【戰略局】《病港II》(40)

1001 回覆
1106 Like 10 Dislike
似係同王達尼差唔多類型嘅人
每日一推
其實艾匡黑化先好,當初我以為眼盲嗰陣出現的女仔係詭人,幫佢克服/報仇後跟埋返去將軍澳,搞亂將軍澳。
既然M嚟港島搞搞震,我天腦就搞亂番你將軍澳
因為就咁純粹人為亂事,喺將軍澳頂盡真係好似艾康咁,出把鎗就完事,但多咗背後詭人搞屎棍,加埋係艾匡勢力,就好多嘢玩
不過依家似王達尼先黑化,唔好忘記佢同詭人搭上咗,而場仗的結局點睇都似係西城敗。
站天腦立場,只要掌權者一日繼續係不安於現狀,都會引發衝突,人類自然自己玩完
王達尼幾時搭上咗詭人?
寶拉未死應該同詭人有關連
鳩估寶拉冇死到嗰part
不過寶拉都唔臭
好似冇講過詭人喎
或者變咗病者但因為佢人形
推啊文呢
依家要出人物的都出哂,一係詭人救寶拉,一係殺哂嗰5位高層後病腦(夕諒)過料俾王達尼/直接幫拖。
唔係王達尼邊有可能靠特工就搞得掂咁多內鬼
「點解佢哋好似中哂邪,唔怕死咁!?」一名反皇派持續開槍,並檢查彈匣:「我子彈差唔多用哂……」

「佢哋係被選入內宮嘅皇家室僱員,全部都洗哂腦,對艾康有好高嘅忠誠度,會為君主獻身。」港豬持續擋在艾匡面對,保護好公主。

「呼!」一把長劍冒出,斜砍港豬。

「小心!」艾匡拉開港豬,舉劍格擋。

「鏗!」

「喝!」上級騎士收劍轉刺。

艾匡一閃開,港豬上前拉開上級騎士的面罩,把槍口塞進罩中連開兩槍。

「咻咻」身形健朗的騎士立即倒地。

「呢堆盔甲佬真係麻煩……」少佐使用AK-47突擊步槍,朝一名上級騎士射擊。

「噠噠噠噠噠噠噠──」該名上級騎士胸甲連中數槍,但身子謹謹僵直,沒有倒下來的意思。

盔甲雖呈變形和凹陷,但距離穿甲還差點火喉,於是少佐又多補數十槍,差不多花半排子彈,才真正擊倒一名上級騎士。

「嗄啊……」上級騎士脫下手中的劍,倒地身亡。

「呀啊!」一名反皇派成員給長戟刺穿肚皮,再高舉天上拋到敵方群眾中,死法慘烈。

大廳左翼。

「少佐!你哋大本營要留啲子彈!」港豬從後騎上一名騎士背部,並強行拉開眼罩,將槍管伸到裡頭開槍:「艾康仲有一支禁衛軍全部都拎槍!呢到交俾我哋反皇派。」

「好。」少佐換上新的彈匣。

「喝哈啊啊啊──!」大舊一次把三名上級騎士撲倒,然後向同伴大喊:「快啲過嚟殺咗呢班友!」

大本營的戰員馬上衝到大舊身邊,改以鈍器重擊被壓倒的騎士,尤其是少佐的金屬棒球棍,敲得三名騎士震耳欲聾,拍地求饒。

倏地,一名反皇派戰員趕來內宮大廳,向騎士們投擲出燃燒彈:「感受下地燃嘅烈火啦!你老母!」

「做得好啊鹿仔!咁遲先嚟!」港豬半讚半罵。
「啱啱同班朋友去縱火,燒死幾個狗官……」年輕的鹿仔再點燃幾個燃燒彈,一一往騎士們擲去:「熱唔熱啊!熱唔熱呀!哈哈哈哈哈!」

「嗚呀呀呀!!!嗚啊啊啊啊啊!!!!!」一名慘嚎著的上級騎士被烈火焚身,於地上瘋狂掙扎打滾。

「騎士精神……」中槍而奄奄一息的戟槍騎士,摘掉頭盔向戰友們喊:「寧死不屈!!!」

未死的上級騎士精神一振:「為艾康國王爭取時間!」他們無畏死亡,踏過地上的火焰,集體衝來盡地一搏。

上級騎士如同死士,互相替對方擋著前方子彈,跑最前的騎士倒下,後面的騎士便踏過戰友屍體,繼續向前衝鋒!

「呢班友……」港豬吞一吞喉,步伐不自覺後退。

突然!

「讓開。」一把穩重的聲音出現,港豬回頭一望發現竟是奎斯。

「你都嚟埋,你唔係話咩……」

「原則可以打破。」奎斯舉弓,拉出一根爆裂箭:「我以個人名義參戰。」

「呼──」發射。

「呯!!!!!!!!!!」箭矢爆裂。

盔甲部件給炸得飛脫甩落,彼此緊靠的騎士們,給奎斯一箭摧毀,前路再無阻攔!

上級騎士死的死、傷的傷,艾寶琳內宮的菁英騎士盡出,那三道彷彿會自動生怪的大門,亦再無其他騎士行出……

但是反皇派都有不少人受傷,雖是皮肉之傷,但血流下去也不是辦法。

「流緊血嘅留喺到,明雲先生照一照顧下佢哋。」艾匡指示。

「知道,艾匡公主。」明雲跟醫療人員,馬上看顧此役的傷者。

「佢哋幫艾康拖咗唔少時間,我哋繼續上!!!」跑在最前的港豬繼續帶領大量的反皇派戰員上前,不停呼叫那日夜想對付的名字:「艾康!!!!!」

聲勢浩大的反皇派又穿越一條寬闊的長廊,再踏上一條雲石長梯,不經不覺攻上到地鐵站上蓋平台的新都城會所,上面開始是艾康的私人領地,不怎露面的禁衛軍,都長期駐守上面。

跑在最頭的港豬,上完樓梯行不到兩步,身子就被一顆子彈剎停,被不知哪裡的敵人射擊,中彈倒地。
「嗚呀!」子彈幾乎讓港豬彈飛滾落樓梯下,幸得身後的反皇派同伴攔住。

「白月草先生!!」反皇派眾人驚呼。

「嗚……」港豬一手按住胸口,一手指住前方:「有槍手……係禁衛軍……」

「立即搵掩體!」少佐補上港豬的位置,反皇派不是躲到會所的掩體後,便是退回到梯樓下。

奎斯把港豬拉到一個遊樂場設施下:「你頂住……」他即場拿出止血粉,灑到港豬傷口上。

「唔洗理我!繼續去……」港豬咬著牙,抵著中槍痛苦:「去搵艾康出嚟……革命係要有人死……」

「呢到交俾我。」少佐以眼神示意大本營戰員,上前應付會所內的禁衛軍:「艾匡,如果你覺得危險嘅……」

「我唔怕死,我會跟住你哋。」艾匡並不畏怕。

「好。」少佐跟其他戰員,說:「其實我見到開槍嗰條友,佢喺前面嗰幢B座五樓一間房入面開槍,一路搵掩體,一路推進!」

「係!」大本營戰員喊。

「上!」少佐跨出掩體,朝泳池方向射擊。

「呯!呯!呯!」

「依到係艾康殿下私人地方!」兩名手持步槍的禁衛軍,從石柱後跑出:「你班狗賊禁止再上前!」

大本營的戰員馬上作出反應,一邊射擊一邊尋找掩護物。

新都城會所中,包含室內外游泳池、遊樂場、健身室、網球場、壁球場、保齡球場等等……

少佐的突擊隊推進的一路上,都持持續續有禁衛軍現身迎擊,雙方人馬就單純不斷地火搏,有時候更要拾撿敵人的槍械使用,不然子彈隨時不足。

「少佐對面火力好猛……」大本營戰員阿文喊。

「少佐!!你上啦!我同兩個兄弟做火力掩護!!」大本營老成員漢森冒出半個頭,瞄準敵人的所在。

「好!」少佐一行人在漢森等人掩護下,快速穿過兩塊空曠網球場:「其他人跟實我。」

「噠噠噠噠噠噠噠!!!!!」

子彈不時被球場的圍網擋下,穿過網球場的少佐繞過室外泳池,帶領其他隊員偷襲另一批噴水池旁的禁衛軍。被突襲的一隊禁衛軍措手不及,肉身連環中彈,最終倒泊在染血的噴水池中。

「呯!」一路進行火力掩護的漢森,忽被第二個方位飛來的子彈射穿半顆腦瓜!

漢森連遺言都沒有,殘酷的倒地死去。

「呯──」

「漢森……」少佐看著老遠倒地的他,實在心如刀割。

「啊!森哥!」一名跟隨少佐的年輕傢伙,悲痛的衝出掩體開火:「我死都要同你班人陪葬!」

「小汕,唔好衝動!」少佐叫不住他。

「呯!!」可是小汕跑不到十來步,便被藏於柱子後的禁衛兵開槍擊殺。

「又死一個!」阿文大吐晦氣,及時提槍殺掉那條柱後的禁衛兵。

「依家死咗五個人……」少佐點算人數後,望向艾匡:「艾匡,你知唔知艾康喺邊……」
「應該喺盡頭幢大樓入面,嗰到係皇室人員居住嘅大樓,有佢卧室,但要先經過會所,再經貴賓室,佢好有機會喺入面……」艾匡指住盡頭的大樓。

「我估都應該係,班禁衛軍死守哂喺嗰幢樓隔離……」少佐查看彈匣,又看看大樓:「如果我哋掩護你同奎斯過去,你得唔得……」

「可以!」艾匡依然堅定。

「全部人,掩護艾匡同奎斯過去!」少佐發出指示,身子準備伸出:「準備……去!」

話畢,大本營突擊隊停止進擊,選擇掩護兩人前進。

艾匡必須前去的原因,因為只有她知道複雜龐大的皇宮中,艾康到底藏在哪裡,還有怎樣過去那兒。

兩人冒著子彈橫飛的風險,穿過禁衛軍所鎮守的區域,進入到最終的皇室大樓中。

「入侵者!」門口站著艾康的皇室管家,他二話不說掏出手槍要射殺兩人:「今日你哋就死喺到!」

「呼──」奎斯反應更快,一箭射穿了皇室管家的心臟。

「嗚呀啊啊啊──」皇室管家瞪大雙目,向前胡亂開出幾槍才倒地。

奎斯把艾匡抱住,腰側替她吃了一槍:「啊……」

「奎斯老師!」艾匡扶穩奎斯,跟他一起前進。

「嗄、無打中要害,無事,繼續去……艾康我哋嚟喇!每年補貼病獵公會咁少錢……我會要你知味道……」奎斯大喊。

兩人辛苦行上樓梯,歷盡千辛萬苦,終於來到貴賓室中。

艾匡把門推開,奎斯則拉著弓瞄準。

寬敞舒適的貴賓室中,有個坐在輪椅毫無防備的人存在。

「艾康!」奎斯慢步上前,看清那人容貌後有點驚訝:「呢個係君釗……」

艾匡口中細唸:「開國劍……」印象中君釗小時候經常帶她玩耍、送她禮物,跟他的孫子君喬曾是好朋友,儘管是些皇室的聯誼。

「的確係佢……我仲以為佢已經死咗。」奎斯打量著他,有些唏噓:「睇嚟真係俾秦狩打到癱瘓……」

原本寶刀未老,英姿煥發集騎士最高榮譽於一身的君釗,變成消瘦年老的廢人坐在輪椅上虛度光陰。

看見兩人出現的君釗,口裡模糊不清地說:「嗄、嗄……我……我……俾……人……嗄……打……到……腦……癱……我……想為……守……守……護艾寶……琳……」他瞳孔深紅滲淚,滿溢出屈辱。

「君釗叔叔……」艾匡雖知他的所作所為,但此刻卻覺得他是個被利用的可憐人。

「我……我要……守……護……」君釗十指強行伸直,臉容生硬卻盡顯激動:「艾──寶──琳──!」

君釗手指按下輪椅上某個按鍵,輪椅上的小機關隨即啟動,一枝裝有深紅液體的針筒刺入脖子中注射,使他兩目瞳孔漸漸睜大……

「呢枝係……」奎斯凝視那液體的光澤後,立即放箭射殺君釗:「病者血液!」

「嗄啊!」心臟中箭的君釗,依然睜大住眼睛。

以意志,強行催谷生命!

奎斯為了阻止他病變成功,再放一箭到君釗頭上。

「格咣!」君釗半張臉被箭射穿。

但那高貴的騎精神,依然彰顯著!

「直接斬佢個頭落嚟!」

奎斯想到這一點時,持劍的艾匡已衝上前,並在她準備揮落頸項的瞬間……君釗病變了。
幸運時間
輪椅
唔通係聖母
樓上死全家
quote文狗 咁啱你又留cm
仆街九成九係聖母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞