【戰略局】《病港II》(40)

1001 回覆
1106 Like 10 Dislike
大大力推呀
第一千個正皮
「只希望佢嘅級別仲係我哋處理到,連奎斯都差啲死喺佢手上。」賴桑握住椅柄,眉頭不展:「班病獵仲喺上面挖掘緊,搵佢壓住咗喺邊。」

「咁無咗皇宮落腳,艾匡公主同少佐佢哋喺邊?」瑜小六問其他事情。

「寶翠公園嗰到,好似話進行緊軍訓,你有興趣可以去睇下。」賴桑笑一笑,提醒瑜小六:「同埋艾匡唔再係公主,佢依家係女皇。」

「時間過得真係快……」瑜小六感慨。

替大本營來收集情報的瑜小六,打開攜身帶備的一本記事簿並在上面草草繪畫出,艾寶琳皇宮倒塌的圖畫。

紀錄好後,轉向西面而行,來到寶翠公園外頭。好奇的不單止她一個,周遭市民鄰里全都圍在公園外面,觀看裡頭發生的事。

幸好瑜小六個子夠高,探頭一望便看見內裡情況。

身穿艾寶琳皇家軍服的舊制士兵正站在草地球場上,被反皇派中的叛軍監察著。

群眾對艾寶琳士兵鄙夷不屑,外加球場上幾盞高光燈,直接照射著他們,使得士兵臉上全是不安、焦慮、疲倦,儘管年年月月下已習慣站崗工作,還是敵不過台上講者的疲勞轟炸。

台上的講者,自然是韓湘。

「艾匡女皇善良,唔代表你哋無罪。」韓湘一如既往,對軍人洗腦:「你哋遵循艾康嘅命令,去殘害同國嘅人民,就係與民為敵,今日被批判都係理所當然。」

「我只係唔想死……我只係唔想死……」一名艾寶琳老兵滿是委屈,忍不住說出口:「違反艾康命令係會死嫁!我哋都唔想咁做……」

「將佢帶走。」韓湘不容忍他人插嘴。

「等、等陣呀,去邊呀!?唔好啊!對唔住啊……」那位艾寶琳老兵被強行帶走,某個不知明的地方。

其他艾寶琳士兵見狀,都自動變成啞巴。

「我哋你當中有部份人,當初都係唔願意咁聽從艾康命令,但既然你哋做出咗選擇,就要承擔接下落嚟嘅後果,依個唔係推卸責任嘅藉口。」韓湘望一望台下的少佐,兩人互相點個頭:「我要你哋參與一場戰爭,嚟為自己贖罪。」

一說到戰爭,大家表情都產生訝異。
「呢位先生你係點入嚟?」其他反皇派的幹部,對於這位奇怪人士的出現都大感詫異。

貴華不失禮貌地微笑:「世上係無艾幣做唔到嘅事,我係特登嚟參觀下你哋反皇派嘅小基地,唔需要當我存在。」本來叠翠軒橋上擔當守衛的兩名反皇派,正忙著在地上撿錢。

港豬好好打量貴華一番,喃喃自說:「完全符合我理想中內閣首相嘅形象……」

「喂!呢到唔係講玩,請你立即離開呢到!」反皇派幹部都立即趕他離開。

只有港豬一人,恭迎他到來:「你一定係大名鼎鼎嘅貴華先生。」其他反皇派見白月草這麼客氣,都馬上收了聲。

「呢位先生係?」貴華抱拳。

「我叫白月草。」港豬介紹自己。

「白月草先生你嘅名字真係優雅。」

「貴華先生,實不相瞞,其實我留意咗你好耐,不時覺得你係個治國嘅人才,唔知你有冇意,擔當內閣首相呢個職位?」港豬誠意邀請。

「我?真係得咩……」貴華神情一呆,自己都不敢相信:「想問白月草先生你係睇中我邊一點?」

「聽聞……閣下財技十分了得。」

聽見別人讚賞的貴華,不禁沾沾自喜:「呵呵,玩弄艾幣我確實有一手。」

形象上來說,貴華於倖存區內經常行善的舉動,的確為他帶來了良好的聲譽,儘管他揮灑金錢只因空虛與寂寞。

「雖然有啲唐突,但如果貴華先生你願意嘅話,我哋可以立即草擬具法律效力嘅文件,任命你成為第三任艾寶琳皇朝嘅內閣首相。」

「我諗諗下!忽然好讚同你哋反皇派一直以嚟嘅崇高嘅理念!如果你哋真係無任何一個人才及得上我嘅話,我就唯有擔當呢個重要嘅職位。」貴華沉重地說。

「嚟人,即刻拎紙同筆寫返合約!」港豬喊。

反皇派律師旋即根據港豬所說的內容而起稿,一些正正常常的款項如職責範圍,任期只在君主立憲的過渡期間等等,港豬會朗聲閱讀讓律師寫下,順便讓貴華聆聽,直到以下一條款項,港豬刻意把閱讀聲量收至蚊蠅般細:

「本人願意獨自承擔一切前任皇政府留下的債務問題,即使離任後亦無法獲得責任上豁免。」

閱讀和寫上條款後,貴華沒有任何反應,仍在幻想自己擔當內閣首相後的無限風光。

港豬在頭套中揚上嘴角,心中吐出三隻字:「計劃通。」
又撚鳩貴華
貴華
貴華又比人撚
水中魚
果然是國家級水魚
貴華好慘
見到貴華出場即刻笑左
貴華

屌我覺得佢形象好似何遠東肥仔
一見到貴華就知又有好野益佢
水中魚果然係與別不同
笑撚死

貴華應該係咁既樣!!
貴華黑化
特登俾錢入嚟俾人水
好耐無見貴華
好擔心m
幾時先救得返佢出嚟
果然是貴華 又俾人水了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞