(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
有痰呢個形容其實好抽象
除非你話真係有痰喎 咁可能同你飲唔夠水有關 多次少飲

有時係啲發聲肌肉開始攰 其他唔關事嘅肌肉會幫你手發聲 你聽到果啲聲有啲人都會話自己有痰

持久力
同發聲肌肉組群有好大關係
建議你可以做下屙屎或者搬好重嘅嘢嘅時候會發生嘅「唔~~~」
呢個狀態叫hyper compression (Toni, 2021)
對於engage vocal musculature好有幫助

呢樣嘢本身冇話做幾多次
不過你可以試下每次做三至五次為一set 每日做三次
永遠以安全行先(因為冇人coach你)唔舒服就即刻停唔好做

你可以試下錄幾句或一段歌 做完一set 再錄多次 對比下聽下有冇分別
輕輕一
蕭sir 係邊度教㗎
以前就真係周圍走
宜家就得返琴行 同喺studio/屋企網上教私人學生
studio係邊?而家會唔會有面授?
studio喺大埔
平時如果有學生唔係住新界(me都唔係)就會約喺旺房卜個最最最平嘅琴房上 租一人一平處理
輕輕一X
輕輕一X
推一輕輕
輕輕一堆
推下又一日
繼續推下
堆下又一日
推下又一日
蕭sir 你好!

想問下可以點樣輕易啲唱到假音?
如果係同一粒高音,我覺得我用(實)聲唱會易過轉假音唱,就算係輕力上都會變咗氣聲同好快冇氣。

求解🙇🏻‍♀️
hihi你巧啊

明白

重點1
你對於假聲嘅認知唔夠豐富 令你發出假聲時總係同一堆setting

因此
2 假設你實聲嘅氣息係大約40%

呢度慢慢睇 唔好心急
0%氣息係幾乎完全出唔到聲 好似有隻恐龍經過你要完全閉住氣
100%係完全得氣聲 得空氣 冇聲帶發出的聲音

宜家你嘅假聲(我估啦始終純文字討論中)氣息太多 可能去到80% 你試下假聲果陣只比實聲多20% 啲氣會好用啲

3 假聲時你可能發聲空間變得太多 唔夠穩定
練習真假口咽腔(oral cavity and pharynx)盡量穩定保持一致 唯一變化的factor是氣息

聽到好簡單 但做果陣會好驚唔得 試下試下就會用返原本個方法唱

呢個時候相信 堅定 淨係改變氣息的多少來轉換真假聲

慢慢試 唔好心急

一定得的!

練習真假聲的時候*
堆下堆下又一日
收到!Thank you🙏🏻
輕推
老蕭推po
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞