[Netflix Series] 韓劇《魷魚遊戲》討論區

910 回覆
67 Like 37 Dislike
我幾鍾意你呢個角度,出面個個人用呢套同今際之國比,其實真係好On9。
事實上魷魚遊戲真係唔係要班人鬥智鬥力,我覺得從Boss用跑馬黎比喻已經做得好好,啲Game根本都唔係設計比你公平較量,係比啲VIP賭下,Just for Fun。
有錢俾markering搞 一樣得
佢依段野出公海肯定畀人屌到飛天 利申幾同意佢既講法 佢地好少代入去個角色到諗 成日以第3身去睇其實無意思 為屌而屌 成日話男主廢 咁佢本身個人設真係廢人嘛
係,明明魷魚遊戲本來意思就係小朋友遊戲,但啲人就係咁話啲遊戲垃圾低質,真係唔知做乜
咁佢唔用d錢點還債
暗行御史
今際之國其實都係得其中一種花色遊戲係鬥智,其他係純殺人/混合。但係當初啱啱上嗰陣,好多人都淨係討論點樣破關。可能係畀賭博默示錄影響咗,淨係識從遊戲角度睇依種劇好唔好睇。
每次呢類劇都一大班上帝視角既人係度諗點通關架啦
現實要玩個時應該係排隊拎飯個條友咁一拳俾人KO左
見好多人拎有栖黎比,但有栖個ending仲西啦,大愛ending喎
遊戲黎講有栖係刺激D,但人性就好明顯魷魚描寫得好D
有栖對人性個描寫仲係停留係高中生中二病個level,非善即惡
大家上帝視覺討論下都冇咩所謂嘅,係無論如都要講贏人點都要加兩句人身攻擊,講啲好嘅方面就一個死忠咁撻出黎果下難頂姐。

魷魚啲理智、情緒,善、惡交集喺呢班演員手上係表現得唔錯引到觀眾有共鳴,表達到對韓國社會兩極化,高度發展但常人生活過份艱難嘅批判。
果啲唔係討論啦,可能無女j 就即時負評
有幾句話講得好啱
參加者自願,係走左再返去,每個人以為自己會係最終贏家,但贏家只有一個,所以最後一集叫幸運之日
有錢人係尋找樂趣,好似好無人性,其實係好現實,只係因為你代入唔到落一個家財萬貫既人既角度
遊戲係完全公平,其中運氣就係最公平既一樣野,因為唔可以人為掌握,當然人際關係、體能都可以影響遊戲,但至少你係未知遊戲性質下揀隊友,都係運既一種
從上帝視角睇係垃圾game,但細個玩垃圾game,毫無意義都好開心
細個玩既跳飛機、捉迷藏、狐狸先生幾多點,都係毫無意義同無需智力,但有一班人玩就玩得好開心,老伯就係咁
依套劇有靚女就唔撚真實 佢地都唔撚諗下背景
係 ,套套戲都係主角群故事條路行遠啲
又講到淨係呢套唔合理咁
睇咗一半有
最失敗就係第二集
其實衣套戲都有交代每個主要角色點解要返去玩
就理解到佢哋所作每一個決定既原因
係合理同人性化
只乜鳩
呢套明顯同其他玩game既劇唔同
我兩日機都唔打就係為左呢套野
吸引我既唔係劇入面啲game
而係人性刻劃好真實
同埋反映哂窮人所遇到既種種問題
對金錢既渴望
而且當啲有錢人玩到咩正常野都滿足唔到既時候
就搵啲重口味/人命黎玩
拍得好真
音樂同鏡頭配合個氣氛都好正

可能呢啲有其他既劇/戲類似
十幾年前有套泰國戲都有類似橋段
但呢套啲人性刻劃/同親人關係真係豐富好多
而且啲演員好堅 好多都好有感染力
睇到我好投入
特別係男主同呀伯
玩彈珠果幕真係睇到我喊出黎
玩呢啲簡單既遊戲反而令到觀眾更投入到角色心理情況
好耐都無試過睇劇睇到喊

另外個女主冰冷得好正
同佢玩果條女都係正

不過都有啲唔合理位
例如男主咁快就原諒左女主偷佢錢既事
現實仲有無男主咁老得黎又咁純品既人..
不過當係劇情需要吧
見到有人評價6/10 多謝食評先
原本睇預告以為有當年北野武大逃殺級數
一套野唔係反映社會就大曬既
掩蓋唔到佢遊戲設計同過程既垃圾
想買返套兵仔戲服連面罩萬聖節用幾型
咁班玩家其實都係差人幾億至幾十億won姐,負到正咁已經天堂地獄
老實講 一個職賭好似主角咁 畀幾多錢佢都無用 多多錢都唔夠佢賭
其實打正職都還唔到咪唯有搏命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞