(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
yo

古墓派聲樂老師答法:係
練多啲音域擴展嘅練習
或者練(香港最紅果個yt唱歌老師都會講嘅)twang(其實佢都係照抄外國啲聲樂法但佢唔會話你知)就會唱到多啲高音

一開頭會有用 但練練下開始會冇乜用 甚至有啲人會愈練愈衰
但因為你唔知點解會唔得
老師又做到
你就會覺得係自己問題
然後就會呢種「老師得但我唔得即係我嘅問題啦」嘅諗法就會令你繼續跟佢上堂
hopefully最後係有幫助嘅
但好多時都冇

Nobody aka本人蕭sir:超複雜
1 每個人嘅音域都唔同 之前啲回覆都有提過 如果你係bass 唱宜家啲流行曲係會好辛苦
每個人都有自己嘅tessitura 即係最好聽嘅音域 唔使強求一定要好高/好低音先等於唱歌好聽

正如我地買鞋 你著43就43 唔會話人地對37好靚你走去剪咗啲腳趾著對37先叫靚

2 我地對於音色有個假設
你聽到家謙首歌佢咁唱你會跟/扮佢
你聽到莫華倫唱你又扮佢
咁你自己把聲係點?
呢個問題好deep但其實好多時因為我地對於自己把聲冇一個客觀並全面嘅認識 令到你跟咗人地把聲果陣唔知

2.1 咁即係咩
例如宜家流行曲唱法多數都會light/ bright啲
喉核係會偏高少少
我地跟歌手去做好容易就會好似你咁連第一句都好扯

3 所以呢?
3.1 由發聲(肌肉)開始練 練到聲音強啲 厚啲 深啲

3.2 explore聲音嘅可能性
所謂「自己把聲」可以有多過一把聲
所謂「自己把聲」都可以有調整(扁啲/厚啲)
再唱返同一首歌嘅時候可以有調整地唱

3.3 降key
正如頭先鞋嘅例子
歌係作出嚟
人係生 歌係死
唔好聽啲行外人講降key唔好 高音先勁
搵到啱自己tessitura先係最勁👍🏿

一口氣打哂冇check logic
希望唔會1999

謝解答,咁發聲肌肉係點練?瘋狂扯頸硬上會唔會可以令到肌肉強啲?
如果上堂嘅話我會有相關嘅練習俾你做

如果係你自己做
我會建議用講嘢嘅角度去練習下 會安全啲

試下*好*惡/警告人或者一隻大型動物叫佢走開唔好埋嚟嘅心態講:「喂!」
呢啲係我地日常生活有但好少用 用到好多發聲肌肉嘅聲音
淨係講呢個字 每次講五次左右 慢慢做 唔好連續喂五次
每日講三至五組(每組五次)
唔舒服/痛就即時唔好做 休息到冇事先再做
冇人coach你就永遠安全為最優先

扯頸是沒有用的 完

諗諗下自己都係要明白有啲肌肉訓練嘅練習喺呢度講唔到就講唔到

之後再有人問關於肌肉訓練嘅嘢我會有另外一啲idea
yo

收呀~
就嚟失業 哭哭
來吧!
爬文找到我tg嗎?

想問CHING 對R&B熟唔熟, 有無tips
yo~

唔熟
睇下你有冇啲specific啲嘅問題我可以回應
烏雞
蕭sir表示冇工開
來吧有冇問題呢?
留名學野
天佑烏雞
身體健康呀各位
輕輕一X
輕輕一
蕭sir 可唔可以講下belting?
見坊間好多人都係叫你練大嗌就算
可以呀

結論嚟講 大嗌係啱同錯

原因:belting喺古典聲樂嚟講係用緊yell timber 即係嗌 不過要留意 唔係真係嗌 只係用緊一啲GOOD QUALITY of yelling

所以唔係真係嗌

特質:喉核會有小小上升 口會橫開 vowel會變窄(result)

有冇需要belting先唱到高音:可以話冇
唔計假聲
其實只要發聲空間(oral and pharynx and throat)穩定 氣息穩定 就可以唱到大部分嘅音

belting主要係外國果種musical theatre比較常用 其實我哋香港嘅流行曲唔太可以直接搬人地果套落去 不過因為大部分香港唱歌老師都係學古典聲樂 或者以為自己係學緊「科學聲樂」但唔自知其實都係古典聲樂 結果個個都係咁教 冇人question
林俊一係咪白卡佬
Mc 嘅 記憶棉 憑什麼灑脫 個「麼」字 係咪就係belting
如係香港大部分歌都係用mix voice?
hihi

我唔認識佢 唔知佢點教
但我search咗佢最近一條佢表演嘅片 好好聽丫
你可以咁講
不過亦都可以唔需要咁講
總之佢就係發聲空間穩定地唱咗果個音

你name咗佢係咩voice 你個腦就有呢個label 你有呢個label 你就會有套認知行為去應對個label
問題係宜家冇人有一個關於唱歌嘅終極答案
你嘅認知行為有可能係錯 結果會不斷loop喺一個錯嘅循環

所以 唔使理係belt定mix 發聲空間+氣息穩定就會唱到你想唱嘅嘢(distortion另計)

輕輕一推
繼續推下
唱得耐就好易有痰咁點算,同埋想問點練把聱持久力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞