【戰略局】《病港II》(40)

1001 回覆
1106 Like 10 Dislike
大本營守衛很快落到鐵門下,包圍在葉青茶的左右,防止他生出什麼壞念頭。

「嘿,你個人渣,有冇後悔企錯邊,你哋真係狗!一隻喪家犬!」前去影棚時,大本營守衛忍不住大罵。

瑜小六怕會觸動對方神經,而稍稍轉頭一瞧葉青茶的表情,畢竟現在有事求他,說話太過火會不歡而散。然而,葉青茶臉上卻沒什麼情緒,默默跟在自己身後,對於大本營守衛的冷嘲熱諷和指桑罵槐,都左耳入,右耳出。

影棚距離鐵門僅僅幾十步遠,瑜小六打開門前,六名大本營守衛已經各有共識地,戴上粗製的面巾,擋住那股濃烈的腐臭味。

地下影棚中衛生不佳,對大家來說早已不是什麼新鮮事,每每有守衛偷懶、遲到、不敬等等,都會被大舊派去定期清潔,算是大本營最苦的活。除了病奴堆積如山的排泄物,還有摩西常常分泌的唾液,兩者組合起來可謂臭氣沖天。

「摩西就喺入面。」瑜小六讓個位,給葉青茶行入。

黑暗中,葉青茶接過瑜小六的提燈,慢慢靠近那陣野獸的呼息。

「嗚吼……」摩西不悅的聲音,從喉嚨深處發出。

大本營守衛一個個不是靠在牆壁就是站在門口,不敢再多行幾步入去。

當幽幽的提燈光芒照亮到摩西側臉的輪廓一刻,葉青茶馬上急退數步,像發現了什麼。

「佢認咗主……」葉青茶說。

「摩西有咗主人,會有咩影響。」

「狗一旦認定某個人係主人,就好難分離佢哋。」

「即係話,你都無辦法馴服到佢?」

「唔係完全無。」葉青茶望向她:「但會麻煩好多,會有額外步驟。」

「都要試下,如果唔係都無其他方法……」

「咁要先製作摩西最鐘意嘅食物。」葉青茶放下提燈,看向其他守衛。

「你咩意思啊……」守衛們緊張起來,個個舉起武器。

「我想你哋一齊去外面搵搵病者,最好係活生生,摩西會食得更高興。」葉青茶說出方法。

「餵佢食病者?」瑜小六不太理解。

葉青茶試著解釋:「依家嘅情況……除咗佢主人外,無論係咩人接觸摩西,佢都會極力反抗,延續無止盡嘅怒火,如果有啲「點心」都仲可以同佢溝通下。」

「所以我哋要俾食物佢示好?」

「無錯,雖然佢係隻特殊病犬,但都係有靈性,我哋犬學派研究咗佢好耐……最啱佢胃口嘅係大眼,然後都無咩分別,希望你哋會準備到。」葉青茶一本正經,不似說謊。

「Oscar!」瑜小六轉頭向他。
「呃,小六,你自己同佢癲喇……我就唔會冒險出去幫你哋搵病者餵狗嘅。」大本營守衛表明拒絕Oscar。

「我要你去大樓入面,搵阿公仔過嚟。」瑜小六另有人選。

「你都知佢係個好人,一定會應承呢,得啦得啦,我依家就去。」Oscar寧願當小跑腿,都不想留在影棚呼吸嗅味。

「之後呢?」瑜小六續問。

「第二步……」葉青茶拉起手袖,一副躍躍欲試的樣子:「調教,亦可以話係同佢玩,但同得摩西玩就要預咗無命……每個人都有唔同調教方法,我傾向於騎牛牛。」

話畢,葉青茶把提燈掛到腰上,然後快步衝向摩西面前,一腳踏住牠的嘴,再跳上背部抓住皮毛,不讓自己跌下。

「嗚嘎!!」摩西把頭轉到後背,往葉青茶怒瞪:「吼嗚!!!」

震怒的摩西馬上扭擺身子,像沾到水點的狗隻一樣。

接下來的畫面就像玩騎牛機,葉青茶緊緊抓住皮毛,防止自己被甩出去,摩西會持續地傾擺小跳,葉青茶除了不能手滑外,更要判斷到摩西的傾擺的重心,以免被拋出去。

葉青茶成為了摩西的蚤子,任牠怎樣翻滾搖擺,都甩不出煩人的他。

瑜小六和大本營守衛都看極為投入,前者擔心他會被甩出,後者則期待他何時被甩出,一直到Oscar帶著公仔過來影棚。

「小六,搵我……有事?」公仔進來不到兩秒,目光就被眼前的騎狗畫面吸引住。

瑜小六拍一拍他膊頭:「我需要幾隻活生生嘅病者,交俾你。」她問都不問,就把任務交給公仔。

「實驗用途?」公仔至少需要個原因。

臨行前,公仔多再問一次:「一定要活嘅?」

「係,新鮮啲。」

「咁唔可以揀大鼻……佢會釋放毒氣。」公仔喃喃自說,然後問問守衛們:「你哋有冇人可以幫下我手?」

「公仔兄,我嚟幫你!」、「我都加入啊。」、「等埋等埋……」、「公仔出到去睇住我啊!」

大伙兒爭著出去,餘下瑜小六一人監守調教的摩西的事情。

公仔和守衛開門離去,影棚內繼續傳出金屬碰撞的聲響和野獸憤怒的咆哮。

「噫!」騎狗遊戲持續十多分鐘後,葉青茶終於迎來第一次失手。
情況是他抓得緊,使得摩西的一束毛髮給拔掉了,他自然亦滾落到身側下。

「汪嘎!!」摩西把握機會將自己右側身體躺向地面。

如果葉青茶逃不掉的話,會被壓得喘不過氣!

葉青茶反方向一滾,避過摩西的壓擊,其肚皮露在面前。

「呼!」摩西又使出尾巴鞭擊,揮向葉青茶頭上。

「小心!」瑜小六喊。

給瑜小六提醒,葉青茶立即舉手格擋,使手袖馬上破碎,在摩西收尾前葉青茶把牠尾巴捉緊,跟它一起挪回摩西的後方。

「吼……」摩西看見尾巴被別人捉住,更傻傻地追著尾巴跑,想要咬掉他。

轉眼間,這遊戲玩超過半個小時了。

葉青茶過程中跌倒、撞到、擦傷,變得傷痕累累,可是他卻露出了笑容,是平日不怎麼顯露的……

「阿葉生……你頂唔頂得住……」瑜小六不禁開口問。

「可以……嗄!」葉青茶捉住摩西一雙耳朵。

與此同時,韓湘洗完澡回來了。

「瑜小姐,佢喺到……」韓湘掩著耳朵進來,呆呆看著前方。

「調教緊摩西,我哋喺到等結果就得。」瑜小六坐到桌子上。
補上po1000正評
早文
一次過課左一年
冇得好似你咁玩
好似真係幾爽咁
但認同你last呢句
之後一野追左100篇左右
而家課金live好撚吊引
早文
麥霸時間
早文祝福
墨巴健康
剩翻5版爆post,仲補緊上個po的文
麥霸時間
有元帥個仔睇住 邊個夠膽食
永續
好野有文
月光在上 早文休息
咁到時摩西會唔會唔認得M
Oscar都出返黎
完全唔記得邊個嚟
無記錯係出發去靈實果個小隊揸釘槍果個少爺兵
去靈實嗰個唔係chris咩
明明韓湘身上應該充滿住M嘅氣味先係㗎
好似total有4個?
我要重睇祝福啦睇黎
M 公仔 娃娃 瑜小六 奧迪 阿文 chris
之後見到滿天
強大的貝果
死啦咁oscar邊個黎架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞