(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
呢個都係你呢類聲嘅singer常見嘅問題
不過我都有聽過一啲好西利嘅(natural)singer真係可剛可柔
(歌手可參考艾薇)

會建議你先唔好搞咩混聲/belting 因為真係好多老師亂咁教...

建議你先develop你呢種聲本身就可以唱到嘅其他genre
如bossa nova同jazz
bossa nova可參考宇宙最強的小野麗莎
亦可參考Olivia Ong同Joanna Wang
都係啲你聲音可以做到嘅嘢

以上

屌成日太心急打錯字
呢個好sweet嘅孩子

整體回覆三首歌
1. 木紋個key太高 你唱低返至少至少-2會好啲
2. 整體你唱歌嘅時候個喉核太高 令到個聲音多數都係偏扁同尖 就容易有所謂比較難聽嘅聲音出現
3. 你啲字多數完成得比較快 要練習唱啲字嘅字腹(即係韻母)要唱長啲 聽落會比較連貫啲
4. 整體你練聲音都係要以厚身同圓為練習 你要講嘢嘅時候已經有調整 習慣下把聲厚身啲 可以用沉啲/男人啲去形容

------------------------------------------------------------
然後發覺你應該係bass嚟嘅
所以日常用聲你會不自覺講嘢高音過你舒服嘅range 導致你整體用聲都係偏扁同尖 呢度就牽涉聲音原理(formant)同我地亞洲整體語言系統用聲嘅關係

------------------------------------------------------------
練歌方面建議你練返低音先
揀低音嘅歌或降key練
練歌以美感同技巧行先
低音果陣應該少啲要處理音色問題

-------------------------------------------------------------
低音比較少緊歌唱?

呢個係時代嘅問題
整體個世界啲歌係愈嚟愈高音
但呢個世界有高矮肥瘦
有啲世界級一流嘅男低音
佢哋都唔會愈練愈高音(可以extend個range但唔會話練到變男高音) 唔會話佢哋都練JJ Lin Bruno Mars嘅歌
因為每個人叻嘅地方都唔同
所以respect自己把聲
亦都因為個個人把聲唔同先有咁多唔同歌聽

同埋歌都係人作出嚟 冇話首歌本身係咁高咁樣嘅事 你俾十萬我我作咩俾你都得
所以唱歌唱自己舒服 做得到嘅key/ range都好緊要架~
所以唔好怕降key
我有個男學生低音到一個點有啲男仔歌佢低八度都唱到

以上

所以唔好怕降key
我有個男學生低音到一個點有啲男仔歌佢低八度都唱到

以上

我最低落到C2都得當然音色唔會好得去邊啦
不過如果玩低8度大賽我諗好多連登仔都衝出去玩
吖咁我想問我發聲有冇問題 會唔會似傷聲嗰啲
haha 咁你係男低音嚟架啦
我果個學生重可以落低啲

因為唔係淨係低唔低音到嘅問題
我哋唱歌/用聲有個tessitura 意即用/唱得最舒服嘅range
果個range就係每個人唱得最好聽同舒服嘅range
每個人都唔同

發聲應該冇問題
頂籠係喉頭過高會比較易攰(不過都唔一定話喉頭過高就會攰 有啲metal singers嗌成場show都冇事 所以都好睇個人因素)

丫同埋你唱歌整體都易閉氣(即係氣壓大, subglottic pressure) 唔好下下都咁大氣壓 某啲段落聽落會順耳啲

無學過唱歌求俾啲意見
send咗新錄音 想睇下除咗之前嘅問題有冇乜要再執
sor呢兩日將會勁多嘢做 我可能要遲啲先覆 見諒見諒
yo

如果你出去學唱歌
十個有九個老師會話你唔夠丹田/support 然後就會教你呼吸 跟住練返下首歌 咁就一堂

你個聲本身係ok架
你都同大部份人一樣 去到高音嘅地方喉頭開始好高 導致口咽腔(oral cavity and pharynx)空間收細咗好多 因而有啲字開始會所謂好緊 或者有啲同學仔話開始扯扯

所以同之前有啲回覆一樣
盡量成首歌由開始果刻把聲變得低沉/厚/圓少少

!!!
唔係話要你變到好奇怪好似古典聲樂唱流行曲咁
只係把聲調整啲
等你個喉頭整首歌嚟講有多啲空間由低升到去高

between呢個係大方向
但唔係唯一嘅方向

但另外個方法係真心冇得喺呢度分享因為係打唔到出來的

所以你試下理解先

唔好客氣

雖然有時真係機都唔打坐喺度半個鐘淨係為咗覆你哋一個問題
不過我開個po就係想分享一啲好嘅聲樂知識俾大家

多謝你窩心嘅回應

首我不如ok喎

首森林好明顯把聲未夠厚同圓 所以高音喉頭過高 令到氣壓好強--->聽落閉氣感好強 同埋把聲都係偏扁同薄

都係要唱再連貫啲 字腹/韻母要再長啲

想問巴打係邊度搵伴奏?
btw 幾好聽
蕭sir 我send 咗新錄音啦
黎幫你推一下先
我不如好似厚啲 但森林唔得 我都唔知點解 明明我不如仲高音啲
haha thanks

1. 雖然你唔係鼻塞 但係你啲「你」「我」嘅ng冇發出嚟 即係所謂嘅懶音 令到你有啲字冇咗原本應該有嘅聲
呢個同你個soft palate冇放低或者鼻塞有關

2. 不如不見chorus ok
verse整體啲字完成得太快 字腹/韻母唔夠長 所以想像啲字讀得長啲慢啲 一句句子每個字都要連貫啲

3. 淨係講嘢果一小段就似你把聲本身嘅屬性 你覺得重係扁同尖係因為你聽唔明你自己啲低音 你淨係聽到啲higher harmonics(術語攻擊)
你呢個聲係好好 喉頭位置最自然同穩定 把聲亦都唔扁 夠哂低沉

如果你keep到呢個聲
3.1 用呢把聲嚟日常對話 但唔係淨係細聲 大聲都係用呢把聲
3.2 你keep到呢個聲就唔使降低喉頭 但要keep到呢把聲做個底嚟唱成首歌(其他歌都係咁做)

而家嘗試壓低低個喉核黎講嘢同唱歌

但係如果長期開住呢個position嘅話會有種想作嘔嘅感覺 想問下係咪正常 同埋可以點解決

其實我連自己壓低喉核嘅方法都唔知正唔正確
你本身就係近男低音 你本身就低音
所以你唔需要太故意壓低喉頭(調返轉你最緊要係唔好喉頭過高 例如講嘢或唱歌時)
你keep到你最新錄音講嘢果把聲就ok(喉頭自然 音色偏暖同低沉)

壓低喉頭/升高只係練習

真係唱歌果陣要俾個喉頭有彈性要俾佢郁

唱一陣假音就會鼻塞
唞一陣通返又會靚聲返 跟住又塞把聲就好meng
將喉頭壓到最低係會有作嘔感覺

所以果個只係一個練習俾你去aware音色嘅轉變

當你get到個聲之後就唔需要咁大幅度調整喉頭高低都可以做到音色有變化(暖啲或者光亮啲)

今日好攰 好懶 俾我唞唞再覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞