(好耐冇開po)蕭sir又嚟教唱歌

520 回覆
14 Like 44 Dislike
我po 錄音係咪會俾comment
hiiiiiiiiiii

會呀
唔係comment. no worries!
如果有嘢可以令到你唱得舒服啲我會分享
只會鼓勵
純粹覺得自己唱得好難聽
禮拜五六post 上嚟俾大家笑吓
no worries in my post!
呢度冇人會笑人
亦都冇人會指指點點
總之放心share
有咩事我最難聽 笑我就得
um.....

hiiiiiiiii

好多人話自己鼻音重但原來係另一樣嘢

不過先假設你真係鼻音重
首先試下:
1. 淨係用口呼吸
lin住個鼻
feel下淨係用口呼吸嘅感覺

2. 試下lin住個鼻唱一小段歌
有啲字可能會讀唔到
唔使理 呢個階段咬字唔需要清楚

3. 試下唔lin住個鼻
但要嘗試淨係用口呼咁唱歌
唱返同一小段

你可以試下錄個before after俾自己聽下

試完話我知有冇分別
路過LM遲啲跟你學嘢,請多多指教
想問下如果新手唱歌唔啱key let say 五音不全
do re mi 唔啱音可以點樣補救?
我反而想知點練節拍
走到不得了
我個case係自己有唱開歌,都有人話我唱歌好聽,但係想知道點樣再練好啲,又冇接受過正式嘅歌唱訓練,完全冇概念自己有啲乜嘢做得好/唔好,所以諗住搵你聽下我唱成點,同埋問你邊度搵到啲免費嘅資源繼續針對我嘅弱點嚟學/練
我見係咪主要都係soundcloud或者tg搵你?
hiiiiii

根據台灣Mr. Voice陳威宇老師嘅講法
其實我地好少好少人係真係五音不全
最主要係我地聽得明啲音 但有啲人嘅發聲肌肉完全跟唔上自己想發出嘅音
威宇老師係試過一個鐘之內令一個好似五音不全咁嘅人成功唱到一個完整嘅5定唔記得8度嘅scale
呢個我夠膽講你出去搵一千個老師都冇人做到

所以
練到發聲肌肉組群係好緊要

你可以試下啲平民啲嘅做法

首先:
1 想像自己便秘咗三日
2 想像自己要用力屙但屙唔出
平時我地會「唔!!!!!!!」咁樣

但係!
今次唔准出聲
呢個非常緊要
因為係要安全為先

3 連續扮「唔!!!」(但唔出聲 冇聲的)三至五次
三至五次為一set
一日做三至五set
唔舒服就即刻唔好做
冇事就要做夠三至五set

train發聲肌肉同去做gym一樣
冇可能做一次就識飛
有啲朋友仔問完我跟住做咗一次話冇乜用
因為做一次係真係冇用

你試下做一個星期先

只要唔出聲基本上好安全

你可以試下先
haha
唔緊要
其實拍子如果冇學過樂器/少聽歌 對某啲人嚟講係唔易
建議你習慣下聽歌一路聽一路打拍子 打足全首 全日每日都咁做
你個腦同身體先會慢慢get到啲拍子係點發生

hiiiiiiiii

首先建議你唔係話好想好想好有心學
你唔學會比較好啲

點解
喺香港
十個有九個教唱歌嘅都係亂教
唔係話個老師唱得唔好
而係佢地唔知自己點解唱得好
結果都係用返啲幾百年前嘅聲樂法去教唱歌
你好彩冇事/學到嘢就good
如果天份少一啲 跟果啲老師學會學到唔想再學唱歌

而免費嘅資源基本上99.9%都係傳統/ 古墓聲樂法
trust me
我睇咗唔知幾多個鐘幾多年

所以我寧願你一係真係俾錢學 一係唔好睇啲免費嘢
Gary Catona老師有分享過
有一啲natural singers學完唱歌重衰咗
正正就係因為啲老師根本唔知自己教緊乜(所謂共鳴位置/ 中氣/ 丹田全部都係冇scientific proof 嘅說法)

我可以聽你嘅錄音呀~

soundcloud又得tg又得

FYI 我可能會copy返一啲我嘅諗法上嚟連登當推po用
我係好想好想好有心學啊
見到你上面有啲推介, 話學唔同嘢有幾個你覺得好嘅YouTuber嘛, 俾錢學都有諗過, 但學你話齋, 收錢定免費都有人呃飯食, 所以想探索吓先
我介紹好嘅youtube老師主要係教啲特別嘢
普通練唱歌真係冇
就算好似New York Vocal Coach咁好嘅Justin老師(真心好 又有善心又靚仔又有才華 有啲特別嘅嘢佢嘅reference都係數一數二咁好)
佢都係用傳統聲樂法
所以真係介紹唔落

好聽!!我聽嘅時間聽得好放鬆好舒服
我第一樣諗嘅嘢係你style
你有冇自己嘅唱法 或者唱歌嘅時候有冇自己嘅諗法
呢一步係好大步 因為冇 就係一個唱歌好聽嘅素人 有 就會步向一個musician/ singer
自己點去演繹 技術上情感上情緒上
你唔唱呢個年代嘅歌 你會係點?
呢樣係我curious

establish到一個style對你嘅musicianship會有好大禆益!

style就冇好刻意建立, 我諗俾原唱先入為主嘅影響我現階段就未擺脫到, 不過有嘗試自己消化咗啲歌詞再唱出嚟

或甚係一啲咬字、hold平穩/震音、聲音嘅潤飾都覺得仲有好多進步空間, 所以都未諗話咩style
蕭sir 我的超人 多謝你
其實我鐘意唱chill pop但係比人話唔啱key
搞到無信心再唱
nice!

如果你想聽
認真覆
1 音準可以更好 宜家有啲啲音會飄(sharp/ flat)
2 拍子 你過往冇學樂器 唱歌嘅時候亦好少數住拍子唱
慢歌都還可以勉強混過
快歌會好明顯唱得唔夠groovy/ 節奏感
3 技巧層面上係可以豐富好多
千祈唔好諗咬字
宜家呢個年代再用講咬字我真係嘔血
只要唔好話讀錯個字基本上唔使擔心
技巧係講緊震音(vibrato) 轉音(riff) 氣聲(airy/ breathy)等
4 整首歌嘅高低起跌 成首歌嘅設計/ mood嘅進程
5 你有啲句子把聲會飄 係發聲空間未完全穩定嘅情況(但你嘅聲音的確係比average有能力 good for you!)

最後
唔好用咬字去表達情感
情緒係嚟自聲音(母音)
思想表達係嚟自子音
香港啲古墓派老師只會教咬字 因為佢地老師都係咁教 而唔係因為經研究發現真係有用

大概係咁
唔使客氣!
我地唱歌係為咗開心!
就算人地真係話唔好聽 咁又點!
唱得更好都有人話唔鍾意!
所以做好自己 做自己
自己進求自己嘅進步
每日進一步
就係咁多!
我地只係普通人類 唔使強求完美架!
收到,感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞