[Netflix Series] 韓劇《魷魚遊戲》討論區

910 回覆
67 Like 37 Dislike
你好像搭錯線
我一二三四係point唔係一二三四關
再補充下
一係講緊呀伯點解落場玩同佢心態
偵測唔到係佢d𡃁為咗保護佢做既準備
佢落到場已經唔係可以保證所有野都百分百Control到
場面混亂佢一樣有風險例如中流彈
對有絕症就死既呀伯來講呢d風險佢唔介意冒
二係講緊呀伯係關鍵一票點解投no唔係講佢夠唔夠實力個d
三突登睇多次呀伯係有鎖
同埋呢關要做手腳保呀伯最好既方法係確保佢必贏
例如最行既方法係係d手扣做手腳負責人一㩒制就有d毒針彈岀來另對手神經麻痹
四同番一一樣都係講緊心態
一game重開時番唔番入去已經係個人決定
而玩家亦已經知道要停game既規矩
二殺人個part亦係個人選擇
你可以選擇唔去主動攻擊好像流氓係休息室清人咁
主角隊聚埋都係為防禦唔同意去主動攻擊
同埋好像last game咁主角一樣可以唔辣手殺人贏
而玩家亦都清楚知道輸家係會死
由輸左要俾人打代替賠錢,變左輸左要死,然後變左對面成隊輸左就要死,去到自相殘殺。
呢part的確係主辦單位用來逐步降低佢地既底線從而達到互相撕殺去滿足vip
但係的確係比左機會佢地選玩唔玩
佢哋亦都接受左用自己條命來落注賭呢鋪
而佢地亦都可以係下一個遊戲前要求投票
奈何番得入去既又有幾多個可以懸崖勒馬呢
四玩到無野玩呢個講法信唔信服的確兩睇
但係客觀來講人同人互相撕殺的確係好刺激同好有吸引力好多人會願意花錢去睇呢點ufc既門票收益已經可以反映到
五保障呀伯唔會死只係佢班𡃁知老闆落場玩做既準備工夫但落到場就已經唔係所有野都可以100%under Control
班𡃁都只可以盡力做
但係意外就係意料之外何況呀伯仲要係一個病人
基本上落得場就有風險而正正係呀伯有絕症都就死先唔介意去冒
六跟本無必要執著係咪真正公平
首先佢地只係一班有錢人而唔係神或者有d咩嘢超能力可以控制一切
極限都只能夠做到相對公平
絕對公平我諗只有幻想中既烏托邦先可能會有
其次你只要張呀伯佢地代入番現實既政府度就match哂
佢地既公平只係將所有人攞係同一線起跑線跟佢規矩玩
係唔影響到佢地運作既情況下都係會密許一d灰色地帶
例如偷賣器官同用火機偷運刀入去個d咁
亦都唔介意利用d人去達到佢地想要即效果
就好像14年同19年d黑底咁
女一係韓美女?
姜曉
韓國名模
點解唔係韓美女???
其實個世界就係咁運作(at least響韓仔眼中)
同埋韓仔既世界美國班有錢佬就係響背後玩嘢嗰班人(VIP), 無論Parasites定呢套都有d反美既元素隱含入面
不過呢套加咗個疑似大陸人做VIP
資本主義社會就係咁
有錢既人永遠有錢
無錢/負債既人永遠都係扮演住俾有錢人操弄
睇戲份都知邊個係女一啦
韓美女戲份多過北韓女喎
早死一集之嘛
岩岩睇晒,男豬係咪唔記得佢答應既範圍係包括接埋人地係北韓個阿媽出黎
去到最後愈睇愈唔合理 主角承諾女角照顧佢細路 點知過左成年仲要見到條老野 好似先醒返起 明明可以去見自己個囡 但睇劉孔之後又發神經連個囡都唔見走左想報仇咁款 其實男主最後無變都仲係一個不負責任的男人 同埋最後個魷魚遊戲一見主角點樣為之輸就知道根本唔會玩直接片死對方….呢part 真係勁悶
套野叫魷魚遊戲
一班人捉錯用神以為重點真係係D遊戲到 長篇大論走去講D game
完全中正晒導演想講既野

喂明明D規則咁唔合理又害死人 你班友仲係諗住想贏
以為D game咁簡單 可以係個制度入面做個好人 靠自己去爭勝
以為自己嬴左就真係勝利者

班士兵咪好撚似D黑警咁囉
比你加入建制 蒙埋面 為所欲為 咪又係condom

都仲未講中間係度笑鳩共產同邪教
個差佬死左未
我覺得最搞笑係有一班人不停辯護個game 有幾公平
仲話啲人有選擇玩唔玩嘅自由

大佬人地就係想你諗下
逼於無奈之下嘅選擇仲係咪叫自由
被操縱扭曲嘅規則仲係咪叫公平

講到套戲幾好
但其實唔知人噏緊乜

仲要拗random pick 先公平
試下返工做到隻狗
但同啲9hea 嘅random pick 出糧就唔會咁講
跟風睇哂成套
明點解佢爆過今際咁多
d情緒鋪排同爆發位加埋BGM/角色演技已經好好多
只能夠講今時今日一套劇好唔好睇劇情深唔深奧已經唔係最重要
你試下比呢班演員同crew翻拍今際 我諗應該都會好好睇
死咗啦 其中一條吊起嘅屍係睇cam個正方形頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞