(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
睇運 冇錯
正正因為要睇運 所以有個好大嘅問題就係唔係個個有能力分到究竟邊個老師好邊個老師唔好
如果個老師好出名 或者好有經驗 但原來都係鳩嘅 咁一個學生就會無疑問咁學 但如果啲嘢係錯嘅話對於佢嘅聲音係會有好差而且係長遠嘅影響

況且唔係講普通人 冇相關嘅知識 就算係natural singers都唔會識分果個老師究竟講嘅嘢係啱定唔啱

另外一樣嘢你提到講得好好
亦都係99%聲樂訓練嘅問題
Gary Catona老師有樣嘢做得好好 就係佢分開聲音訓練(voice building)同風格/藝術訓練
99%嘅唱歌堂都係一次過教哂兩樣嘢 但呢個唔係必定 亦都唔必定work

去到樽頸位個問題通常係咩呢
就係你個聲音ok 大部份你想唱嘅歌都ok 但就唔知重有咩好做
呢個時候就係要分清楚
聲音訓練如果假設覺得自己夠用 咁就好似你咁講可以搵叻其他genre嘅老師coach下自己

我覺得冇可能有一個老師可以教哂所有style/ genre 呢個係正常 大家都係人

所以1 我就係唔希望搵唱歌老師係靠好運 因為容易出事多過撞中個好嘅
2 學生同老師都應該分清楚自己學同教嘅係聲音/發聲定係genre specific嘅唱歌訓練 當然兩樣絕對可以同時發生 不過for你呢個case 應該就係其中一個原因點解學一排就會想轉老師
fxxk系推車
我唱歌啲高位反而唔會唔準
但普通啲字句唱有時會有啲音flat/sharp左咁
尤其係啲轉音多啲句子

例如吳雨霏首暫借問 我永世都唱唔到 啲音轉到傻

簡單啲 jace首 沒有無緣無故的恨
“一天到黑忍受 漸漸痛夠
一堆過失的人 諸多借口” 啲音上上落落 我就會好易走音

求指教,利申真絲
https://app.box.com/s/zzn90bvl29jnte5ds9bf1j91xgf049dd
https://app.box.com/s/kks9byr8ednqy6zvppv8v63zb8gi2705

試下擺兩首唔同style既demo
希望可以比下意見
多謝你先
最近唱到有啲樽頸位

同埋我有個一直好困擾既問題
就係開口第一粒極易走音
so far你當練5次會得1次走得唔太明顯...
點樣可以令自己一入/一開聲就岩返音
hello

你最主要嘅issue係唱歌果陣用太多氣
你有時有啲音會好穩定好乾淨
大多數會用咗好多氣
令到氣流氣息長期都唔穩定

同埋你果種震音嘅方法係特別會用多啲氣
所以震音都要練多一兩個variation(你特別係要練快多啲啲果種)

你唱歌有啲好好嘅quality喺度
例如音色大部分時間都係good嘅
語氣都好

所以聲音如果可以穩定啲會好有幫助整體唱歌呢件事

yo

我聽過下呢兩首歌
都唔係好感覺到啲音上上落落好多

我個直腳覺得係你對於密嘅字+音呢個combo處理唔切
呢個係估計
個問題可能冇你想像咁嚴重
你可以錄俾我聽下先

如果齋up呢
我覺得你可以跟返首歌嘅速度
唔 好 唱啲音住
淨係讀啲歌詞
習慣咗要一輪嘴講咁多歌詞先
跟住先加返啲音
應該有可能會有幫助(除非冇)

就係唔轉得好勁都會咁先煩
有時唱慢啲會冇咁易走
會唔會係運氣既問題
唔關氣事(generally speaking. 除非好嚴重)
聽唔到你唱的確有啲難估你係咩事

不過唱慢啲好啲就係個clue
如單純由慢至快自己咁練呢?
將個速度自己set 3係正常速度
5最快
1最慢
自己由慢開始練去返快會否有用?

我唔知用咩錄
Joox唔可以down落黎
如果你音準ok你就咁清唱都得架
佛系推

推返容易雜草出嚟
可摸耳放多次你個錄音出嚟
好好聽我好想聽返

咁樣啲咬字有無好D
yo

有啲地方係乾淨咗
去到chorus開始都會出現返啲具時代特色嘅唱法(重申冇分好壞 只係睇下可否做到可有可冇)

另外有樣嘢係你有時啲氣息會好唔穩定
好可能同你唱歌期間intentionally吸好多氣有關
令到喉嚨氣壓好唔穩定
啲字會chok下chok下咁

建議唱歌嘅時候完全唔好諗個肚 完全唔好諗吸氣
呼吸自然就可以了

yo

Shure la!

可唔可以講解下關閉唱法,分享下你嘅見解
yo

未聽過喎
有冇英文或者其他叫法?

呢個叫法好似係來自美聲唱法嘅closed或covered一詞
哦哦
呢個係我睇Kenneth Bozeman老師嘅書睇過

基本上係講緊去到轉聲區就要將個聲變warm啲從而去(smoothly)經過passagio
呢度都同formants同harmonics有關

除非你係唱classical
不然我覺得流行聲樂唔太使理
因為始終係完全唔同genre
你cover咗咁唱流行曲啲聲會唔啱用的

想請問呢成日都唱到喉嚨好痕應該點搞
有試過用鼻吸氣但好似都係唔太夠氣咁
但用口吸就好痕
yoyo

基本上喉嚨痕多數都係同太多空氣輸出有關
所以你要處理嘅完全唔係輸入嘅問題
而係要學習輸出氣流多少/控制氣壓(subglottic pressure)

吸氣基本上唔需要特別處理 最好唔好諗
自然呼吸就得

可以試下有自信地 堅定地講:「A!」(留意係講嘢嘅心態 唔係唱歌)
聲音乾淨冇氣聲 實淨(唔係鳩叫)
講多十次八次 十幾廿次

你用聲嘅時候可以用下呢個想法去唱歌
應該會有啲幫助喉嚨痕
(though generally唔可以直接對應假聲因為假聲比較多選擇)

你試下先
頭先試左下!真係無咁痕啦
同埋音色好似好左無咁浮啦
唔該你啊!!!
haha咁就好啦
最緊要有用
最開心就係聽到你哋嘅feedback
各位新年快樂

繼續佛系推po
唔好放棄 唔好忘記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞