[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
唔急睇埋下個月12gen啦
有冇巴絲幫襯過黃店compute_b?
有油2唔搵
唔該曬巴打
有無巴打幫幫手
砌5600X啦 打csgo洗唔洗用到8核
5600x+ msi mortar+crucial 3200mhz 2*8gb都應該差唔多價
樓上師兄建議幾好,換埋隻牛650W FSP raider II / antec neo eco gold zen 600W 就仲好。仲有買隻要散熱

原本條 list 示範咗
"how not to build your own PC"
好彩有嚟問,唔係嘅話就伏咗自己。
其實無關係,主要係 顯示卡跟唔上。

除非直接等 40系
煙條下年都出卡,有機跌少少既
諗住舊電腦送比朋友前執一執
舊itx底板(GA-H97N-WIFI)想換個散熱好d既機箱(X3 Glass)
(直接轉埋Atx箱貪呢個款平又多風扇 日後砌過部用得返)
想問如果塊板冇寫支援RGB
但又將rgb 4pin風扇個控制器照插落去底板個4pin fan port (係RGB風扇非ARGB)
會唔會照著到燈?定係齋轉唔著燈?定係會燒
唔該各位師兄
同是否mATX無關
裝唔裝得落
睇機箱可以放到幾高
阻唔阻ram
係睇ram高
同咩板無乜關係
on9

matx 第1條slot 就係 pcie x16 就好易撞
只要唔係支那雜牌塔依家都少咗撞display卡嘅 不過可能會貼到勁近影響散熱咁囉
依家都係concern撞ram多啲
反正有個馬拉youtuber kenny 有講過
自己睇下review
CPU:
Intel i5 10400F

Mother broad:
Asus B560-I mini-itx

Ram:
Adata XPG gaming D20 8gb 3200hz x2

Display card:
Asus dual 3060Ti V2 mini 8gb GDDR2

火牛:
Corsair Sf 750 platinum SFX

相箱:
NZXT 210

散熱
Noctua NH-U12S chromax black

Total 10826

只考慮 itx機箱
用嚟玩Diablo 2 remake
筆直10-11k
可唔可以幫手睇下
想砌部Asrock Deskmini x300依家有乜CPU 啱用又有貨
起碼都換走個垃圾箱啦
砌到咁大部同mATX有咩分別?

你打算用邊隻SSD?
用10代會少左條正面slot
換SSD要拆晒成部機
4350/4650/4750G
5600/5700G
有無貨就問鋪頭先知
用5系要update bios
antec 隻NX200M (matx)
除左佢高4cm之外
仲窄過佢
好差咩 我覺得幾好睇
希望你第時唔好上黎開post問點改善散熱就得
用返舊機隻
M.2 nvme Samsung 970 evo plus
點解10代用唔用正面slot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞