[Netflix Series] 韓劇《魷魚遊戲》討論區

910 回覆
67 Like 37 Dislike
負皮好小事姐,係果種好似自我價值建立左喺套劇嘅個人意見到唔俾人有任何其他睇法,又唔係話套嘢完美雖然手法劇情唔夠嚴緊、結尾牽強但主要信息、演技、引起觀眾情緒都唔錯,唔明做咩咁嬲
又話腦補又盛即係所有劇睇完就算,其實傾啲套野無講明既已經係腦補
愈反愈紅 連登定律 其實人性方面係咪一定要睇黑暗面 同埋我又唔明要幾黑暗先得
都係果句 唔啱口味唔洗咁
你覺得某國菜難食 ,就入黎話你識唔識食 ,某國菜無靈魂乜乜柒柒,你地班死忠
垃圾劇自己偷偷地睇算啦,仲討論
幫手推 多謝你
口味有分高低咖
聽歌睇劇一樣有
正如職業有分貴賤
其實都好難講,主角47歲十年前被裁失業之前一直做車零件工人超過十年,佔領工廠抗議裁員時被驅散,目睹同事俾防暴打死,之後個女出世,佢都搞左兩次生意唔係話廢人咁,係做炸雞、零食呢啲好惡做失敗左,之後只可以做的士,手緊到一個程度先會有想賭錢返身嘅諗法。呢種唔係一開始就貪心賭上癮,我覺得如果就咁俾筆錢佢生活無憂左應該唔會再去博嘅。

係衰左片轉左去賭命,想同啲世界首富對抗
唔好覆啦,就係擺明係撩交嗌連人地想傾下都唔俾,自已唔睇唔得要人地都唔準傾唔準睇得開心佢地先開心
口味囉,韓國戲一直嘅印象都係盡力煽情咁
玻璃橋個game...玩法規則係主辮方自己訂
個玻璃佬明明可以靠技能過關
但主辦方就即場用盡方法阻擾佢
玩game都可以玩到咁唔公平
係 根本就冇公平呢回事
只係攞嚟取悅班有錢佬
唔通港共政府話你有得投票 你就信有民主咩 根本現實到遊戲都唔會係你話事 一切都係權貴 話公平只係氹社會低層班傻閪入局 畀有錢佬去享受
呢啲先係真實世界
VIP可以話你識技能咪對其他人唔公平
我就反而覺得幾好睇
不過係最後真心有啲戇鳩

同埋男主角嗰種虛偽都真係幾難頂
反而覺得男主個性幾真實幾立體
例如佢平時對自己阿媽好差,但對一個唔熟既阿伯又充滿同情心
明明對個阿伯好好,但為左保自己條命佢都係會去呃阿伯D波子
呢種亦善亦惡偽君子真小人既性格,個演員都做得好好
現實好多人係唔影響自己利益前題下都可以做好人
但當涉及到自己利益就會變小人
口講咪care個女, 明明自己仙都唔仙 , 拎左個女生日D錢去搏, 好似有講次次都係食炸雞, 無請過咩好野, 去之前果次連錢都比人偷埋, 可以話唔關佢事, 但佢真係做野無咩分寸
頭一集已經知佢本身係個爛人黎
只係唔知點解特別有同情心
例如逃跑果陣撞到個女主都仲要停係到問佢有無事
藍色窗簾
你做乜鳩搵上流社會黎比
人地前設係垃圾地底泥
幾世人都搵唔到既錢
仲要負數爭人錢
點會唔打生打死呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞