(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
mor g lo! (當然可以)

不過我喺tg回覆你嘅文字會選段放返上嚟當推po用 講聲你聽先

想問下各位巴打係用咩錄自己唱歌 有埋background music再出mp3
輕輕一推
見到啲咁嘅得意嘢
想試吓po首歌,睇吓俾人屌到咩樣
yo!

我呢度係唔會有人屌人架
只會鼓勵
俾個方向你去思考同練習
唔會淨係話你有咩做得唔好但又講唔到俾你聽有咩好練

好:
音準good
真假轉換都好自然
假聲好穩定

係咪過往聽開劉華、陳百強、黃耀明果啲歌手?

可以練習的:
a. soft palate軟顎唔使成日升咁高 唱pop果陣聽落有時會唔夠自然
a2. 講mmmmmmmm就係軟顎放哂落嚟嘅狀態(口合上了都出到聲) 自己攞下軟顎高低嘅比例平衡(冇absolute right or wrong)

b. 有時有啲句子斷啲會好聽啲 例如你最尾果句(好似係)

C. 你有一兩粒音唱錯咗

d. 你有啲轉音未必啱每首pop song. 如果你係特登做可以當style. 但如果唔係特登做就要分到自己幾時做咗幾時冇做 咁啲style先夠consistent同有意識地去develop personal singing style.

大概係咁

啱啱收工好懶冇double check一定又會打錯字 屌

呢版會唔會好少少
Btw
淨係聽開哥哥,單春,黃耀明
咁我明白了 你有陣好強烈嘅哥哥味

有自然咗少少少少
唱歌技巧上都係比較多經典歌曲入面會用嘅技巧(例如慢同明顯嘅滑音)
冇話啱定錯
不過長遠嚟講要
1. 可以分開做同做果啲技巧
2. 可以做多過一種風格/ 具時代特色嘅技巧

同埋有啲字嘅讀法都係偏哥哥唱法
又係可以有多啲處理手法會更有演繹上嘅彈性

佛系推po

嚟緊會忙啲
先留言 我慢慢覆
咁樣會唔會冇咁多技巧
係 乾淨咗啲
唔係冇咁多技巧 係少咗啲具時代特色嘅技巧
你本身就有啲技巧喺唱歌嘅時候有做到

大建議啲字要搞搞佢先
宜家都重係太哥哥
除非呢個係你目的
不然呢啲都係要做到隨時可有可冇

繼續好撚忙
繼續佛系推po
一個octave有十二個semitones
一個semitone唔一定係半度
有機會係一度 例如B to C,E to F(好似係
所以我覺得用半度呢個term好似麻麻地
semitone的確係解半度
雖然我樂理唔係好叻
但B to C/ E to F的確係一個semitone (唔係whole step就係half step)

流行曲升降key成日會講高低幾多度
基本上都係直接指升降幾多個半度
樓主錄首歌嚟聽下
呢度回覆咗相關嘅問題

除非你直接話想跟我學
咁我可以俾個demo你聽下

如何高音練持久?
要睇下你嘅高音係有幾高
用緊咩聲(真定假)
個情緒係乜嘢
有冇例子?

generally聲音乾淨啲 冇乜氣聲 會有幫助唱長啲

但如果係實淨爆發果種高音就唔只係氣息嘅問題
要肌肉夠強先hold到

咩肌肉?同點練?
文字教唱歌

同教遊水踩單車無分別

唔好浪費時間,有心就搵個啱自己風格的老師學

每個教唱歌post我都係咁回覆
就係喉嚨入面嘅肌肉組群

點練就一定要上堂面對面先講到
因為驚你做錯 做錯又係咁練會整壞把聲

不過安全角度呢就以講嘢為重心
試下搵啲嘢去讀
一路讀一路諗住「講後啲」同埋「講低啲」(後同低係方向嘅意思)
由此將聲音變得厚實啲 增強肌肉量 但只係講嘢所以會安全啲
每日講大約三至五分鐘

如果唔舒服就停一停或者唔好做

唱歌好難聽
點樣可以平平地搞一搞?
利申覺得自己都叫有音感,耳仔應該都冇問題
呢件事的確係好難

但我覺得個類比係唔同
因為唱歌完全唔似游水同踩單車咁
佢冇一個standard of你游到啦(冇沉L死)或者你踩到啦
暫時所有嘢重係好主觀

好多本身唱歌其實唔錯甚至係好有天份嘅同學因為跟咗啲好有趣嘅老師 結果唔單只學完唔知學咗乜 唔少把聲重衰咗 或者對唱歌冇哂信心

我覺得呢度呢個過程可以俾多啲同學認識到學習唱歌有唔同嘅可能 唔係得一個方法會令唱歌進步
甚或有啲講咗好多年嘅概念根本係錯或者唔係最重要

因為唱歌宜家未有一個終極學習方法
所以我好努力睇好多嘢
只係想大家學嘅時候都有好同accurate嘅知識去學

外面好多老師教唱歌
但好多都未必有做過研究先教
有啲可能好唱得所以教
有啲係唔知點解會教唱歌

我唔想同學啲錢用完哂咗但冇得著
所以先花時間喺度分享我一啲諗法

當然一句講哂
啱咪繼續喺度傾
唔啱呢個post 0.1秒就碌過咗

我真心收得唔貴
希望係平過果啲一千蚊嘅堂
但又係我搵到食嘅價錢
因為太多老師收好貴但都唔知教緊乜......
喺我負擔到嘅時間/生活下我都想多啲人學到唱歌

不過真係講平
你睇下搵唔搵到朋友一齊上
group class我可以收平啲

我學唱歌有個幾得意的發現

本身唱得好聽的老師,教唔好你

教得快有進步果d, 唱歌好一般

基本上搵老師睇運

發現佢不停repeat同一個pattern 而你又遇到bottleneck

就可以試下轉人教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞