[Netflix Series] 韓劇《魷魚遊戲》討論區

910 回覆
67 Like 37 Dislike
差佬+李炳憲條線應該留返下季仲有啦
仲有,個細路同呀婆等緊主角色救,自己死左老母就拖成年都唔救人,唔係呀伯佢都醒唔起要接濟人
完全無日劇鬥智元素
人地呢套劇講明玩小朋友遊戲
點解個個要睇鬥智
主角係調返轉,對外人好,對老婆仔女爛
而且回工人個到又係仆街
間公司頂唔順執笠,竟然因為做左10年,以後唔知點算就占領工廠
間公司就好似佢老母咁,你死還死,咁以後邊個養主角呀
同意,貼近現實
佢地都無了解清楚就屌
我諗編劇發展套戲方向時已經決定左係人性>遊戲性,一來遊戲性日本已經拍左好多,二來拍死人冧樓生cancer
向來韓仔特長。

但咁拍法有幾個問題,首先主角註定左唔會覺性變開司,姜曉或智英亦唔會變秋山深一,主角由頭到尾只係麻甩佬版神崎直無左以弱勝強或者扭轉局勢個種快感,但基本就係直來直往。

不過拍人性韓仔係有一手,老人的失智(先當係真),姜曉的冷漠,阿里的戇直,智英的同情,套戲合格有餘。

最尾,因為主角無覺性到,佢除左有錢外,基本只係一條幸運的on9,回頭點同個組織鬥,落返場第一個遊戲都可死埋,都係走啦
係囉,講到主角咁想救佢兩個,我以為佢一出到嚟就會去接濟佢哋屋企人
應該係同期望有落差
連登仔想睇嘅係liar game果隻遊戲設計得好精心可以有好多種勝利嘅方法,然後班玩家大部分都智力過人不停反計再反計果啲
哩套只係大人玩小朋友遊戲,嗰導演編劇好明顯重點唔係放係遊戲度,最尾嗰game其實有同冇都無分別
認同
企頭幾個同死無分別
Netflix睇好黑 第三集尾同第四集完全睇唔到野咁濟
係咪得我係咁?
痴女幾正 有咩問題 我都想屌爆佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞