(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
想問下啲搖滾佬嘅嚓聲係點玩架?尤其是one ok rock 個taka,佢究竟係點樣做到有少少嚓但可以keep到個高音架?次次聽佢啲歌都真係覺得佢好癲
hiiiiiii

你講果啲聲我哋聲樂界普遍叫distortion
或者有啲老師會叫extreme vocal effect
主要係involve一啲特別嘅肌肉組群加上正常發聲咁整出嚟
亦都有用vocal fry或者false vocal fold做出嚟(即係主要得聲帶去做)嘅distortion

distortion係一種特別練返嚟嘅skill
主要係用嚟表達一啲好強烈嘅情緒
其實我地有時發一啲好大嘅聲音例如嗌救命或者嗌痛
都會有可能唔覺意做咗distortion出嚟但我地唔知

我以前唔識做所以個腦會聽唔到人地做咗呢啲聲
聽返Bruno Mars原來佢唱歌成日用
所以rock/ metal歌手以外其實都會用 不過我地個腦有時會skip咗

另外好有趣係我自己學識啲之後先發現
用distortion唱高音其實重易過clean singing
因為佢可以豐富我地啲harmonics 令到聲音更rich 令到你自己覺得輕力咗但得到同樣甚至更大嘅聲量

因為我唔係呢方面嘅專家
之前有個巴打問過
我有詳細俾過啲reference 你可以參考返

呢度~~~
音樂都跟唔到可以點做
咁就要由BB班數拍子開始練起 聽歌時淨係拍下1234 等個身體跟上 個腦同口就會慢慢跟上
自己做會吃力啲 不過有恆心一定做得到!

Tg:Lucascheung386

想問你唱歌問題
可以啊
點解用真聲唱歌唱一陣喉嚨就會痛
但用丹田又好重鼻音(好似gem咁)?
Thanks
hiiiiiiiiiii

1 因為你太用力
或者太多氣息

2 因為根本冇丹田呢回事
係你以為用咗丹田但其實係喉核下降咗 probably 利根都跟住下降咗就會咁

丹田只是口號
唔使諗佢
唱歌唔好深吸氣 自然呼吸就夠了~

睇網上唔同老師教聲帶閉合既片
再將多個老師同樣都有教既方法去訓練(幾位老師都有教同一練習,應該可靠)
發現高音唔扯頸+唔洗提高個喉頭都上到高音
我所講嘅高音
係指比未練之前高
當然周杰倫嗰啲高音係未上到
hiiiiiiiii

一樣米百養樣人
我覺得所有訓練方法條底線係do no harm
如果冇傷害到聲音 你覺得有用就得 no worries

不過
坊間好多所謂嘅聲樂法其實都係講返啲幾百年前啲聲樂家講嘅嘢
講到宜家有衞星有火箭都重係講緊啲好舊嘅方法
唔係舊就唔啱
而係過往一直有啲模仿能力唔夠嘅人(我)冇辦法喺呢啲方法當中有好好嘅進步
呢啲時間係應該反思 究竟果啲方法係點嚟 點解啱 點解唔啱 點解有用 點解冇用
乜嘢係丹田 究竟有冇得證實
究竟點解一啲人有用一啲人冇

如果你繼續練都有進步 咁係非常好
真心嘅

但如果去到有個樽頸
其實就係啲傳統或者坊間嘅聲樂法以外
有一啲鮮為人知嘅聲樂法一直都有幫助到好多人(包括專業歌手)
但因為佢哋唔係傳統主流聲樂法所以比較少人知

你睇過聽過嘅聲樂法我都一定有睇過

都係好似我好耐之前覆過一位巴打咁講
know how同know why完全係兩回事

加油努力練習!
好眼瞓 今日好早起身 覆到1999
丹田我仲未感受到
我有用腹式呼吸
但係唱歌時感受唔到個肚有明顯用力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞