【戰略局】《病港II》(40)

1001 回覆
1106 Like 10 Dislike
Push
每日一推
推下先
好耐無推post
月光在上
無文休息
推呀!
月光在上
「月光在上!」港豬再喊。
眾:「冇文休息!」
瞓醒有文?
月光在上
好想快啲睇到艾康慘敗求饒個柒樣
可以試吓課金睇快啲
艾匡
草生不息
「我哋今次主要分咗三隊人馬。」港豬坐下來,撕條鳥腿吃:「少佐帶領嘅大本營突擊隊、明雲嘅後勤隊,我帶領嘅反皇派主部隊,艾匡就夾雜喺我哋中間,一齊推上艾寶琳皇宮!」

「你確定可以輕易推進?一人多陣腳就會亂,而且對方倖存區有城牆、皇宮有大閘,未計唔同區域都應該有城門……」韓湘低頭靜思,舉起姆指、再舉食指:「你一係有人裡應外合,一係有大量炸藥。」

「嘿嘿,呢層我一早有預計過,好歹我都係計劃大師。」港豬拍拍手,瞧向總工程師:「嗰份「暴徒」設計圖,拎出嚟睇睇。」

「係係係……」喝著魚湯的總工程師急忙翻找口袋,拿出一張載具設計圖:「設計圖喺到,係用D9T大型推土機改裝嘅。」

「究竟咩嚟……」韓湘仔細查閱。

「一部原型係推土機,但俾我哋改裝到坦克咁嘅破壞神器,無論圍牆、鐵閘、城門咩都好……」沾沾自喜的港豬,誇下大口:「喺我哋面前都係垃圾!」

「好厲害咁。」韓湘看得入神。

「要唔要睇下實物?我哋花咗大半年改裝,可謂傾盡三個倖存區嘅力量,但幫助得最多嘅當然係康城倖存區,嗰到嘅工程師真係唔話得。」港豬不禁讚揚同盟。

「等你哋食完再睇。」韓湘淺笑。

一頓飽滿的餐點下肚後,港豬帶著韓湘過去單車館場內的地下改裝室,這裡原本是給比賽用的單車進行改裝,但現在停泊著一輛龐大的巨獸,名為「暴徒」,真的很貼切它的用途。

大型推土機如同平日所見,全是黃色的塗身,不同的是引擎及駕駛座等位置,都有一層厚厚的鋼板和水泥,把整輛推土機保護得妥妥當當。

食指如荑的韓湘抵著下唇彎腰打量,總工程師則喋喋不休地介紹:「我哋用咗堅固嘅材料保護引擎同駕駛員,確保「暴徒」唔會停止,核心係C18 ACERT工業用柴油引擎,飛輪功率有306 kW……」

「駕駛者係邊位?」韓湘插口一句。

「應該就係練道仁師傅,佢熟識呢部猛獸點樣運作。」

「好……」韓湘點點頭,腦內構思著計劃。

「韓小姐,到時候會上場嘅同志名單,你睇下點安排點分配。」港豬交出一本手寫的名冊。

「得,我用一晚時間諗諗。」韓湘接過名冊,隨手一掀每頁滿佈名字。

「仲有包咖啡粉送俾你,覺得攰嘅就拎去煮煮。」港豬贈送東西真不手軟。

韓湘審閱大量資料後,托顎獨自想了半晚的戰略,最終跟少佐、明雲、賴桑和港豬和各區幹部級人物提出一個大致行動流程。
首先利用改裝推土機撞穿倖存區圍牆,其後讓人數較多的反皇派成員迅速包圍整座皇宮外圍,包括主要的欣景路和貿業路,防止艾康逃脫。

由於艾康徵兵制關係,到時候敵人數量肯定極多,外頭的同伴需要持有槍械,才能有足夠的威嚇性,壓制住那些蠢蠢欲動的士兵。如順利按照計劃進行,推土機則再撞穿地鐵站的鐵閘,再撞倒城門,餘下的人衝進去把皇宮內把反抗的人員殺個片甲不留,直至殺上艾康所在。

接下來他們還討論行動更多的細節,例如分配多少人控制皇宮外頭的敵人,槍枝該分配給什麼人,什麼時候開槍才正確等……

他們幾十人聊到差不多天光,才結束是次會議,但總括來說也是場容易打贏的戰爭,畢竟掌有槍械的一方是反皇派。

「今日就到此為止?養足精神,聽日打場好仗,最好就零流血衝突,呢樣係艾匡公主最想。」港豬打個呵欠。

「各位晚安……」少佐瞧了眼會議帳篷外的曙光,不禁一笑:「應該係話,各位早晨。」

「再確認一次中午十二點正?洗唔洗預早啲時間,講我哋行動詳情。」明雲查看手上的錶。

「預一個鐘講解就夠,免得消息走漏,通常突發嘅軍事行動,都係臨出發嗰下先知道。」韓湘說。

「係,咁到時候單車館外面公園草地上集合。」港豬伸手放到中間凌空:「雖然知大家有啲攰,我都係一樣,但嚟次合作嘅手勢先……今次係我哋三區聯合,好有歷史意義。」

略有倦色的少佐和明雲都伸手到中間,搭著對方的手背,然後是其他反皇派各部。直至韓湘伸手到最上,搭住某人的手背,大家身子立即一震一縮,整個人精神起來!

「滋」她又忘了脫掉電擊手套。

「唔好意思……」韓湘試著忍住不笑,但太難了。

「哈,真係個令我哋清醒嘅方法。」明雲笑道。

大家笑完一輪,快快回去休個息,準備迎接那神聖的日子。
翌日。

中午十二時。

嚴寒裡最和暖的時間。

聯合倖存區中的反皇派,都一一集合在大草地上等候港豬的指示。

港豬形象一如既往,西裝、豬頭套和雪茄,他真正身份是什麼人,已經不要緊,因為他就是「反皇派」的象徵,每一個人都可以是他。

「各位……」港豬站到台上,沒打算再說一番激昂陳言論:「今日係個好日子,係個返去艾寶琳嘅好日子。廢話我就唔多講,單車館嗰批艾寶琳叛軍,一陣你哋跟韓小姐行,其他人都跟住我!」

「好!!!!!」大家聲若洪鐘。

「我喺艾寶琳開咗間健身室,艾康鎖國同沒收我資產無分別……我見到佢嘅話一定會打殘佢!」大舊握緊雙拳,高高舉起:「將軍澳人反抗!」

「拎起你哋嘅武器!我哋依家就去搵艾康算帳……」港豬掏出滅音槍,指向了天。

韓湘走到那群艾寶琳叛軍前頭,對他們做出敬禮。這群本應一輩勞碌的艾寶琳叛軍,頓時回想起當初韓湘給他們早上訓話步操的點滴,一起重修公園圍欄的時光,共同迎戰摩西的生死場面,眾人思念一遍,馬上給韓湘回個敬禮。

「韓小姐好!」艾寶琳士兵齊聲地喊。

「好耐無見,希望你哋仲記得點樣行軍,一陣我需要你哋維持治安。」

韓湘不介意負責衝進皇宮的反皇派不懂行軍,但會首先進入城內負責包圍工作的艾寶琳叛軍必須要懂,才能夠震懾敵人。

最後,艾匡行上台:「我宣佈……奪國戰爭正式開始!」她抽出鞘中的劍,指向天上。
lucky time!!!
Lucky time
有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞