【戰略局】《病港II》(40)

1001 回覆
1105 Like 10 Dislike

由於本系列第一季字數超過一百萬字,強烈建議想要追看的讀者,先在Penana閱讀《病港》故事:

https://www.penana.com/story/73992/%E7%97%85%E6%B8%AF/

——————————————————————————————————————

廣告

第一季《病港》,一至八冊全數在三中商務印書局上架,如無法買到個別冊數,可到HKTVmall、豐林文化Facebook專頁進行網上購買。

《酒店故》,額外收錄咗一篇外傳,講述杜明最後喺五百年後世界嘅命運。

——————————————————————————————————————

有興趣留意我最新消息同動向,歡迎Follow同讚好:

IG:maksyut20030164
FB:墨說
Penana:https://www.penana.com/user/93168/%E5%A2%A8%E8%AA%AA/stream?fromsearch=%E5%A2%A8%E8%AA%AA

【《病港日報》資訊區】:

【會長】

【顧問】

【松木村「大師匠」認可神器】:

1:鯨牙大劍
2:金鷹頭拐杖
3:夜行傘
4:黃金貝果
5:「七傘系列」
6:腦電波情緒控制器
7:巨商之戒

如果想支持我創作,或者想睇《病港II》快少少嘅話,可以到本人以下付費網站購買通行證:

https://maksyut.com/

連登每有250正評,付費網站和連登都會加一更,約3000字

lm
墨說回來了
終於出現
黎明
一家人帶著行李來到馬廊,是馬房工人預想不到。

「夫人我以為你只係想半夜坐下馬車吹風……但依家你哋走難咁款……」馬房工人愣然看著行李被放入馬車中。

「你收咗我嘅禮物,就唔好過問太多。」母親坐到馬車裡頭,披上低調的灰長袍。

接著,是父親和親妹。

雲梨最後一個披上灰長袍,並坐在馬車的駕駛座負責控制。

「呃,各位一路順風。」馬房工人都阻止不了什麼。

雲梨慢慢駕駛馬車,去到馬場隧道那兒。

「係雲生?」西裝客見到馬車到來,便上前詢問。

「嗯,係我。」雲瀧特意開門,出示一下樣子。

「好……我哋閘口可以隨時打開。」西裝客說。

「我仲想拎返個人武器傍身,應該唔過份?」雲瀧尚有要求。

「好,你哋等等……」西裝客馬上去辦,拿來一張紙和筆:「請你哋寫上房間號碼,仲有物品儲存人俾嘅密碼。」

填寫完畢後,雲瀧拿回自己的壓動式霰彈槍,雲梨也順便拿回自己的左輪雙槍。

一切無任何大礙外後,西裝客把閘門打開。

雨夜之下,雲梨策動馬車向前。

城市又黑又暗、又凍又冷,離開末日堡壘短短一條街,雲水已體會到兩個世界的分別。

「雲水,你餓唔餓,食塊餅乾。」母親給她一包餅乾。

雲水把頭靠著馬車,悶悶不樂的:「等成功過到去先。」

「估唔到雲梨你仲用緊傑洛曼嘅槍。」雲瀧說話的對象,明顯是兒子。

「嗯。」雲梨回應。

「傑洛曼最後係點?」雲瀧看著馬車窗外的風景,暗自嘆息:「佢帶咗你入行咁耐,我就同佢斷交足咁耐,都無再聯絡過。」

「佢為人類犧牲咗。」

「嗰場戰爭真係殘酷,連佢呢種槍術高手嘅命都奪得走。」雲瀧言語間,似是試著去理解兒子的想法:「但你覺得真係有必要?雲梨。」。

「至少……」雲梨瞳孔放空幾秒:「我見識到人性嘅光輝。」

「對我嚟講,或者對全倖存區嘅人講,呢場戰爭都太唔乎合效益。」雲瀧說。

馬車剛步出軒尼詩道不久,便一如計劃所料,被西城薈的軍人截停。

「停低!前面嗰嫁嘢停低!」軍人擋住去路,舉槍瞄準。

雲梨照辦,把馬車停下。

「你哋係咩人!邊到嚟……」三名軍人上前,打量馬車。
「朋友!」雲瀧主動打開馬車的門,高舉雙手:「我哋係嚟自末日堡壘嘅居民,同你哋係同盟,我同過你哋高層見過面,或者朴喬夫上將會識得我。」

三名軍人互相對望一眼,然後緩緩道出:「朴上將已經死咗好耐。」

「原來係咁……」雲瀧聽到死訊,只好說句:「真係令人遺憾。」

「你有咩證明,自己係西環嘅人。」軍人續問。

「唔知呢個,證唔證明到?」雲瀧拿出發著淡淡金光的天環。

軍人拿上手查看:「唔……的確係「天環」,其他三個係咩人。」

「佢三位係我重要嘅家人。」雲瀧繼續跟他交流。

「但即使你係西環嘅人,都唔能夠隨便行出嚟,你哋喺馬場嗰到應該有個安定區,你哋調頭吧。」軍人說。

「其實我聽廣播,我知道你哋似乎喺鰂魚涌陷入咗惡戰,最近我又製作咗一把重機槍,特登諗住拎出嚟送俾你哋用。」

「重機槍?」

「無錯,每分鐘最少五百發子彈,馬塔貝勒戰爭入面英軍用五十人嘅軍隊,配合四挺馬克泌重機槍,就擊敗咗五千個祖魯人嘅進攻,要快速搞掂嗰班「臨時政府」唔係問題。」

軍人互相對望,持續地猶豫。

「不如,問下更上級嘅意見?」雲瀧都知他們只是小士兵,不是什麼大軍官,不會拿到注意。

「你、你跟我哋嚟。」軍人對雲瀧態度不再強硬,更帶他去某個地方。

跟軍人全程交流中,雲水都一直低著頭,明顯畏懼著外頭的軍人,母親只好把她抱住,不斷輕拍身子安慰。

在西城薈軍人的帶領下,馬車被帶到某個商場的停車場中,入面有不少軍人正休息著,咳嗽的回音更不斷地傳出。

到達停車場後,軍人都以好奇的眼神,看著兩隻拉車的馬匹。

「陳少校,呢位先生係西環居民,佢自稱可以幫助到我哋。」三位軍人走去停車場中心,跟一名討論著作戰的少將交代。

那名叫陳少校的角色,很快來到馬車前面:「點稱呼?」

「叫我雲瀧就得。」雲瀧踏出馬車外。

「雲瀧……」陳少校對名字有印:「你係西城薈軍火嘅供應商?」

「無錯,我就係。」雲瀧主動跟對方握手。

「好高興認識你,外面好危險。」陳少校說。

「我都明白,但如果可以幫到你哋取得勝利,再危險都無所謂。」

「你可以點樣幫助我哋西城薈?」陳少校負手昂視。

「我有一把馬克泌重機槍,可以提供強大嘅火力支援。」

「可以拎出嚟睇睇?」

「當然可以。」

在母親和雲水的協助下,雲瀧把軍火箱搬出並打開:「就係呢把,不過仲未砌好。」

「啲零件都好散下……」其實陳少校看不懂如何組裝。

「我送過去前線,幫你哋組裝。」

「你哋喺到組完,我哋士兵帶過去就好,始終前線太危險。」陳少校沒輕易放人到前線去。

「老實講,因為呢把嘢係未完成品,好易射射下就散,所以我喺隔離睇住隨時組裝番會比較好。」雲瀧都不輕易放棄。

陳少校想了一會兒,終於下好決定:「咁好,你就暫且送過去前線先,大約係北角嗰到,千奇唔好越線去鰂魚涌,否則我哋士兵會產誤會而開槍,你去見一見嗰到嘅唐准將。」

「其他將軍去哂邊?」雲瀧總感覺,他們軍階都好低。

陳少校有口難言:「已經……死得七七八八。」

「噢,希望我真係幫到手。」雲瀧返回馬車中,再多說一句:「你哋應該會一直開路俾我哋,去到北角?」

陳少校點個頭,拿起對講機:「呢到係陳少校,有嫁馬車會喺銅鑼灣嚟,去到北角停,裡面係友軍嚟,係雲瀧先生,佢帶咗強力軍火嚟……唐准將佢將會嚟見你。」

唐准將:「收到。」
LM
雲梨拉住韁繩,讓馬車轉個圈,再策馬走人。

馬車離開停車場後,街上軍人不再上前阻攔,馬車順利在主幹道上快馳,但軍人重重的視線下,還是令人渾身不自在。

當然,如今大小消息都需要傳達予本部大樓,即將接見雲瀧的唐准將,自然也會上報此事。然而,元帥半夜裡睡著,只餘下部份軍參謀,替他暫時下決定。

唐准將:「回報,西環人嘅雲瀧佢帶緊一件重機槍嚟,我見局勢僵持緊,批准咗佢哋……就睇下幫唔幫手。」

本部大樓:「唐准將你暫時接待佢先,但唔好咁快俾佢參與戰爭,一切等元帥醒咗再決定,有外人入局唔一定係好事。」

唐准將:「明白。」

車輪劃過地上的積水,馬啼快步穿過雨霧,車廂內微微搖晃,三人如坐針氈,擔心前路的未知之數。

「老婆,你拎住。」雲瀧把壓動式霰彈槍交出。

「嗯。」雲夫人純熟後拉、前推護木。

「咁我呢,爸。」雲水問。

「你揸槍?」雲瀧顯然有點不放心。

「你都俾一把我。」雲水要求。

「唔得。」

「咁我用咩傍身?」

「我哋成家會保護你。」

「俾槍我……」雲水伸出手板。

「你唔用得,呢家唔係玩。」

「我夠知啦。」雲水緊皺眉頭。

「雲水,等你再大個先……」雲夫人都勸說。

大概全天下,很少父母會願意給自己寶貝女兒隨便拿槍。

「俾支槍佢。」馬車的駕駛座上,傳來雲梨聲音。

父母們沒有說什麼,繼續聆聽她哥會怎樣說,再作決定。

「都係時候。」雲梨說。

父母對望一眼,好像接納了雲梨的意見。

「雲水。」雲瀧打開一個小小的保險箱,拿出一把雕刻鍍金手槍:「金牛座PT92手槍,本嚟係精工品,只適用於收藏……你就當傍身用,拎住。」

雲水接住這支奢華的手槍,充分感受到真槍的重量。

「咩時候開?」雲水問。

「有危險嗰陣。」雲瀧探頭出車廂外,並舉手看看手錶:「差唔多可以組裝定……」
說罷,雲瀧開始獨個組裝馬克泌重機槍。

「差唔多到。」駕駛座的雲梨,跟車內的人說。

英皇道跟電照街交界的一條行人條橋下,是西城薈的限制區域,再往外行出便是交火的戰場。兩軍交戰中間一般都會相隔個戰場,如果雲梨一家他們能夠衝出那條橋,基本上成功了一半。

前線重地站崗的軍人頗多,但跟停車場的人差不多,全部都像惹上了疾病,頻頻地咳嗽,要維持十秒以上一動不動地站立,也有些困難。

「停。」一名持槍軍人上前,接著幾名軍人都把馬車包圍。

「我係雲瀧,陳少校叫嚟嗰位。」雲瀧一樣的架步,舉高雙手行出。

軍人們沒有回應,直至到兩鬚花白的唐准將到來:「歡迎嚟到戰場,雲瀧先生。」

「好榮幸可以同你哋同一陣線。」雲瀧跟對方握手。

「可以講下,你係抱住咩目的嚟幫我哋?我諗應該都唔會真係單純,無任何誘因咁,冒住外面槍林彈雨嘅風險幫我哋……嘿,特別你哋有個朵叫「天環人」係天上嘅人,好離地。」唐准將心水很清,不相信有無故忠誠的人。

這傢伙比陳少校麻煩得多,雲梨心裡這般想著。

面對唐准將的質疑,雲瀧穩重的笑了笑,他為人老成,交易軍火時被別人用槍指頭都試過,所以這種情況對他而言,可能處理得比雲梨還要好。

「我作為區內唯一軍火商,見到油水總會不自覺撲過去,但我同時亦係個槍械專家、藍圖設計師、軍事發明家、槍件製作人、軍火生產商,如果研發咗新款產品,我覺得投放落戰場去測試……會係個唔錯嘅宣傳,亦係個好好嘅實驗。」雲瀧說話沒有一絲閃縮,唐准將都不自覺點頭認同。

不得不說,他確實是個生意人。

「比起打住忠愛西城薈嘅理由順耳得多,可以睇下你帶嚟嘅武器?」唐准將笑言,伸手向馬車:「就喺入面?」

「當然可以,你等等。」雲瀧轉身回到車廂中,給老婆和女兒一個要準備好的神情。
他托起馬克泌重機槍出車外擺放:「就係呢挺嘢,外型同威力自然無得同M61火神式、M134格林式嘅機槍相比,但喺依個病港嚟講已經夠做,仍然係頂點嘅存在,而且經過改良,以前嘅缺點都有改善,一般軍人都好容易上手。」

「唔……」唐准將輕摸著重機槍:「睇落係幾可靠,有模有樣。」

「可以上埋子彈試下。」雲瀧說。

「好。」唐准將點頭。

雲瀧又再轉身,回到馬車內搬出數盒彈藥盒。

「老婆,你睇住馬車窗口嗰兩個士兵。」雲瀧悄聲說。

「但馬車後面,同埋兩隻馬都有軍人睇住……」擔憂的雲夫人看看馬車前後。

「唔好睇小雲梨。」雲瀧步出馬車,把重機槍子彈裝填好:「大概入五百發先。」

「嗯……」唐准將圍著馬車踱步審視,到馬車左側時更掀開小小的簾布,觀看裡頭的人:「兩位女士晚上好。」

「你好。」幸好雲夫人處變不驚,並把壓動式霰彈槍收藏好。

「你……好。」雲水顯得生硬,手槍就藏於袍袖內。

唐准將見過二人,便向雲瀧查問:「你帶哂一家大細嚟?」

「你可以咁講,同時佢哋係我員工,呢個係家族生意嚟,早啲俾佢哋見慣場面,係好好嘅經驗。」雲瀧說的都是實事,只是事業未傳到身為女生的雲水手中。

「連你位少爺都喺到,真係估唔到。」唐准將行到馬車前頭,輕輕拍摸馬匹:「坐喺馬車都幾舒服啊可?呢種細雨帶風嘅天氣,最好係咁樣吹吹風,飲杯酒。」

「唐准將,你同我喜好差唔多。」仍在專心裝填子彈的雲瀧,忽然向馬車上的雲梨詢問:「雲梨……鎖定好未。」

「仲差一個。」一直沉默的雲梨,右手指頭隱隱作動。

他利用三角帽子掩藏銳利的目光,掃視現場每一個敵人。

他正在鎖定最具威脅的目標。

一旦被雲梨的眼睛鎖定,就等同中了咀咒。

除非走出視界以外的地方,否則無論對方移動都哪裡去……都難逃一死。

雲瀧曾是傑洛曼的老友,深知他們射擊術的用語。

「鎖定」這種高階技巧,他自然有傳授過雲梨,因此雲瀧才這麼問。

「鎖定?」唐准將好奇,他們在說什麼。

「馬韁。」雲瀧對唐准將微微一笑。

唐准將圍著馬車行完一圈,重新回到雲瀧身邊,子彈都剛好裝填完畢。

「好!準備開始。」雲瀧刻意跟家人暗示。

「我睇下先……」唐准將看看哪裡可以試槍:「我哋有啲戰俘,可以搵佢哋肉身試試。」

雲瀧卻指向軍人們的身後:「不如喺嗰到?嗰到好似有個外人……」

「係?」唐准將和一些軍人,都望向雲瀧所指方向。

紮好馬步的雲瀧目光一狠,握緊馬克泌重機槍向站在馬車門口一側的軍人由左至右掃射!

「呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯呯!」

傻傻望向身後的軍人瞬間血肉橫飛,一個個噴血倒下。

雲夫人都立即伸出霰彈槍向左側馬車窗口外,先朝一名軍人開槍擊殺,把護木拉後、推前再立即擊殺另一位正要舉槍的軍人!

「呯!呯!」兩人心口都被轟得血肉模糊。

雲梨眼一眨,精神集中和思維運轉極速提升,在他眼中整個世界頓時陷入緩慢的子彈時間,他拔出腰間的雙槍朝馬匹一旁的軍人射擊,又迅即轉身朝馬車後方的眾多軍人射擊,合共十來人中槍倒地,人均頭部中槍。

當左輪手槍的子彈都射光後,雲梨才從子彈時間中抽離,變回正常時間的流逝。

本來把馬車包圍住的持槍軍人,彷如一瞬間同時倒下。

「你你你你……做咩啊!」唐准將按住馬克泌重機槍,不讓雲瀧繼續掃射:「你條友!」

唐准將把雲瀧推倒地上,然後拔出軍刀準備一刀刺向其腹,正在裝填子彈的雲梨和雲夫人都沒來得及反應……

「呯!」唐准將頸喉忽然被一槍打穿。

唐准將死前望向槍源,開槍者竟是雲水。

「嗄……」唐准將倒在雲瀧身上。

「走……要快啲走!」雲瀧把壓在身上的唐准將屍體推開,托起馬克泌重機槍快步回到馬車中。

雲梨見父親上車後,立即策馬離開!

「雲水……做得好……」雲瀧拍拍女兒的膊頭,對剛才的事情仍心有餘悸:「你做得好好。」

「叮叮噹噹──」西城薈前線敲響了遇襲的訊號,在各幢高樓大廈休息的軍人們,都立馬醒了過來,抱著槍支跑到面向主幹道的窗口前。

「咩事啊!!臨時政府偷襲呀!?」軍人們震驚地呼喊。
皮已正
補上po 250正評
推爆
屌唔講都唔覺原來上個po啲更完全冇加過
LM
尋晚冇文會唔會補返
新po lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞