[Netflix Series] 韓劇《魷魚遊戲》討論區

910 回覆
67 Like 37 Dislike
屌 以為今際D FD 黎
原來劇黎 屌
lm
個獎金兌返港紙幾多?
都無講過係解迷遊戲
一開始就講左係玩小朋友遊戲啦
《魷魚遊戲》由電影《熔爐》的導演黃東赫擔任劇本構成與執導,該劇是從2008年就開始構思的故事,導演將兒時回憶中的遊戲和陷入極限競爭的現代社會結合在一起,要在一連串兒童遊戲中相互競爭。讓一群大人拼著性命在進行小孩子的遊戲形成了有趣的反差,曾執導《熔爐》的導演黃東赫根據韓國存在的許多議題作為故事發想,也在劇中角色為了求生的過程中,以社會的殘忍現實與人性的自私給觀眾相當巨大的震撼。

《魷魚遊戲》片名起源於韓國的同名兒童大地遊戲,類似跳房子遊戲的攻守進階版,且因遊戲時地上的圖案由圓形、三角形和四邊形組成似魷魚的界線而得名。

韓國人習慣在稱讚別人外貌或運氣好時會說「上輩子拯救了國家/地球(전생에나라/세계를구했다)」,但是要形容一個人醜就不太好直說,往往會講「在某某(帥哥or美女)身邊時,變成魷魚了(oo옆에있으니오징어가됐다)魷魚就等於醜男,醜女的意思!!
今際之國冇睇過漫畫 有冇爛尾?
魷魚遊戲呢套唔知佢點拍落去
宿舍暴動個段拍得幾緊張血腥 感覺韓國幾叻拍呢啲
根本係人地進步之餘 香港大退步ja 香港97前大把好ga劇集 創世紀 大時代 創作係要有開放環境先出到好作品
金際海濱個度好睇 又有打戲
有栖後面爛到我唔識講
今際唔係好頂得緊臨尾個段男主角大叫 講道理 口遁搞掂大佬個段戲
最好睇覺得係佢個兩個朋友死之前
其實我個人覺得有少少爛尾,就算漫畫都係
睇晒,好好睇
重睇liar game好過
演技好過有閪
同埋其實我都覺得醫生死得有啲唔抵。
咁其實係你自己啲人去拎人的器官,然後畀人有機可乘...咁佢其實都係把握個機會去救自己,但係就畀人一野隊冧

同埋操縱閉路電視嗰條友好似最尾都冇畀人捉到?

同埋其實佢自己都自相矛盾啦
最後一個game之前,嚮休息室男主角阿哥隊冧咗條女就冇人理,但係當男主角想拮死佢阿哥報仇嘅時候就出嚟阻止,都唔知個準則響邊
故事個女主角話自己十九歲,個男主角即刻想扑,我心諗你係咪弱智....谷精上腦
sor, 唔係男主角,我指個大隻佬
個畫面好唔養眼
咁我覺得都可以接受嘅....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞