(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
1. 唔.....

假設你係男 又想同女原唱一齊唱
A. 聽住女聲 唱同key(同octave) 比較少但都有可能
B. 聽住女聲 唱低八度 比較make sense

如果想同女原唱一齊唱但又唔係以上兩個情況 咁好可能係亂唱緊個key

Generally男唱女歌要降+-4度(semi tone半度)
你清唱果陣應該會自己唱個自己舒服嘅key
但基本上想女歌手+自己key咁樣一齊唱係冇咩可能(實可以嘅不過會唔知自己唱緊乜)

所謂建議
1. 搵啲大6/ joox唱k app自己降key
2. 如果key唔太準 最好練男聲嘅歌
3. 自己真係想練歌就清唱咁練或者用純音樂

------------------------------------------------
2. 呢個都係你音準可能未夠好嘅一個sign
都係建議練返自己性別嘅歌入手會易啲

寫得唔好
男唱女歌係要-4度左右(減幾多因人而異 記得係semi tone半度)

巴打覺得咩練習係對上高音有幫助
如果係講真聲擴闊 基本上同我#8果個回覆係一樣

當然高音重有假聲
睇你想練咩

關於真聲果邊講多兩句
好多vocal coaches都會話唱高音要放鬆 咁講係oversimplified
假設唱果種聲(+對自己嚟講係高音)係扎實嘅 就好似拎起一袋十公斤嘅米 你都唔會叫我放鬆拎 一定係要谷實 用力
一開頭唔夠力拎袋米 手又震 其他肌肉/身體部位都會亂嚟輔助隻手去拎
但係日日拎 同埋同你講個姿勢要點先啱 用邊組肌肉去拎 慢慢就會拎得舒服啲
唔係因為袋米輕咗 而係大力咗 姿勢啱咗 用啱肌肉
所以一開頭練真聲 好似聽落好緊 老師又話要放鬆 人地又話唔好聽 因為重係喺手震震個階段
所以真聲練果陣要大聲 但係要厚+圓(rounded)嘅聲咁練
呢個係大方向 雖然講得好簡單

至於人地又高音又輕身係點做架
唔講假聲嘅話
就係人地好L大隻 拎起袋十公斤米好似拎兩三公斤咁 控制自如

所以真聲要練得好

大概以上

冇用開tg點搞
haha 有冇其他方法你俾到我?

其實我有tg 主要係我唔多識用 點加人都唔知 淨係識靠link同聯絡人add
一係你留你id喺度?我搵你?

Cookedlin
1。 太想連貫就好唔自然 好似冇咗個字咁 平時靠哼歌練連貫o唔okay
2。低 中音或者可以 但高音都想厚 係咪冇辦法
yo

1. 用humming唔太work 不過入門的話可以用嚟get連貫嘅意思係咩
唔work係因為humming多數(唔係必定架下)soft palate放得較低 口咽腔空間較窄 對於練(實)聲冇咩大幫助
另外係始終咬字嘅時候其實複雜好多 humming係冇咬任何字 兩樣嘢爭太遠 所以都係建議直接用字去練會好啲

2. 其實好正常嘅 高音要厚身啲比你想像中肌肉要大隻好多同有力好多 如果你屋企係嗌開交/講嘢好大聲會好有幫助

所以都係同我之前啲回覆相似 高音練果陣唔好怕厚唔好怕大聲 日子有功就會好啲

你好 蕭sir 可唔可以比幾首demo你幫我睇睇問題係邊
tg: rounderrounder
sure la!

唱歌嗰陣成日都俾人話個聲好似吞返入去 唱唔到出黎
想問咁樣即係點 同埋點解決
利申 男
d高音係靠嗌上去
呢個問題一到C4以上就會出現
1. 音準唔錯!👍
2. 聲音好乾淨(clean voice)

A. Verse dynamic change可以豐富啲 聽落會有感情多啲
B. 鼻塞的孩子
C. 係咪去到高音控制唔到會變咗假聲呢?明明話唱歌要放鬆 但係放鬆咗又會變假聲 同埋轉嚟轉去又好kick 重會成日唔夠氣
你個真聲如果練厚同圓啲 個真聲range就可以extend多少少 咁就會少啲要過早轉假聲嘅情況(當然想轉都可以隨時轉唔係話唔俾轉)
yo

你是咪瞓覺會有鼻鼾?

始終聽唔到你把聲 用返你嘅字眼去估
1. 所以呑咗把聲通常同舌體向後移有關 通常都係舌體彈性/力量不足或者比較肥大 建議做下舌頭操/運動 對於整體說話/唱歌都會有幫助

2. 唱唔到出嚟都同1會好有關 不過另外一個可能係你聲量唔夠 所謂「唱出嚟」呢啲形容通同都同聲量有關 建議想唱出嚟多啲嘅段落直接唱大聲啲

以上

yo

咁都好常見嘅

真聲肌肉強度不足 所以會比較早就覺得喉嚨開始緊 要轉假聲

不過呢個只係一個可能
如果你係男低音 喺C4就要轉聲係正常的

唔該曬蕭sir
想tg 你俾你聽下我講野把聲同唱歌 睇下仲有咩要改善

覺得自己講野把聲都唔好聽
我瞓覺冇鼻鼾

tg: varusRWQ
嘩好好聽呀!!!!

恭喜你呀你就係所謂嘅natural singer啦

建議你如果唔係有咩特別嘅就唔好去學唱歌 大部份老師只會教錯你用聲/發聲

你呢個level可以develop嘅係唱歌技巧(震音advanced level 可快可慢, 加轉音(riff, melisma), clean singing VS distortion等等)。以上嘅技巧會引申去到develop唱唔到曲風(genre)嘅歌。

用聲冇問題 period

以上

yo

sure la!

唔好客氣!

以上嘅skills喺YouTube都好易搵到
外國最可信又靚仔又搞笑又有才華嘅vocal coach 佢幾乎所有關於唱歌嘅問題都有回答 就係New York Vocal Coach嘅Justin
你可以去佢YouTube channel睇下有冇相關嘅片
1. 震音:vibrato
2. Riff/ melisma
3. distortion

Riff/ melisma都好多鬼婆鬼佬老師教

distortion只係一個例子你有咩可以學 但唔好亂學 有啲老師唔識教會整壞學生把聲 你當我冇講過 唔好亂睇唔好練

Singing techniques對於develop唱唔同曲風係有好大影響

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞