(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
hiiiiiiiiiiii

唔係呀~
唔會唔夠氣
亦都唔關丹田事(丹田只是個傳說 不要愛上它)

係你唔知用緊咩力 然後就估果個力係丹田

係並唔是咁的

我地本身嘅氣好夠 呼吸亦都唔需要練習就可以幫我地生存到咁練

所以所有關於呼吸同氣嘅嘢都係myth

睇下你普通果句係點普通法
有冇例子?
你自己唱歌普遍係比較用力果種人定係聲音比較虛嘅人?

加油呀慢慢一定要練到好啲
想問其實海豚音要點練返嚟
利申巴
hiiiiiii

個人睇法覺得海豚音(或者我地叫whistle voice, 甚至再高音啲嘅flageolet) 其實幾睇天生個range
如果本身冇似乎唔易練返嚟

不過你有興趣知多啲可以上YouTube搵New York Vocal Coach
然後喺佢channel search whistle voice
佢有幾詳細嘅介紹

好呀我今日得閒呀我聽下先
多謝巴打解答我就係睇過幾段教嘅 但我完全發唔到佢地啲練習個啲音
所以本身冇果個range係唔容易練返嚟
正如我地有啲叫true bass嘅male singers
佢地係天生就比普通males唱低一至兩個八度
喺acappella界係好罕有嘅人才
調返轉呢啲低音都係好難練返嚟
唔該晒
好~

首先你聲音係有好嘅東西本身就喺度 呢件係好事~

然後有兩樣嘢
1 你個發聲空間唔穩定 坊間會話你用咗比較多假聲去唱 對你嚟講可能係唔太知自己點控制個聲音
我嘅教學係以少控制為主 同傳統教學會唔同
雖然個instruction好簡單
但你可以先試下唱返呢段歌嘅時候 利尖盡量一直感覺住下排牙齒背面嘅感覺 呢個練習唔需要咬字好清楚所以don't worry about咬字先
亦都唔需要用力頂 利尖掂到下排牙齒背面就可以了~

2 我聽到你有啲唔需要嘅力用咗 試下唱歌時自然呼吸 好似平時講嘢咁就可以了 不用特別深呼吸

你錄個before after聽下有冇分別再話我知

我估係唱得好用力但係出嚟好虛
同埋想知清唱嗰陣覺得自己唱得唔錯但係一跟mmo唱就出晒事係點解
thx
再練下先
recap
你可以睇返我回一個朋友仔嘅嘢試下~
你可能係太用力 但又完全唔係用緊相關嘅力(就好似你想跑快啲 然後你個頭好用好咁chock)

recap:
吸氣基本上唔需要特別處理 最好唔好諗
自然呼吸就得

可以試下有自信地 堅定地講:「A!」(留意係講嘢嘅心態 唔係唱歌)
唔好亂用力 講嘢咁講就可以(唔係鳩叫)
講多十次八次

你用聲嘅時候可以用下呢個想法去唱歌

你試一試先
因為我聽唔到你把聲所以都係估住先

極懶推
有無tg可以留下?
有呀~
@dendenboom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞