(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
張敬軒啲高音點做到
hihi

um...唱出嚟...?
有冇咩問題係同你自己想點做/做唔到有關?

推下又一日
蕭sir 有冇唱cover
share 嚟聽吓
張敬軒d歌好難唱
可唔可以講吓真假轉換
快問快答:yes and no

真係有興趣學嘅朋友仔我會俾個reference佢地聽下

點解no
學術上有個term叫"know HOW"同"know THAT"

一個運動天才唔需要知佢點解運動咁叻
總之佢就係打波踢波游水射箭跳遠乜9都超勁

或者平常人踩單車就係know HOW (詳見好青年荼毒室YouTube)

運動天才同我地都唔會知究竟我地郁緊咩肌肉 每組肌肉出幾多力 個頭點協調手腳先可以做到果個動作

但每個人都有個樽頸位
呢個就係know THAT介入嘅時候

假設係我啦
我有相關嘅身體發聲知識
我就可以用know HOW以外嘅角度去幫助運動員/歌手 好似啲運動員身邊嘅科學家咁

但呢幾百年嚟發生咩事呢
就係唱歌界一直都係know HOW嘅人去教唱歌
當然有好多除咗know HOW 其實都係頂尖嘅聲樂researchers 佢地都會know THAT
但大部分唱歌老師(尤其係香港)都係know HOW

個問題喺邊呢
就係佢做到 但其實佢唔知點解
最大獲係咩
know HOW去聽同學唱歌嘅時候覺得 哦 我呢啲就係頭聲 所以我就教學生用頭聲啦
我都係咁做到 我學生應該做到

有啲學生真係用呢套方法學到

但最慘係世上有千千萬萬個被know HOW老師教完完全做唔到老師做嘅嘢
對自己冇哂信心
覺得自己唔會學到唱歌

唔係咁架

只係香港嘅聲樂界同觀眾都好落後

know HOW 好有天份嘅人我都好jealous 所以佢哋冇錯 冇人有錯
只係know HOW唔好用know THAT嘅角度去教人

最欣賞小肥
佢宜家有跟我一位前輩進修唱歌(我成日都話 世界第一都要練習 冇人係唔需要練習的)
佢有一次喺節目講:我識唱唔識教
佢就真係明白自己係know HOW
但冇要扮know THAT去教人
而且重咁有心繼續去學習

我唔係know HOW(唔係天才波)
但我好努力know THAT
呢五六年嚟我嘅學生都不斷有進步
冇一個人學到爛聲
我亦都不斷都睇一啲新嘅聲音科學

最唔希望就係嘩佢好唱得喎 跟佢學唱歌實掂啦
好多時就係唔係
所以我唔希望令到大家先入為主
例如調返轉車佢都冇唱到好似eason咁好聽 點教人呀?

當然重申
know HOW又know THAT係最好
亦都絕對有啲咁嘅人存在 但唔多

最後
所謂音樂教育 唔係淨係教唱歌
做老師做得好係要識得教學法
點同學生溝通 點鼓勵 點適時鞭策 點令佢地放膽嘗試唔怕失敗
呢啲都係know HOW係唔夠
啲歌好難唱係因為高音?

咁咪唱低少少先囉 唱低兩個半度左右

長遠如果你都係男偏高音 練習發聲肌肉組群會有幫助
但講明先
冇得男低音練到變男高音
因為人人高矮肥瘦唔同
要respect自己嘅聲音
唔係要模仿人地嘅聲音

真假轉換之前都有講過
基礎係發聲空間(即口咽腔 oral cavity and pharynx)要穩定
氣息要穩定
愈穩定愈易轉
(通常我地調返轉 愈轉聲愈想左搞右搞 結果搞極都唔得)

https://www.youtube.com/watch?v=k3-pltCrYbw
4:05- 4:13
果個真假轉換好神奇
點先唔會破音
其實冇咩神奇架咋
佢呢個級數嘅歌手呢啲係基本
香港大部分嘅歌手做嘅嘢比起外國一啲高手歌手已經算簡單

同上面我回覆嘅一樣
發聲空間+氣息穩定同一致係必須

同埋如果你本身假聲未練得夠穩定都會有影響
老蕭推po
堆bo
外肌肉愈用只會愈攰 音就會愈唔準
正確做法係先只練聲帶(發聲back to basic就係靠聲帶)
使用外肌肉的確係做到音色上明顯既唔同 但係唔好未學行 先學走 你當聲帶發聲係一個底 加外肌肉係topping 黎 千祈唔好調轉 如果唔係 你就會發覺扯頸 flat曬 唱兩首就好攰 唱唔到落去
Hi樓主 我想問谷實度氣嘅意思 係咪

呼嗰陣 肚漲谷實 再慢慢縮肚?

係咪最好句句都做到谷實丹田 唱快歌/唱短句都要?
hello

um......
我以前都以為係咁.....
因為人地咁同我講 我就以為「哦 原來係咁嘅」

我唔知點開始去回應你講嘅嘢
我都係point form算 簡單回應下 可能冇乜順序

1. 練聲帶
你知道嗎?我地聲帶係冇神經架
冇感覺的
我打暈咗你再剪咗你對聲帶你係冇感覺架
試問我地點練一樣冇神經嘅嘢?

1A 假設我想練我身體某一條筋
我冇得就咁練果條筋
我務必透過身體一啲部份 例如抽筋 或者做gym 去訓練果條筋
聲帶如是

因此
2 冇所謂外部肌肉
呢啲完全係一啲亂up嘅唱歌老師教嘅嘢
睇過書或者一啲legit嘅聲音research就會知我地個喉嚨入面啲肌肉組群多到痴咗根
reference: https://med.umn.edu/ent/patient-care/lions-voice-clinic/about-the-voice/how-it-works/anatomy
我所講嘅肌肉全部都係同發聲相關嘅肌肉組群

2 丫
其實本身聲帶要拉長縮短就係一組肌肉運動
就好似你伸長隻手咁
冇可能可以淨係訓練手筋
一定係透過一組以上嘅肌肉去訓練條筋

重申 講咩唱得攰係因為用咗外部肌肉嘅人/老師 一定係冇睇過關於聲音嘅書/research
有興趣真係睇下先
個世界會大咗幾萬倍
對於所謂聲音/唱歌呢樣嘢嘅睇法會寬咗好多

最後
我諗你應該冇做過distortion? 即係唱metal會用果啲vocal effect
果啲正正就係一啲淨係用肌肉拍打(或者true vocal fold/ false vocal fold)發出嘅聲
用肌肉拍打嘅聲係可以independent from聲帶發出嘅聲
呢啲都係indicate我地身體嘅聲音組成係極 度 複 雜
絕對唔係一句聲帶就可以解釋到

hihi

唔係....

先唔好講究竟谷實/丹田係咩意思

如果我地唱歌根本唔使用所謂嘅丹田呢?
其實呼吸自然就可以了

我知道
好多年嚟好多人好多歌手好多老師都講丹田
但好多人講唔代表啱架嘛
你明加嘛

唱歌有一萬樣嘢可以練
唔使擔心丹田
練下震音 riff 唔同聲質唔同唱法 技巧
對唱歌更有幫助

老蕭推po
推下bobo
hihi

唔使求嘅
我係諗住回答你地先開po加嘛
答到我會盡力答

你啲音準算係幾好 呢樣係好嘢嚟 要繼續keep

A 古墓派老師+外行人回應:
咬字唔夠正
唔夠support/丹田
個聲太扁 要諗後啲

B nobody aka蕭sir
原因其實你唔知都得不過我都講少少
有幾樣嘢
1 你唱高音時容易閉氣
2 發聲肌肉組群唔夠強去唱你想唱嘅音
3 發聲空間不穩定

C 有乜好做
1 學震音!
你學到包你音色同技巧都會即時進步好多!
如果唔知睇咩學就睇YouTube New York Vocal Coach嘅靚仔Justin老師教 自己喺佢青奴search Vibrato

2 利牙 盡 量 持續觸碰下排牙齒咁唱歌
有啲字掂唔到就由佢
盡量
對你一定好有幫助!

3 關係肌肉組群嘅訓練呢個一定要上堂先教到
但你自己有咩好做呢
望住鏡唱歌
頭盡量保持neutral 可以郁
但唔好高音抬哂頭扯哂頸
低音唔好放鬆哂寒背
由頭到尾身體同energy盡量保持一個穩定嘅水平
唔好高音大聲/大力 唔好低音細聲/放鬆
盡量穩定energy(即聲量)同氣息
(energy穩定唔代表細聲 好多人會誤會 穩定係指穩定地大 穩定地中 穩定地細)
望住鏡咁做
一定會有幫助!

試下先
2 利尖*
唔係利牙 typo
唔該哂你
關於咬字唔夠正,你介唔介意揀幾個例子係特別咬得唔好?我覺得自己聽返自己好難聽得出邊個字特別奇怪,尤其聽慣自己講野
「發聲肌肉組群唔夠強去唱你想唱嘅音」介唔介意講多少少?
震音其實我平時唱會有,但唔想成日乜都震所以我俾你聽果兩首我都有刻意減少震音
不用客氣!

我瞓啦
回咗你咬字先
A果度我講笑架咋
其實A果段嘅意思就係你唔使理果啲嘢(包括咬字,丹田同音色)
咬字愈用力 愈難唱得好的
咬字自然 不要太用力 正常就讀就可以了

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞