(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
hiiiiiiiiiiiii

其實過咗青春期 聲音隨住身體有變化是十分正常的

我冇聽到你嘅聲音
但禾估你可以試試
1 輕啲咁唱歌
2 一路唱歌一路不斷默念用假聲呢三個字*

*注 只係個腦默念用假聲呢三個字 好似我一路行路一路同自己講我要飛 我得個諗字

3 可試下唱歌時加多少少空氣

123每樣分開試
尤其2必須獨立咁做
唔可以撈埋13咁做

你try try先
推推
推下~
本身係五音不全嘅人
但求婚想唱首歌
上網睇過好多片 但都係唱到好難聽
可以錄音比你 教下我
hiiiiiii

可以呀~~~
Tg左你
凌晨一推
右推
左推
唔好意思阿 阿Sir 中左武肺冇咩心情唱歌
而家好返好多啦

1)我會盡量跟住你啲要點去改變習慣
不過都係要啲時間

2)我明白我個假音音域夠用
但係有時都想上啲高分既音炫下技(e6 f6)左右
如果想練係唔係都有辦法
定係我已組盡左

3)呢個問題我都好糾結
我都想擺脫練不停高音呢樣野
但例如唱K 一大班人唱 我有時真係好羨慕人地
我都好想唱到個個音域
每次我唱低音少少 降 2 4 就冇人欣賞
明明我個sweet tone 係中低音到
相反唱首櫻花樹下 全世界就出哂水
搞到我自己方向都錯哂

我而家練習 每日剩係scale scale scale
練到個人都唔知為咩唱歌
不過Sir 音色變化 情感表達 唱歌技巧如震音轉音氣聲轉真假聲slack/glottal onset, distortion, phrasing
呢堆野我都有啲興趣
我單靠平時唱歌 模仿做唔做到架

Thanksssss sir 咁詳細解答
yooooo~

好返未呀你???

2)我明白我個假音音域夠用
但係有時都想上啲高分既音炫下技(e6 f6)左右
如果想練係唔係都有辦法
定係我已組盡左

可以練
不過強烈建議練唱歌先
練果啲對你99%唱嘅普通流行歌係冇乜幫助
唔好俾啲gimmick嘢拉走個重心

3)呢個問題我都好糾結
我都想擺脫練不停高音呢樣野
但例如唱K 一大班人唱 我有時真係好羨慕人地
我都好想唱到個個音域
每次我唱低音少少 降 2 4 就冇人欣賞
明明我個sweet tone 係中低音到
相反唱首櫻花樹下 全世界就出哂水
搞到我自己方向都錯哂

一種米養百樣人
你窮一生滿足咗A
B喺你臨死前同你講:「你冇撚用 臨死都係垃撚圾」
生命唔好為滿足他人而活
為自己嘅愛 熱誠 開心而活

藝術亦都唔係咁

你有冇見過有個歌手因為佢唱到Bruno mars嘅歌而令佢成為一個出名嘅歌手?
第一下會 但佢之後都係要出自己嘅歌 都係要有自己嘅唱法
唔係佢去到紅館唔通成晚唱cover歌咩?

咁你諗下你滿足到幾個觀眾
但你係歌手嘅話 個目標要高好多 要闊好多

所以音樂 藝術 一定要知道自己做緊咩
而唔係人地想要咩

我而家練習 每日剩係scale scale scale
練到個人都唔知為咩唱歌
不過Sir 音色變化 情感表達 唱歌技巧如震音轉音氣聲轉真假聲slack/glottal onset, distortion, phrasing
呢堆野我都有啲興趣
我單靠平時唱歌 模仿做唔做到架

練scale唔使練太多
佢練嘅嘢同唱歌個complexity爭太遠

有啲技巧可以靠模仿學到一下
但長遠
永遠
所有嘢都係要practice practice practice
藝術冇捷徑走
一定要練返嚟
因為啲技巧唔係淨係講你識唔識做
advance係你做幾多percent 邊個位做 有咩variation等等

加油呀
感謝推po 感動
咁多年嚟都係咁
唔使咁認真就得
淨係理想理嘅人就算
蕭sir 可唔可以留個tg跟你學野? iamnamnam
你是咪已經tg了我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞