【戰略局】《病港II》(40)

1001 回覆
1106 Like 10 Dislike
湯婆?
不如今晚推爆佢
Push
Ok 推
折騰了許長時間,摩西開始沒那麼大動作,反抗的力度變小。

「嗄吼吼吼……」摩西咬著牙。

葉青茶跨下兩腳夾緊摩西頭部,掌呈手刀姿勢劈向牠眉心。

「你要唔要把武器,你用掌佢,佢應該唔會覺得痛。」瑜小六想拋把開山刀給他。

「唔洗……」葉青茶十分用力,一掌一掌的劈落:「呢一掌係特登打俾佢睇,嚟降低佢自尊心。」

「嗚嗷──!」摩西仰頭嚎叫。

葉青茶馬上加緊用力,朝摩西眉心猛出劈掌!

「吼嗚嗄嘎嘎嘎……」摩西的頭慢慢垂下。

神奇是摩西一低頭,容易暴怒的牠怒火終於熄滅,牠被摧殘得累了一樣,再沒掙扎亂動。

「Good boy!」葉青茶拍拍摩西的頭,然後掃撫牠眉心。

瑜小六兩眼連續一眨:「搞、搞掂咗?」

「仲要等埋啲「點心」。」葉青茶抬頭望前。

「你……」韓湘行近一點,略略側視摩西牠:「馴服咗佢?」

「唔叫馴服,佢只係暫時屈服喺我手上……野獸天性係不受束縛,佢好快會掙脫返。」葉青茶摘下面罩,喘著氣說:「但喺嗰陣之前,應該可以送佢見嗰隻特殊病者。」

「咁摩西佢識聽指令?定係要再慢慢教。」瑜小六食指抵著下唇,身子傾一傾前。

「摩西基本上教唔到……」葉青茶停止撫摸,思量一會:「只有佢發自內心承認嘅強者,先會令到佢真正聽話。」

「我哋返嚟喇!」大本營守衛的聲音,於門外傳來。

瑜小六給他們開門,可見他們每兩人捉住一隻病者,病者雙手被索帶綁住,清一色是大眼品種。

「嘎嘿嘿!!!」三隻大眼都十分驚慌。

「嘎吼!」摩西一看見外人,又受到刺激。

「阿葉生,我哋下一步要……」瑜小六抬頭,問問葉青茶。

「將大眼送嚟摩西面前。」

「好。」瑜小六搶過守衛的長矛:「你哋將三隻大眼,直線排埋一齊。」

「得!」守衛們六雙手一起合力,使三隻大眼直線平站。

大眼沒什麼攻擊手段,完全反抗不了守衛們。

「唰──」瑜小六用長矛貫穿三隻大眼的肚皮。

「嗚嘎嘎嘎嗉嗉嗉!!!!!」大眼們發出怪叫,瞪著自己腹間的傷口。

瑜小六出盡力氣,將串燒三兄弟送到摩西面前。
冇文推下
摩西先是嗅了一嗅最頭的大眼,那隻大眼的瞳孔轉過不停,像要催眠摩西一樣。

「嘎吼!」摩西頭部伸前,準備張開口。

「啪!」葉青茶突然劈牠一掌,暫停了牠吃病者的舉動。

緊接,葉青茶手掌放在其眉心上,依然未移開。

摩西的兩隻眼睛死死盯著上方,直至葉青茶慢慢移開手掌,牠才得到允許般,張口吃掉眼前的串燒三兄弟。

「嘿嘰嘰嘰!!」三隻大眼被吃落口中,發出最後的笑聲。

摩西舔嘴巴,回味病者的殘渣。

「食得真係滋味。」瑜小六把長矛交還同伴。

「之後就要整「病者大餐」。」葉青茶又說。

「又嚟!?」大本營守衛很大反應。

「嗰三隻大眼係俾佢辨識咩嘢可以食。狗嘅鼻好靈,對濃烈嘅氣味好敏感,如果你哋要摩西咬碎嗰隻特殊病者……就將一大堆病者殺死,然後肢解、切碎、搗爛成充滿血汁嘅渣滓,再諗方法塗落嗰隻特殊病者身上,咁摩西一聞到就會衝過去咬。」

「咁你啱啱用掌劈佢,係有咩功用?」瑜小六還是那個充滿好奇的人。

「當隻手放喺佢眉心嗰陣代表叫佢靜止,打落佢就係剎停佢,鬆開手代表俾佢自由行動。」說著說著,葉青茶又多劈摩西一掌:「但佢好快就會忘記,野獸就係咁……」

「阿葉生,唔該哂你。」瑜小六拿出褲中的懷錶,對一對時間:「已經凌晨三點半,我哋快快手手搵埋病者做誘食材料。」

「即係又要出去搵過?」大本營守衛好像不太樂意。

「少佐仲喺艾寶琳,你哋見死不救?」瑜小六反問。

「又唔係……」

「咁快啲召集其他人,出去狩獵病者。」瑜小六無故握緊拳頭,重新紮好馬尾髮型:「諗諗下,我都出埋去幫手。」

「喂,小六……你咁耐無出去狩獵過病者,你掂唔掂啊你。」守衛以審視的語氣說。

「咁邊個睇住嗰兩隻狗!」另一位較瘦的守衛指向摩西與葉青茶。

「我睇住。」韓湘說。

「韓小姐,如果條友搞事……」守衛仍然仇視著,眼前的葉青茶:「你一槍打爆佢個頭就得,唔洗驚同唔到我哋解釋。」

「我有分數。」

「噫,咁我哋出去啦。」

「公仔,有冇武器借嚟啊?」瑜小六見他一身裝備,伸出雙手想借來用用。

「十字弓你識用?」公仔一行人等,離開影棚去。
幸運時間!
100/10
仲唔推?
有文推
已經每個po都係補上一個po嘅正評
文呀
湘b: 叻
又係覺得佢靚 落唔到手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞