[Netflix Series] 韓劇《魷魚遊戲》討論區

910 回覆
67 Like 37 Dislike
有西好睇好多
係咪得女主同印度仔先識講英文?
不過都唔係講得好好果隻
7-9集 極爛尾
為死而死
講真我都唔明點解啲人話有西無魷魚咁好睇,淨係第一個game個緊張程度已經贏曬魷魚所有game

我明你話啲有錢人當睇跑馬咁
但多啲智慧元素技術元素嘅跑馬咪仲好睇跑馬都要睇隻馬同騎師啦
兩樣野根本無衝突
睇人運氣行玻璃橋,靜態喺到奶糖一定好有趣啦
硬係要用d game考唔考智力呢把尺去度套劇
幾時講過呢d生存遊戲d game要考智力深奧先好睇
雖然vip班鬼佬演技係柒左d 但嗰段明顯見到班vip全部都係貨渣 惡趣味
佢地就係鍾意睇班社會底層喺度做馬騮戲 睇佢地最醜惡嘅一面
成隻狗咁奶糖 為左生存夫婦都冇情講 仲有互相出賣
同今際賣點根本唔同
我想講嘅係睇人性醜惡同隻game要啲咩skill係無衝突

你講嘅嘢同我講嘅嘢其實係無衝突
但你的確係用d game智唔智力做尺黎度套戲好唔好睇
點解你會expect一堆人生loser廢中會可以好似有栖咁iq200神童去闖關洗唔洗加多10分鐘講大道理時間說服背後vip以後唔好再搞呢d遊戲
有冇人性遊戲真人版
入面班vip就係淨係想睇人類自相殘殺
你以為佢真係有興趣理D人用唔用腦?
如果你會覺得有skill佢地會覺得好睇D 咁你根本唔明個game背後出黎既意義
正如馬會門口班廢老 有人會理騎功好唔好隻馬型格係點? on99
生存遊戲唔鬥智鬥力有咩好睇
賭馬為嬴錢
VIP為樂趣
ON9仔
咁你都係返去睇今際啦 睇呢套真係辛苦你
你就真係on9
馬會門口廢老個樂趣咪就係跑完派彩個下
你估真係贏正數咩
vip既樂趣咪就係睇你自相殘殺囉

真係賭馬為贏錢個班點會係門口班廢老
班大戶緊係會研究呢D野啦
醒啦好嘛
賭馬唔係為嬴錢
我認同呢套嘅畫面拍得好,去遊戲場地嗰啲畫面我最深刻,仲有啲海上行船嘅航拍我都覺得係靚

最好嘅game我覺得係拔河,最後嘅魷魚遊戲真係唔知做咩鳩,第一集就show團隊打團隊,講咩暗行御史咪又係中二到仆街,結局只係兩條友隻抽

最老套但work嘅橋段係ali同埋韓國女仔放棄,呢兩個亦都可以話帶出相關社會問題

人性呢啲話題好多劇都講,但睇唔出呢套有咩特別出彩嘅地方,有錢佬玩弄平民呢啲topic唔係仲覺得出奇下嘛

此外就係你哋係都要覺得講人性同鬥智鬥力係二元對立嘅咁都無計整體而言6/10左右差唔多,同sweet home差唔多啦,要講「韓劇」李屍朝鮮好睇幾倍
李屍真係高質好多

呢套魷魚唔係咁撚多人講真係睇完一集唔會睇落去,嘥撚咗兩日睇呢套垃圾

有s2都唔撚睇
睇完 不過不失啦 d位好易比人估到晒
我發言完全冇提及咩對唔對立 唔明點解你會理解到咁嘅意思
呢套劇贏係贏拍攝手法eg bgm同埋演員情緒演繹得好
我只係唔覺得d game考唔考智力 深唔深奧係係批評呢套劇嘅一個準則
劇情黎講呢套野係韓劇史上都只係一般 但要講劇情問題 我是旦數都勁多bug 我想講嘅野純粹係覺得唔需要用鬥唔鬥智呢個準則去評呢套野
如果你執意強調呢個準則 咁唔駛再拗 呢套野以鬥智黎講的確係0 劇情根本完全冇強調過鬥智 即時咩分隊嗰d都係為左顯露d人幾自私 冇策略可言
阿里成條屍爆晒頭咁係到
睇完頭兩集 好撚悶
好多文戲 又懶係搧情 好嘔心
點解比人吹到咁大
如果警察幫肥佬含撚
結果會唔會唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞