區推上去T6 先有機會打多粒石上去?
不過都係要自己玩下先清楚,我收工再研究下
唔該巴打
理論上係,但係如果你實際上咁樣做,你會斷圖斷到仆街
好粗略咁講你可以將內圈4區16粒平均打齊,之後再打外圈4區16粒,咁你就唔會斷得咁西利,新手要做到完全唔斷圖係極困難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞