[Netflix Series] 韓劇《魷魚遊戲》討論區

910 回覆
67 Like 37 Dislike
啲劇情咁似賭博默示錄 係咪錯覺呢
男主角唔係做左乞衣咩
(之前唔做因為阿媽未死)
所以追數佬搵唔到佢?
今季寫男主唔用錢
因為想話佢係與別不同,
下季應該講點感化男主做阿伯繼承人啦
你又知唔係既 呢d都係言之成理
呢套既人性又寫得有幾好
同過往既作品比我感受唔到個獨特位
反而彌留之國的愛麗絲既躲貓貓遊戲
由一開始大家想贏想生存落去, 慢慢心態轉變到想犧牲自己比主角生存落去
再加埋個咁特別既遊戲規則
呢個位真係好特別會令人記得
但係男主都仆街啦
個女人都交託左叫佢照顧佢細佬,但男主遲成年至去做,仲要係掟低袋錢就算。佢果然唔係好老竇(唔關有冇錢事)
完全商業手法尾但無聊
男主都已經同主腦傾完,主腦又講晒出嚟
男主仲同個低級接線生講熱血廢話
完全無聊
呢套個人唔認為主菜係game 作者賦予左主角配角好多既諗法同思想 好多戲都係男女主角就可以統領天下 呢套一去諗每個人諗緊咩果陣 成件事就會好睇好多
唔係佢呀哥黎

個女人都唔知可以照顧個細路幾耐
但其實又係對老女人同細路黎講
都算係一個唔錯既選擇
互補失去左既野
公平就唔會得一班窮撚喺度玩啦
認同 唔明點解一堆人拎今際比 一套係重點講遊戲一套講思想 完全兩樣野。然後就狂屌啲遊戲垃圾冇腦成班天才上身
有栖世界觀係絕對正義同絕對惡人
人物設定都好明顯係好動漫個種,好偏激(咁當然啦佢本身都係漫畫
有栖玩遊戲時其實都害死唔少人,但你唔會覺得有栖係惡人
因為作者有心將個故事寫成所有人都係為左有栖犧牲/或者係惡人有報應
有栖手上一滴鮮血都冇仲會連埋死去同伴既靈魂一齊生存落去添!好鬼死正能量

魷魚只係睇咁多人屌男主角廢就知佢人物塑造得好成功
因為男主角就係一個廢人,好似現實咁根本冇人可以完美
平時講埋D大愛說話,到要保自己命仔時都係要害人利己
就算睇眼鏡佬呢個角色,都睇得出佢唔係絕對惡人啦
佢雖然每次都好冷血咁推人去死
但你睇得出佢每次做完都好大罪惡感

其實如果唔識享受呢種複雜既人性咪可以去睇返日本動漫作品
好多呢類題材,有栖個D其實都好好睇架
只係好明顯作品要表達同追求既野根本就唔同
魷魚唔算係十分滿分,我個人最多都只係俾到6,7分
但D演員真係演得好好
但個主角都大把錢
仲點玩落去
琴日睇哂 唔講劇情
淨係想屌成套野都拍得勁撚慢2倍速睇都好似冇2倍咁
2套比較我自己就覺得差唔多, 其他既我自己就中意liar game多d
有栖2個朋友自己犧牲 同 譚俊彥呢D咁鳩既性格, 我覺得譚俊彥會真實D...
啊伯就死撚開啦
自己死咪算
唔好累鳩人啦
冇人想同佢一組
有栖好睇好多
睇到我好想強姦智英
根本就係隻揪
唔揪贏佢點過終點
睇撚晒啦
就死就咪撚落場啦
搵個靚女拍好睇幾多
學下人地有栖啦屌
唔係好睇得明本身個魷魚遊戲點玩?姐係推人出界就贏?
似 過玻璃橋抄到足
垃圾劇都推
中撚咗打手伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞