(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
我都會教發聲 純提升說話明亮/紮實度嘅工作坊我都有教過
繼續
男仔高音上唔到係咪無得救了
次次到副歌就死左
yo

快問快答:當然NO! 點會冇救!

我人生花咗唔知幾多時間同人講
究竟唱歌好聽係咩一回事

廚房水煲水滾的高音好聽嗎?
街市阿嬸的高音好聽嗎?

好聽唔係因為高音
高音好聽係因為果個人唱歌好聽
而唱歌好聽係唔必要有高音的(當然要有一定range/音域啦)

between生日快樂個chorus同死了都要愛個chorus都爭好遠 所以副歌就死咗呢個太抽象 點都唔會答到你

所以
1 聽下一啲中低音嘅歌
香港/亞洲係極少呢啲歌手
但你要明白呢個世界上係有千千萬萬係世界級嘅男低音 人地唔會走去練JJ lin嘅歌 因為每個人嘅特質唔同 練好自己叻嘅range就已經唔錯

example:
A. 前Pentatonix bass singer Avi Kaplan
你可以睇佢ig啲片聽下佢唱歌
B. 美國殿堂級歌手Frank Sinatra
C. 甚至係香港嘅布志綸/CY陳澤言
都係中至低音嘅好例子

2 好聽係包含勁多嘢
唱歌技巧同情感
淨係技巧已經多到數不清

高音緊唔緊要
緊要
但基本要唱歌唱得夠「靚」
然後練好發聲肌肉組群嘅力量同彈性
慢慢唱歌果陣就可以唱多啲「高音」

大概係咁先

多謝巴打回覆
但真係好羨慕啲人天生音域咁廣 起馬佢地肯練唱歌技巧 就有條件唱到大部份流行曲
我呢啲音域窄既人一到高音位 就會自動變曬做好難聽既假音 好似米奇老鼠講野咁
客氣不用!

我都好羡慕架!
自問唔係天才歌手 好多嘢真係逐樣慢慢練
所以我睇嘅教材唔係睇果啲教完個唱歌好好聽嘅人唱歌更好聽
我花時間係想了解點樣先可以真正做到令/教一個唱歌唔叻嘅人真係可以唱歌做到有進步
因為我自己都唔叻
如果我做完有進步 我好相信個個人都可以有進步

你嘅情況有兩個可能
一係你可能係男低音(which其實幾常見)
二係其實個個人都要練 都係發聲肌肉組群嘅強度同彈性

同埋假聲都要練架

同埋上面肌肉果樣嘢同大聲好有關係 發聲/唱歌唔敢大聲會令肌肉經常出唔到力 結果要喉核高升嚟補償

巴打識好多嘢
yo

客氣了!
我有努力學習
希望幫到自己同幫到更多想學唱歌/發聲嘅人
呢個世界太多錯嘅知識
希望可以搵到多啲好嘅知識俾人

呢樣亦都係我嘅興趣同工作
所以更加要努力做得好!

新年快樂 希望應該喺屋企嘅人快啲返到屋企
輕輕一
輕輕一
有無試堂?
新年快樂,又黎問建議
yo

如果係講緊試上一堂先 係有的
我本身就係逐堂逐堂收學費 覺得學到嘢先繼續上
唔會一收收八堂 你唔知學緊咩但因為俾咗錢又要繼續上

但就冇好似試食果種試堂

身體健康呀!

不如今次你講下你想問咩先
我可以回應得準確啲

between你啲拍子感幾好喎
以前有學過彈琴/拉琴果啲?
有無tg?
我怕醜唔敢放上黎,可摸耳加我tg
@Shakeball
有彈琴
想問聽落去仲有冇重時代感,同埋咬字有冇好啲
仲有音準?
我都知我多問題,麻煩晒
有呀
add me @dendenboom
可以呀;)
都係重有好有哥哥feel
另一個角度去講可能同你每個字都好似會有一下glottal onset有關
我再講多次我真心覺得冇問題
如果你想試下現代啲嘅唱法可以:唔唱子音 好似一舊屎咁淨係用母音唱哂一句句子 留意到一句係點樣用母音連住 跟住先加返子音

咬字你不嬲都好 好過龍lol no worries

音準都好 冇事

輕輕一
正 就嚟工都冇得返 就日日喺度同大家講唱歌經
點解平時聽流行曲好多連第一句嘅key都上唔到,例如如果可以既第一句已經有D扯頸feel,係咪真係個音域太窄🥲
平時聽mc同軒公啲歌試下跟唱cls第一句已經唔夠做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞