【戰略局】《病港II》(40)

1001 回覆
1106 Like 10 Dislike
王達尼 雲梨 滿天 少佐 艾匡 港豬

果然是滿天
到底滿天是有多帥
能帥到取代少佐
畫得好靚,不過我覺得拎住棒球棍搭喺膊頭企喺度無表情會比較貼合滿天性格

我純粹係跟返篇文拎ak47同埋一個少佐應該有嘅表情 冇諗過滿天
每日一殺嘅普通人
Push
「唔緊要,艾寶琳士兵仲用緊冷兵器,真係搞革命嘅話,我哋有槍喺手好快完事。」韓湘反倒不怎麼憂心,目光放在大本營內:「點都好,搵到少佐再講。」

兩人穿越天橋來到大本營內部,聽到連串哭哭啼啼的聲音。

原來港島北的難民孩子全都聚集廣場上,因政策上的安排他們暫時被迫與父母分離,年紀尚小的他們自然哭過不停。

「各位,唔好再喊啦。」灰髮藍眸的娃娃,挽著個麵包籃子:「呢到有小貝果,喊嘅人無得食嫁。」

「嗚……」小孩嗅見香噴噴的貝果,慢慢收住淚水。

一塊塊巴掌大的小貝果,全給娃娃分發到孩子手中,他們大口大口地吃下,並逐漸眉開眼笑,臉上掛住幸福洋溢的笑意。

「無見咁耐,你都淨係識整貝果……都幾神奇。」滿天行過去廣場,淡默一笑:「娃娃。」

「師傅!」娃娃眼睛發亮。

「我唔喺到個陣,無咩大問題?」

「無。」在滿天面前,娃娃變成那些小孩子一樣。

「公仔呢?」

「阿哥佢去咗參加革命。」娃娃說。

「推反艾康?」滿天留意到大本營一些柱子牆壁上,都貼有推反艾康的政治文宣。

「嗯!港豬先生召集咗唔少人,只要係有戰鬥能力嘅人,不分男女都去咗參加……佢哋應該喺聯合倖存區到。」

「唔知趕唔趕得上呢場派對。」韓湘抱著手,望向滿天:「滿天,我哋喺到解散,我負責聯絡少佐,你返去拎嗰部儀器。」

「我拎完會自己一個返去鰂魚涌先。」

「好。」

滿天本來想直接回去靈實醫院,可是行不到幾步,禁不住詢問娃娃:「娃娃,瓦禮喺到?」

「瓦禮小姐就喺樓上工坊!製作緊臨時床鋪俾啲難民,應該都幾忙下。」娃娃指住C幢大樓。

滿天點個頭,礙於時間關係,打消了上去工坊的念頭。

韓湘拍他一拍:「想見就去見,用唔到你幾多時間。」

經韓湘提醒,滿天轉向工坊而去。

緊接著,韓湘在大本營內補充些水份,坐一會消除疲累,便再向將軍澳運動場的聯合倖存區出發。

聯合倖存區可謂十分熱鬧,來自五湖四海不同倖存區的人士,都在場內聚首一堂。

大家到來只有一個目的──推倒艾康。

晚冬氣溫最為冷冽,可是人們熾熱的意志卻不願屈服於殘暴的帝制下,他們寧願挺身反抗,也不甘成為艾康腳下的玩具。

由於韓湘曾協助聯合倖存區反抗艾寶琳進攻,當她行到門口的停車場時候,已經有數名守衛上前迎接她。

「韓小姐!」
比起多個月前開荒日子的愁眉苦臉,如今反皇派成員眼裡多了份盼望。

「我就知!」一名反皇派男士王大剛高呼,興奮不已:「哈哈哈!!!你就知咁重要嘅日子,你一定會返嚟!」

「大家幾好?」韓湘打個招呼。

「好極!我哋已經準備好隨時攻入艾寶琳,推反艾康!」手握鐵鎚子的老人,練道仁咬牙切齒。

「入去再講,外面有啲凍。」另一位不知為何加入了反皇派的女子貪鼠,請韓湘進去運動場內。

進去後,韓湘受到反皇派全員的擁戴,一個二個歡迎她回來,像真的同伴和家人一樣,使得韓湘體會與西城薈更大的差別。

「韓小姐你好,我帶你去見見港豬先生本人?」一位半身不遂的反皇派幹部,讓手下推著輪椅上前迎接:「我係反皇派幹部,叫賴桑,我一早有聽聞你喺守護聯合倖存區中嘅英勇表現。」

韓湘點個頭:「麻煩你。」心裡想著賴桑此名字,好像哪裡聽說過。

如是者,在該名幹部的帶領下,他們便前去鄰近的單車館去。

一路上韓湘留意到只是短短幾個月,聯合倖存區變化可大。

除了運動場中央的草地依然是農田外,其他地方的規模和規劃都完善許多,單車體育館內原本一間名為「牧羊少年咖啡館」餐廳,變成名為「金有裘酒吧」的娛樂酒館。

場內也增設了維修和租借單車等服務,單車彷彿成為反皇派的座騎,被大量地使用。

當初那上百名自願投降的艾寶琳士兵,也成了反皇派不可或缺的一員,他們駐守在單車館外的大公園,每當韓湘經過都會呼喊其名字。

賴桑把韓湘帶到單車館的賽場,是個橢圓形的室內單車賽道,最外圍是觀眾席,坐滿來自不同地方的人,可此刻他們都是反皇派。

場道的正中央搭建了高台,吊式火焰燈高高掛在天花,無形中凝聚了一股吸引力。

台上站著艾匡、港豬、少佐、明雲等人,他們都是將軍澳區各佔一方的人士,如今集結一起,作一次演講。

但演講似乎已經到尾聲階段,因為韓湘進來時,觀眾席上的眾人已經「艾匡!艾匡!艾匡!艾匡!」這般喊著,情緒甚為高漲。

「睇嚟佢哋都差唔多完,我一陣後台搵佢哋。」韓湘跟賴桑說。

眼利的港豬看見忽然進場的韓湘,二話不說高聲地邀請她到台上講話:「今日仲有一位特別嘉賓,就係幫過我哋防守廣場天橋嘅……韓湘小姐!」話畢,大家目光紛紛投向韓湘。

「我?」韓湘一呆。

「睇嚟你點都要上台講一兩句。」賴桑小聲說。

無奈之下,韓湘只好上台。

「估唔到你嚟得咁及時,馬克先生都喺到?」港豬伸手扶她上台,用正常的聲線問。

「得我一個。」韓湘捉住港豬的手,踏到台上。

接著,韓湘跟少佐、明雲、艾匡和反皇派核心成員握手,包括艾寶琳貴族最大贊助人、聯合倖存區總工頭、聯合倖存區規劃設計總工程師、反皇派宣傳主任等等……

「韓小姐!你係咪特登返嚟幫我哋嫁!?」台下一名反皇派成員,高興呼喊。

本來想要尋求支援的韓湘,都不好意思說明此行目的,眼下將軍澳區大戰在即,都無法向聯合倖存區借出援軍,唯有順一順他們的意思。

「嗯,咁仲洗問。」嘴角微翹的韓湘環視眾人眼睛,淡淡一笑:「當然係嚟幫你哋。」

韓湘的說話,再讓反皇派士氣大增!

現場歡呼聲不絕!
幸運時間!
「原來係咁。」賴桑點點頭,抿一抿嘴:「可惜嘅係,我哋都有場戰爭,聽日就要展開,都唔知要打幾耐。」

「但如果你哋打完嘅話,可以嚟幫手?」韓湘說。

「當然可以,對上一次守護聯合倖存區嘅戰爭,如果唔係馬克幫過我哋,吹雞叫埋嗰位秦指揮官到嚟……我哋都死嘅死、散嘅散,但依家我唔代表住反皇派,始終都要問返艾匡公主。」港豬望向艾匡她。

「咁當然要幫鳥嘴先生,但我哋都必須喺完結呢場戰爭之後,否則會自亂陣腳。」艾匡理性地說。

「咁你兩位?」韓湘望向另外兩位領導人。

「我無問題。」少佐答。

明雲猶豫一下,也首肯答應:「作為後援,我哋都可以。」

「係咁嘅話,呢場戰爭就要速戰速決。」賴桑把輪椅推到桌子前,放下一卷寶琳區地圖:「我聽奎斯講,艾康佢強制徵兵,差唔多區內所有男丁都入咗伍,一樣係有住人數嘅優勢。」

「但我哋有槍,黑鼠呢段日子都陸陸續續送咗批槍嚟。」港豬說。

「係就係咁講,但每把槍計埋子彈,優勢都唔係話好壓倒勝,但保護住艾康嘅秘密士兵,唔係拎劍嘅騎士,而係拎槍嘅人,都有唔少風險,如果太快用槍對付前排嗰堆雜魚,到時就可能唔夠火力同佢嘅秘密士兵鬥,一直留到最後用嘅話,又可能已經死咗唔少反皇派嘅人,要拎到個平衡。」賴桑以手比劃。

「或者,你都需要一個軍官……」韓湘雙手撐著桌子,悠悠的看向眾人:「快速了結呢場戰事?」

「韓小姐你……」港豬望向她。

「佢係個職業軍人。」少佐早有聽聞。

「我可以幫你哋帶軍入城。」韓湘直說。

港豬見大家不說話,便開口問:「各位有冇異議?我自己就無問題嘅,韓小姐上次向我展示咗咩叫魔法,佢可以令到一批貪生怕死嘅艾寶琳士兵,不顧一切咁衝向嗰隻癲狗到將佢綁住,雖然最後都係由馬克搞掂……」

「論經驗嘅話,我應該就係最資深。」韓湘自己都無可否認。

「咁好,韓小姐,你到時會係反皇派嘅指揮官。」艾匡授權韓湘,並說好之後的事:「拎返艾寶琳皇位之後,我就會派人去港島區幫手。」

「非常好。」韓湘合上雙手:「我需要你哋戰鬥人員嘅名單,而且你哋有冇佈陣、行軍嘅訓練?」

「吓,行軍?我哋反皇派嗰堆人……」港豬半笑半說的,不得不把雪茄拿下:「最多都係叫做民兵。」

「要令對手感到畏懼,覺得我哋唔係一班純粹入城生事嘅反政府暴徒,你就必須假扮得有紀律咁行軍,呢種形象可以展示出一股團結嘅力量。」韓湘解釋。
補上po750正評
月光在上!!
有文休息!!
時間上將軍澳呢場戰爭打左幾日就解決
人唔多有槍差唔多啦
有文
月光在上!!!!!!!!!!!
月光在上,有文休息
兩粒糯米糍
甜到漏
推啊啊啊啊啊
早啲休息!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞