(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
暫時仲淨係做到顆粒音嘅階段
睇片之後講嘅拉上去 一做冇耐就feel到喉嚨入面沙沙哋
跟住又要停

另外rattle knodeling goolge咗都唔太搵到
可唔可以講多少少係乜?
即係你想做果種係vocal fry底
可以的

沙沙地99%係太多氣
所以好似上面咁講 盡量要少氣啲/氣壓大啲

所有distortion只睇兩個老師
男老師:https://youtube.com/c/ToniLinke
女老師:https://youtube.com/c/AlikiKatriou
佢地都係好有能力同好有knowledge嘅老師 喺外國聲樂教學界都幾出名 尤其係Aliki老師

YouTube上面超級多人亂咁教distortion
唔係佢地唔識做 而係佢地識做但其實唔知自點做到
然後亂咁解釋 咁樣其實好危險

同啲人教唱歌一樣
完全冇讀過書/做過research然後就用埋啲講咗幾百年嘅嘢/老師個老師嘅嘢去解釋 但根本自己都唔知點解 只係人講佢又講
其實完全唔啱
或者更重要係根本對於一啲初學者完全冇幫助

any肥

你可以睇下Toni老師頭幾條教學片 比較初至中階的 有cover到rattle/ fry/ knodeling

感謝巴打 超詳盡勁實用
巧耐冇上水了

再次歡迎巴絲打們有關於發聲/聲音/唱歌嘅問題都可以問我
點樣可以做下一個mc
靚仔 高大 唱得好聽
輕推
有咩辦法可以唱到高音
要睇下你係男定女
咩歌 邊句 有幾高音 想唱問聲/style
有好多可能性架
唱緊mc時候不早 高音完全唱唔到
以前試過浮誇唱到失聲
老實講
之前啲回覆成日講
其實唱歌唔一定要高音先好聽
調返轉唔使高音都可以好聽先係贏家
呢個諗法喺香港冇人會講 冇香港嘅唱歌老師會識講 但只要你跨越到呢一步 個音樂世界會大好多
你聽歌唔再只會聽到高低音 而係style 技巧 情感 力量 語氣 情緒等等

簡而言之 咪試下唱低4度先囉
唱低4度你發覺自己勁好聽太易唱
我地先再討論點唱高音啲都未遲

唱浮誇唱到失聲有兩個可能
1 係你全真聲爆哂上去
2 係你玩爛咗假聲帶
未知係邊樣之前冇辦法準確地回答你哈哈

推下
推下
輕推
推下又一日
推下
推下
你tg我丫:)慢慢傾下~
@dendenboom
記憶棉 去到最後個段天花塌下開始 如果就咁由呢到唱都唱到 但係成首咁唱 就上唔到個音
咁都好丫~~~

個原因可能都係發聲肌肉未夠持續力 你短跑做到 但長跑去到果個位就冇力

當然亦都有好多其他原因嘅

喺我未聽到你究竟係咩事之前
有啲簡單嘢you can try try

每次二揀一做 唔好一齊做 每次淨係做一樣嘢 不然我地會分心

1。一路唱一路chor/按摩下個心口 提醒自己唔好閉氣

2。左右手各伸出食指同中指
左手兩隻手指頭放左邊嘴角
右手都係
一路唱一路好輕好輕咁按摩下嘴角
提醒自己嘴唇/下巴放鬆

你try try之後話我知有冇用
續推
Hi 蕭sir
我自己有練習唱歌半年
個變化都大既
不過呢 我都係想加強個高音音域同音色bababa
我大概可用真音樂會音域係E2到F4
(我覺得可以再向下多2-3個音 但係真係冇歌用到所以冇試過係唱歌個陣唱出黎)

同時自己又亦都有練混音
但係好似練唔到啲乜
都係開YouTube 跟啲片用唔同vowel 唱下scale
我應該係向混音定真音發展 定兩樣都繼續推 同埋有咩要注意下可以進步快啲

第二個問題 睇完18年軒公酷愛條片
見到佢有個假音推到好高 好清脆利
咁我自己都有研究 應該就係Super head voice
咁我都跟住練左陣
我覺得係好左既 不過係可用音域既Head voice 靚左
而唔係我想既擴闊假音音域
係唔係我應該要注意啲咩方向會好啲 我驚我行得唔岩
(我既假音音域 大概係c4 -c6)

同埋我算唔算男低音 以前唱歌人人都話難聽
你都知流行歌幾高音
好撚辛苦而家先練高咁多 以前A3都搞唔掂
所以我目標係真音去到B4
再有個靚既混音 連埋Super head voice
咁我練靚哂啲音色技巧 我就心滿意足啦

Sorry 1999好多野問好多野想知
唔答都ok btw thanks
yoooooooo

首先唔會1999呀 你講得好清楚架啦~~~

sor呢幾日出咗去遲咗覆 禾慢慢fuck你先~

不過呢 我都係想加強個高音音域同音色bababa
我大概可用真音樂會音域係E2到F4
(我覺得可以再向下多2-3個音 但係真係冇歌用到所以冇試過係唱歌個陣唱出黎)

同時自己又亦都有練混音
但係好似練唔到啲乜
都係開YouTube 跟啲片用唔同vowel 唱下scale
我應該係向混音定真音發展 定兩樣都繼續推 同埋有咩要注意下可以進步快啲

首先有個定義上嘅嘢可講少少
好多好多好多人同老師都講混音
究竟咩係混音?
啲老師同人就會答:姐係真聲同假聲嘅混合
咁係有咩研究發現同印證真+假中間混埋就係混聲?
我包保你問香港一百個歌手/唱歌老師都唔會有人答到你
點解呢 因為根本混聲只係一個口號
冇人知佢係乜 只係個個都講 每個老師嘅老師都係咁講 就變咗事實

參考Kenneth Bozeman老師嘅Practical Vocal Acoustic (Pedagogic Application for Teachers and Singers) 一著作中 混聲其實係extended chest voice 即係延長咗嘅真聲
喺用內窺鏡嘅觀察之下 真聲之後就係假聲 冇一個所謂混聲嘅狀態

所以:
你練真聲即係練緊混聲
就是咁簡單直接

咁點練/有咩好練:
1 練習發聲空間穩定
頭唔好隨住音高/低而抬起/降低
保持中性(neutral)但有彈性

2 唔好諗高低音(見Mr. Voice陳宇威老師的教學)
唱歌練歌可以喺個腦度不斷默念留在原地
令身體唔好對高音有高音嘅反應

3 同1好似
都係保持發聲空間穩定
口咽腔 (oral cavity and pharynx)盡量保持穩定
唔好高音/用力就mart大個口
盡量保持中性但有彈性

*有彈性即係重可以大啲/細啲

4 能量/聲量盡量保持穩定

第二個問題 睇完18年軒公酷愛條片
見到佢有個假音推到好高 好清脆利
咁我自己都有研究 應該就係Super head voice
咁我都跟住練左陣
我覺得係好左既 不過係可用音域既Head voice 靚左
而唔係我想既擴闊假音音域
係唔係我應該要注意啲咩方向會好啲 我驚我行得唔岩
(我既假音音域 大概係c4 -c6)

假聲呢基本上就只有head voice同falsetto
可以話重有whistle voice同flageolet嘅 不過普通流行曲係唔會用到

簡而言之
你用/練緊嘅假聲就係你要練嘅嘢
你假聲個range都夠哂寬
只要你練到分得清楚嘅 乾淨假聲(head voice) 有啲/多啲氣嘅假聲(falsetto) 應該就夠哂用喺流行曲度

同埋我算唔算男低音 以前唱歌人人都話難聽
你都知流行歌幾高音
好撚辛苦而家先練高咁多 以前A3都搞唔掂
所以我目標係真音去到B4
再有個靚既混音 連埋Super head voice
咁我練靚哂啲音色技巧 我就心滿意足啦

加油 一定可以繼續進步的~
我明有幾辛苦 因為我都唔係天生唱到好高音果啲人
不過~~~
音樂藝術唔係鬥高音!
正如打籃球唔係鬥高 我地唔係高樓大廈
籃球員都有叻射波 偷波 搶籃板 運球 戰術
所以千祈唔好諗住練到高音唱歌就會好聽
好多人都係咁諗 結果一首歌淨係聽到高音而聽唔到一個musician對音樂嘅理解 樂理嘅知識 聆聽嘅能力 節奏感 即興嘅能力 音色變化 情感表達 唱歌技巧如震音轉音氣聲轉真假聲slack/glottal onset, distortion, phrasing等等等等等等等等等等等
冇其他技巧 一個人唱到幾高音都只係一個高音製造機
音樂係藝術
只要你練高音以外嘅嘢 唱歌一定會有進步!

打咗半個鐘以上
唞唞先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞