[Netflix Series] 韓劇《魷魚遊戲》討論區

910 回覆
67 Like 37 Dislike
第一集一開始都講明係玩小朋友遊戲
點解仲可以拎黎同有栖比
上年有栖睇完好似又係屌評如潮 (vs 漫畫)
劇真係好唔掂
好多人邏輯係兩套都有game等於可以直接比較

有栖屬於解謎類真係有解嘅,魷魚係屬於感官、心理果類thriller
就黎同running Man 比
好似本身唔係比你1on1
咁先有策略 而家變左普通隻揪
進攻方去魷魚頭贏
防守方推哂進攻方出界贏
其實好早估到阿伯一定鬼,警察阿哥似係果邊啲人
其實都唔係完全公平,例如夜晚特殊殺人遊戲,阿伯叫停就停;玻璃橋原來可以唔跟次序行;玻璃橋主辦單位想熄燈就熄燈。當然依啲都可以解讀為“冇絕對嘅公平,只有有權力者決定嘅公平”
其實你地成日話套野係為殺而殺本身套野就係一班權貴有錢到冇野玩搵人黎玩睇佢地點死為樂本身都唔係玩解謎
啱啱search返有栖啲post,除左啲女正之外評論都係好兩極化
認真講
有冇諗過連登冇人想生存?
認真講
有冇諗過連登冇人想生存?
所以真係得啖笑
係IG搵到外國網站有3D打印面罩
日本vs韓國, 得罪講句肯定有偏頗, 話哂韓國係近年先越拍越高質
認真講
有冇諗過連登話唔想生存嘅都係冇錢?
認真講
通常開口埋口都聯想到錢嘅肯定窮。
無錯 我係
所以呢?
仲需要咩?
係咪有啲走咗嘅人無返去參賽?唔齊456人?當淘汰?
啲劇幾好 屍戰朝鮮 今際之國 Sweet home 魷魚遊戲都啱睇
但係點解出錢拍啲電影咁垃圾
希望下季警察會返返嚟
垃圾劇

睇完第一集以為會好好睇,點知之後變咗cctvb劇情
中段已經知個阿伯唔簡單,黑衣人追黑警追到崖邊唔殺佢都已經知係佢阿哥

個黑警跟蹤紅衣人上船咁都無俾人發現,
上到船查到未查就殺咗第一個紅衫 濫殺無辜,之後係營入面周圍走都無俾人發現

熄燈殺人又係唔知Jm9

橋嗰到玩完會爆炸,個女主咁就受重傷又係on9

最後1on1玩遊戲變打爛仔交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞