想試玩流亡黯道 Path of Exile (PoE) 仲有冇人玩緊?

671 回覆
13 Like 41 Dislike
人物無限復 死左門口召過再入去打唔得咩 冇玩過召喚
講緊角色
你死咗之後會復活係門前
本身想玩冰 但好似又冇咩post講
之後又話自爆幽魂勁上限好高 但好高要求
所有先玩死靈 真心幾悶 同埋冇咩保命技 好易死 只能靠細保你
初玩解左先好d 昇華天賦效果好勁
Oic 但係我試過比王守門口 一入 一秒都冇就死 得隻魔像頂到下 堆屍都唔係易
我記得連登之前有個國際服dc
係3.15 poe post度
其實個act 1 act 2 個d story係咪每季都要打一次?
有乜野係可以帶落下一季?
上一季努力打到既寶去左standard之後為咪就得個擺字?
完左季stash d野會點處理? standard同聯賽個stash共通?
story每季每隻角色都要打一次

冇野帶到落下一季 只會落曬standard

完季之後standard stash會多左一堆只可取出物品既tab
唔該巴打
問緊嗰邊要條新Link~舊Link過左期
到時再Post黎呢邊先
台服
有冇人淨係玩standard 專玩育成?
係咪咁樣就冇得組隊
有就有既 大部份人都係試野試build多
唔會冇得組隊
standard個經濟狀況唔係咁啱玩
每三個月一季 季初會有好多人玩
目標其實每人唔同 可以係刷圖/推王/做裝/做挑戰/吹水/去國際服168同支那人鬧交等

新手就隨便玩啦
玩壞十幾個build就開始摸到隻game思路係點

有pay to win(RMT) ,不過官方嚴禁會ban帳
不過其實大部人都唔care

我每季做完一個月左右40左嗰時我都會賣返D值錢野出去,賺返千幾二千蚊左右
拓荒用骷髏做主力
執個4連頭盔 + 1 Alt + 1支血水of Animation (活潑之)
賣俾商人換個召喚物+1頭盔
洗做藍藍紅紅
骷髏 - Minion dmg - Multistrike - Melee Phy dmg

頭盔賣俾商人嗰下要係藍色(魔法稀有度)
盡量執力智/智頭 即係佢裝備需求係力智/智
影響洗顏色機率

血水 of Animation 可以係咁執白色水係咁點蛻變
或者 1血水 + 1trans + 1 bone spirit shield 賣比商人

殭屍+石魔像我拎黎做肉盾 連Meat Shield support
遲下有位連多個elemental army

幽魂方面劇情前面未算有大作用
最主要係因為幽魂未夠lvl召唔到幾多隻
同埋劇情無乜好用既幽魂
我自己就Act3去Solaris temple召火絲帶 係咁噴火球嗰隻
Act5換Slave Driver 記得要入咗Act5個城之後下一張圖(Control Block)先會有
用到Act8換Solaris Guard 記得要係Guard
曾經係最好用既幽魂之一

召幽魂方面一定要拎褻瀆 綠色gem
可以召你身處地圖有既怪既屍體 + 你幽魂既屍體
even你幽魂全滅 / 仲在生都好
你開呢張地圖嗰下帶住邊幾隻幽魂 你喺入面就會叫得到佢既屍體
所以不幸幽魂仔死哂都唔駛專登去第到叫番
不過除咗打啲19 league mechanic之外
打劇情幽魂其實好難死哂

上面呢啲夠玩到爆劇情
昇華方面我一有得行就會即刻行
上poelab可以睇當日4個難度既迷宮配置
其實有咩唔同
因為玩完一季嘅角色裝備所有嘢都冇用好似唔知為乜
每季我都當新嘅咁玩 研究新流派 我都冇理過standard
次次新玩法
要儲嘢咪Standard 唔會似Diablo系列咁值現金
D3 都係咁
不過我自己鍾意玩刷野Game
同埋每季都新先有野玩喎
加上佢唔係每季都一樣嘛
冰法術最多人玩應該係旋風斬COC(cast on crit) Ice Nova 算平齊裝又冇乜技術要求 清圖快輸出高同高能量盾

至於保命技一侓只可以同時用一招 e.g.鋼鐵筋骨 熔岩護盾
一開波拎一招黎用:
低護甲值(大約5000以下)用鋼鐵筋骨
高護甲值(起碼5000以上)用熔岩護盾
然後技招你放響左click 唔用影響到你行路又可以一到CD就自動用招技 咁就冇咁易死 有位可以連粒持續時間增加

都係覺得唔夠嘅話可以用埋堅決戰吼回下血順便拎耐力球
想join
點解唔係轉裝備嘅
用改造石 唔係蛻變石
玩新技同時慢慢upgrade gear打到endgame
重新progress一隻character既樂趣
一黎就100lv比神裝你 玩一日就唔玩啦
想問Scion係咪救一次就以後都可以創立佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞