[Netflix Series] 韓劇《魷魚遊戲》討論區

910 回覆
67 Like 37 Dislike
原來係前傳嚟可能班有錢佬喺現實世界過嚟
留多次評語2日睇哂,
1)譚俊彥做得中規中矩啦,遊戲簡單但殘忍
2)彈珠關應該係最sad
3)警察線個人認為係開多一個視點比你,睇下俱樂部部啲人既運作
4)孔劉還可以,李炳憲出場有驚喜但好似夾硬左
5)最尾染髮唔明

整體上都唔錯
套劇本身都描述緊唯一準則就係有權力者話事
兩公婆彈珠, 老公贏左但好傷心, 叫D人唔好再玩, 我以為有人會回佢, 佢死左老婆, 如果唔玩出番去, 佢係有錢袋
老婆大於錢囉 毒撚
留多次評語2日睇哂,
1)譚俊彥做得中規中矩啦,遊戲簡單但殘忍
2)彈珠關應該係最sad
3)警察線個人認為係開多一個視點比你,睇下俱樂部部啲人既運作
4)孔劉還可以,李炳憲出場有驚喜但好似夾硬左
5)最尾染髮唔明

整體上都唔錯

係咪韓國式幽默?啲角色會突然做啲騎呢嘢
我覺得係想表達放棄自己
是撚柒旦染紅咪染 都無野輸
其實我反而想知d管理員,士兵,勞士d人點解要做呢個角色
佢地都係同坐監無咩分別
個遊戲每1年會玩一次
如果上一年收到card 但冇join 或者中途退出左果d,
佢地就會掉番轉俾人要脅要做紅衣人

所以今年既紅衣人其實係對上果年冇join/give up 果班人既延伸
高汁
你作定有講
你見第一集主角講出黎都冇人信
9up
都未必, 有機會, 肯定有舊人做, 唔係唔會咁快知道可以做黑市器官, 果時只係玩左game 1
我諗:
唔join 果d 正路係因為覺得個game 太殘忍或者掉番轉覺得寧願生活番係現實世界仲好, 所以班host 就會掉番轉邀請番佢地做helper 去殺果班參與者去作為懲罰
「邀請」應該都不外乎威迫利誘,但係班士兵有槍其實幾危險,偷器官果度睇到其實對公仔人嘅監控有漏洞,特別係睇閉路電視果啲

最低層啲工人可能係,但兵同管理員我覺得比較可能係傭兵/私人保安公司之類
管理員講左知佢地搞呢D, 但今次搞到唔公平所以先殺哂佢地
好似又係喎,就咁睇果班公仔人點都應該係法外之徒,可能有軍事訓練又對死人一啲忌諱都冇,斷估係重酬請嘅有前科嘅老兵
屌,第6集睇到好心痛
呢個設定 唔記得邊套戲好似有用過
仲有警察個阿哥
贏左幾百億仲幫人打工
if u can't beat them join them
屌那星睇到結局都好多野冇解釋到
李炳憲點解要殺佢細佬?又點解會做左個game既leader?
無射中要害仲要落咗海
九成無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞