【戰略局】《病港II》(40)

1001 回覆
1106 Like 10 Dislike
push
慎入
有冇人討論下課金
每日一推
當年我記得fb都睇過
貴華今次大撚獲
係架咩 記得以前睇過唔知係連登定FB
係咪講緊拳賽嗰次?
係呀 話佢去左健身比大舊同達尼呃上台
uo
黃金貝果?
月光在上
文啊啊啊啊啊
市民爭相走避,恐慌不已。

早獲情報的反皇派,亦不得不面對他們接管後第一個問題。

「估唔到會自己現身,仲諗住已經壓死咗……」奎斯早早回去公會準備了多根爆裂箭,迎接這位失去榮譽的騎士:「各位聽住!呢隻討伐對象,我稱為「病劍」,攻擊方式一如出發前我所講,大家要保持距離!暫時仲未清楚弱點,主攻佢頭部先!」

「係!」病獵公會接近五、六十人,一同提弓瞄準。

「放箭!」奎斯一聲令下,多達三十多枝爆裂箭朝病劍射去。

「呯!!!!!!」

病劍上身受到陣陣轟烈的炸擊,迫使病劍抱頭掩臉地哀叫:「嘎嘩!!!!」

這波爆裂箭攻勢可謂下了重本,爆裂物作為攻擊手段本來就十分昂貴,皆因炸藥不是隨手可得,但奎斯為求速戰速決,只好花費大筆資金儲備,臨時購入大量炸藥粉。

然而,多枝爆裂箭揮發的爆炸衝擊下,病劍居然存活下來,待滾滾的濃煙從身上散去,只見炸掉了病劍的下巴,讓其舌頭下垂,此外生前的頭髮、輪廓等特徵,都被炸得血肉模糊,酷似骨肉外露的半身骷髏人。

其臃腫肥大的蛹部,正被其餘石塊壓住關係,病劍也無法作出有效移動,只能揮手把一旁的病獵擊飛。

公會病獵迅速遠離,不忘發射火焰箭矢,讓病劍於漆黑中,如同火炬般閃亮,其猙獰的樣子亦被世人看清。

「喲嘎嘎嘎嘎!!!」病劍身子傾前,胳臂一伸:「嘿咿咿咿咿!!!!」

「救我呀!嘩呀!!!」一名走避不及的病獵,竟給病劍徒手捕捉到。

「炸斷佢隻手!」奎斯喊。

「啪嚓」病劍手掌用力一捏,那位不幸的病獵隨即噴血身亡。

「太、太遲……」病獵全人目不轉睛,看著漫天血花。

病劍很快又兩手抓起石塊,分別往周圍的病獵投擲,迫使他們一一躲藏起來。

「跑呀!」、「搵有蓋嘅掩護物!」、「各位避開啊!!」

港豬很快指揮反皇派,開槍朝病劍攻擊,可惜子彈也是徒勞。病劍肉體雖然會穿會爛,但是骨骼密度非比尋常,任爆裂、子彈、火燒,都依然傷不到鞏固肉身的骨骼。

病獵生涯老練的奎斯,也終於注意到這點。

「呢隻病者嘅特性好可能係骨骼堅固,恐怕連條頸都好難斬斷,只可以利用火攻燒到佢無哂肌肉為止……可惜鯨牙大劍唔喺手。」奎斯再射出一支火箭。

「咁樣嘅話,分分鐘要燒幾日幾夜,到時成個艾寶琳都無哂。」病獵蓋伊說。

可以的話奎斯多想把病獵撒離,遺憾是病劍不斷地投擲石塊,把周圍的大樓、商店、街道擲爛,分分秒秒都在破壞著倖存區的基建設施,作為病獵他們沒有退下來的選擇,只能持續放箭吸引仇恨。

「佢骨咁硬,可能需要鈍器應付……」賴桑思索。

「等我試下!」病獵導師歐仲豪,不知何時出現。

「仲豪,你終於出返嚟……」瑜小六跟他是同事,兩人算是朋友關係。

「小六,我都想同你聚聚舊,不過睇嚟唔係好啱時候。」歐仲豪向一位病獵學徒借了把長劍,便疾步上前:「我嘗試去挑戰嗰隻嘢……」

「咪住,佢係特殊病者!」瑜小六想拉住他。

「唔緊要,交俾我,總要有個人對付佢,搵佢弱點出嚟。」歐仲豪二話不說,踏上山坡一樣的瓦礫石堆,朝病劍衝過去!

「喂!阿豪!」一名留著長鬚的病獵,想要阻止他上前:「你啱啱先喺監獄出嚟無耐,唔好咁急住做英雄!」
幸運時間!
咁都幸運
歐仲豪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞