(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
建議你唔好聽佢講啦 未學行 先學走
發聲技巧都仲係初階 就叫你學震音
如果我初階上堂 第一堂就叫你學震音
我會毫不猶豫咁冇下一期

如果你唱緊歌個陣 覺得心口悶 喉嚨好累
如果你要唱如果可以/以後別做朋友 d輕既高音
你係唔識唱
咁就應該係1. lock氣流 2. 咬字太用力 3. 你幻想既發聲位置太前大用力 好刻意做好尖既聲出黎
正常唱歌係唔會有好唔舒服既感覺
用岩方法 我估計應該會比你依家既力度減輕八成

https://youtu.be/VZ_LFQ4MOvU

試下呢個方法 你會舒服d
我自己之前都係好用力去唱 結果就音易flat 用左半年先改正到壞習慣 唔用咁多力
努力
ok
發聲肌肉組群主要係用嚟維持發聲空間嘅穩定性
相關嘅訓練係一啲我特別有嘅教材
(關於咩係發聲空間我之前回覆過其他巴打)

如果另類啲 我自己練習時發現學習distortion對訓練我嘅發聲肌肉好有用
不過distortion好易做錯做到唔舒服 所以一定要小心 做一下就唔舒服都要停 冇得貪心
(或者我之前都有suggest過一啲巴打有咩可以做 一個屙屎屎嘅聲 你都可以爬返文睇下

要震啊
震音係性價比最高嘅唱歌技巧
你試返只要係長音/尾音就震俾我先
睇下你係咪真係震到音

老蕭推bo
C5 幾耐先穩到D5
hello
想問下咩搵?
係唱到嘅意思?

睇下你用咩聲架咋
如果係講真聲
你本身係男高音
做啲發聲肌肉練習/發聲肌肉夠強/唱歌嘅思維正確
可以一堂至到三個月要唱高過你本身唱到嘅音多少少

但呢個世界冇由男低音train到變男高音
所以如果你本身C5真聲真係已經頂
咁就係頂的了

以上係真聲

如果係用假聲會易好多
或者用distortion唱都會好易就唱到

hihi

我聽咗啦
冇問題一定可以有進步的!

第一樣嘢!
咬 字 不 要 過 度 用 力!

做好呢樣嘢先 不要貪心
唱歌嘅時候同自己講「咬字不要過度用力」/「咬字自然就可以了」
一路唱一路咁同自己講

你咬字唔咁用力之後
所有嘢都會即時有提升!

*注意
最難係通常你咬字冇咁用力之後 你會不自覺地細聲咗
因為我地通常會將咬字同埋聲量嘅關係痴埋一齊
你宜家要做嘅係分返開佢地做independent factor
咬字不要過度用力 但聲量不變
只要你做到
包你即刻會有進步!

加油!!
用力唔一定係錯
不過咬字用力+唱得好用力就好容易會出事

唔好用「咬字放輕」呢幾個字
點解咁多個字我係都要打不要過度用力
因為不過度用力不等於放輕
0同1中間係有無限喺入面
所以一定要用返「不要過度用力」呢隻字去諗

你咬字不要過度用力但唱歌維持一致會直接幫助到你嘅高音的!
所有嘢都係一連串嘅事件!

懷着信心咁去試
一定會有幫助!
因為你宜家唱歌用力同咬字用力痴埋咗一齊
所有嘢都要練架
你要啲時間俾自己分返開兩樣嘢
慢慢練下先

建議盡量少聽呢啲執哂嘅音樂
聽多啲真live 對唱歌會比較有幫助

你條片入面佢只係正常唱歌
連distortion都冇用
冇你想像中咁聲嘶力竭
淨係佢可能唱果幾句個energy (即係聲量)好大
基本上只要穩定咁唱到果啲音就會有咁嘅效果
冇乜特別力竭聲嘶

咁點先知自己真聲到頂 點定義
反而假聲既話好似由唱歌第一日開始
就可以B5-C6
但唱左十年都冇突破過C#6
咁你個range其實好高
已經應該係counter tenor

我相信聲音係有高低肥瘦
如果經過proper training但都冇要高啲
咁就係最高了

呢個世界係無限 但人係有限
就算有個歌手可以唱到去鋼琴最後一粒音
都唔代表佢可以突破唱到去20000hz
突破只是一個概念

不過不過不過
宜家係非常紙上談兵
你個聲係點 你點唱 咩叫真聲 你嘅真聲係點做 點解要真聲 識唔識用distortion 用distortion唱到算唔算突破 突破嚟做咩 點解要唱咁高
好多好多問題喺突破到頂背後

老蕭推bo
想問下聲帶拉長同夾聲帶個分別
hihi

我唔知你喺邊聽返嚟。。。
但whoever咁樣講果個人
聲帶拉長英文係stretching 泛指我地發出某啲聲音/音高嘅時候 發音肌肉會拉長聲帶幫我地發出果啲聲音

至於夾聲帶 雖然我估佢嘅意思係compression
但完全冇呢個講法 亦都係極度含糊其詞
因為聲帶基本上一定要互相靠攏先有聲音發到出嚟
如果想用夾聲帶去表達繃緊嘅聲音
字眼上同概念上係100%錯的

如果你想問一啲自己唱歌上嘅困難 同繃緊嘅感覺有關?咁樣我可以話得準確啲~

想把聲集中同高音啲就會focus係個喉核果度用力 無扯頸感覺 唔知會唔會用錯力 btw thx 巴打
最緊要唱完冇唔舒服 冇聲沙 冇痛 其實就冇問題
所有聲音一律以呢個為底線

好多人好多老師話扯頸唔啱 呢啲都係古墓派嘅聲法
世上咁多聲音咁多唱法 尤其係rock/ metal常用嘅distortion
energy勁大 用好多muscles 條頸會有好大sensation 但高手做完distortion係完完全全唔會傷聲

所以你冇事就得!no worries!
yoooooo

首先好有趣就係你唔小心地用咗啲distortion
which如果你可以學識intentionally咁用(當然一啲都唔易同埋要練好耐~)包保你會發覺首歌會易唱咗好多

唱得man啲其實牽涉好多嘢
最主要係你啲發聲肌肉組群要訓練
聲音先會更有深度同力量

我都係會建議返平民練習法嘅話可以做返屙屎聲 我之前好似有覆過某啲巴打

等我搵搵先

睇返上面講得唔夠清楚

便秘屙屎/搬重嘢 aka 初階hyper compression練習:
1. 唔使出聲!唔好出聲!做個狀態就可以!
2. 逐下逐下做 3-5次一組
3. 一日其實做9組都得 後生仔女唔怕
4. 唔舒服即刻停 所有練習喺冇coach嘅情況下以安全為首

每日都做 做幾日至一星期訓練下先

其實係刻意 所以你見唔啱拍子拉到好長
但睇完youtube片都好
每次試完喉嚨都會唔舒服一陣
所以想上嚟問
btw thanks巴打
haha I see
因為你宜家係未可以獨立做個distortion 一定要連埋聲做
初學果陣最好唔使出聲都做到rattle/ knodeling 咁先夠安全
同埋等你意識到要學習將distortion練成independent factor 而不是dependent

利申我都係初學 叫做識做rattle, knodeling同false cord

初學通常都係太多氣出事
試下做同一樣嘢 但俾少啲氣 或者可以講個氣壓大啲

記得練Distortion一定要安全
唔舒服就停 休息下先再練

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞