[Netflix Series] 韓劇《魷魚遊戲》討論區

910 回覆
67 Like 37 Dislike
講真 無做手腳點有可能拉得贏
佢地仲要有一晚搬開晒啲嘢防人夜襲,咁多個人一個都留意唔到真係

仲要順序排
技術
不過可能已經幫啊伯揀左組最廢嘅
冇用大鎖頭(好似係),佢地都要局住玩架啦
差太遠技術都無用啦
你話最大力果個企最後
但係最大力果個都唔係對面既水準
又多個大鎖頭係咩黎我就覺得呀伯都實有鎖
根本唔存在呀伯唔洗死呢回事
佢只係識玩先過到關
而去到波子個關佢本身都贏
但佢純粹想睇埋男主之後會點行條路先讓佢贏 自己再退出食花生 如果係第二個同佢玩佢一定會繼續玩落去
佢都話男主肯陪佢玩佢好開心 同佢係"剛布"
先俾機會男主多個生存機會

有幾幕係隊友用依類

雖然都冇影響故事,反正點都贏

反而唔舒服 唔知係真定假呢
之後有解釋
唔同款既鎖姐?我見都係銀色款
不過睇晒成套劇都唔覺得呀伯有必要造假
佢自己都講明純粹想死之前玩多次遊戲
如果造假既話夜晚都唔會俾d人互隊啦
一陣一個唔覺意隊死自己咪好on9
佢波子關退出遊戲應該純粹係識左男主角呢個剛布
並唔係因為自己想繼續生存
我睇多次好似係有鎖, 唔知邊秒無
第5集有d角度睇係無鎖
我覺得純粹係角度問題姐
第4集好清楚睇到有個鎖吊住

連登係咁
出名=PR做到野
絕對唔關套劇事
如果嘅嘢都要解釋?
不如如果第一隻game男主俾人撞郁咗死q埋戲都無得做
【魷魚遊戲第二季暫時無法拍攝】魷魚遊戲第二季?導演:這一季拍的時候牙都掉6顆了,搞不動了搞不動了……

△ 劇本是2008年就有了的,當時想拍成電影,但找投資的時候很多人都說「晦澀」、「難懂」、「怪異」,所以一直沒能拍成。從某種角度有些悲哀的是,十幾年過去了,如今社會卻變成了能與恐怖的生存故事相匹配的世界。現在很多人說「有意思」、「有現實感」。如果沒有Netflix是不可能製作出來的作品。不受形式、分量、尺度限制地能提供支持的地方只有Netflix。

△ 對於能在Netflix提供服務的83個國家和地區中,在76個國家和地區均排名第一,深受人們的喜愛的理由,黃東赫導演指出,簡單是受歡迎的秘訣。

「其實沒想到會在這麼短的時間內刮起全球的熱潮。有那種時而喜歡,時而迷迷糊糊,時而在來回奔波的情感過山車上的感覺。遊戲不都很簡單嗎?從孩子們的遊戲中挑選最簡單的遊戲,讓全世界男女老少都能在30秒內理解遊戲規則。與其他作品的不同之處在於,因為掌握遊戲不怎麼需要時間,所以更能集中在人的感情上。為了讓觀眾對玩遊戲的人投射感情,提高了投入度,這或許是能獲得全球觀眾喜愛的原因吧。」

△ 「選Netflix的時候,就帶著要以全球市場為目標的想法去做了。(現在)我們不是都常說嗎?最韓國的就是世界的。我覺得防彈、PSY,還有《寄生蟲》都是一樣的道理。就像因為《王國》讓紗帽成為流行一樣,我們要是做得好的話,椪糖餅是不是也能高價販售呢,當時還半開玩笑式說著要搶先佔領市場來著。結果實際還真這樣了,也讓我們一下恍惚了。既然這樣,也讓我們產生了野心,希望作品能夠持續勢頭上漲,成為Netflix史上最叫好叫座的人氣作品就好了。」

△對於第二季製作與否的好奇,黃東赫導演表示:「拍攝第一季時非常辛苦,所以沒有立即製作第二季的計劃。」

△ 「很多人都在問第二季的計劃。但第一季的時候,無論是肉體還是精神上都很辛苦。十幾年前創作劇本的時候是如此,現在能把劇製作出來也覺得是種冒險。因為概念本身就是實驗性的,害怕人們會嘲笑,所以一刻也沒有放鬆過。對第二天要拍的東西感到苦惱,每天晚上都在做劇本工作,所以沒法睡好覺。因為有風險,所以要好好製作,壓力指數達到了100。我認為我創作的作品都是冒險,但《魷魚遊戲》的冒險指數接近100。」

△ 做第一季的時候掉了6顆牙,暫時還不能馬上進行第二季。如果拍攝第二季,可能要戴假牙拍才行。因為收穫了太多的喜愛,所以如果我說不做的話,可能會鬧得沸沸揚揚。腦海中浮現的畫面不少,在結尾的過程中想起了電影,所以想先去完成電影。和Netflix談過之後,我想第二季應該得下一階段(在完成電影後)。因為劇情開放性地結束了,所以對第二季的苦惱還需要繼續。」

△ 《魷魚遊戲》是我第一次拍劇,取得了很不像話的、無法想象的成功,我想這會像勳章和標籤一樣追隨我一輩子的作品。接下來無論製作什麼難以避免與《魷魚遊戲》進行比較。能成為《魷魚遊戲》的創作者,既是種光榮也是種負擔。剛開始成為創作者的時候,我也曾幻想著什麼時候能有這樣的經歷,對觀眾熱烈的反應感到非常感謝。」
啲game已經唔洗用腦 諗劇本都辛苦
女一 ig癲撚咗 上到7百幾萬
鬼佬鍾意既亞洲人樣
又同Jennie熟
而且又真係演得幾好幾有味道
多左咁多人follow都好正常
播左成半個月仲加密
十足十巨人動畫撚班傻閪咁
呀理好撚大力喎佢同公仔肥佬應該力量上係參賽者數一數二,佢123木頭人單手稱住主角仲可以唔郁
啲鬼佬搞到勁出戲
完全做唔到有錢佬果種感覺
69 haha xd
玻璃橋嗰度強化玻璃可以頂兩個人
咁兩條友企埋一齊
後面捉實前面嗰個跳/踢前面嗰塊
理論上可以零死過關
其實唔難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞