[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(280) 睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
如果你筆直有限不如由塊板度慳錢先
牛500W都夠
我覺得唔係拖板問題
你插落牆身就會得咩?

最大可能係插錯野/鬆左
好似係我搬野嗰陣時"鄧"壞咗個水冷,入bois睇cpu 100度
11代i7
GDDR6X
轉fd隻新箱再用貓扇塞爆個箱
筆直其實有突,我預八千港紙內(不過我台灣買啲價可能有少少唔一樣,但唔差幾多),呢度嗰邊買六千港紙鬆啲,但真係用唔着唔想夾硬買靚嘢
所以想知會唔會啲零件突然超咗班搞到完全用唔到啲性能咁

不過唔該巴打,我會睇下500W火牛
如果板要換可以點換?改b450m?定換其他牌子定both
我見啲鬼佬話如果隻game食ram b550可能會推得順啲,所以先考慮b550

EASY
玩4K game直情要除衫玩
水冷救唔返咩,見到顯卡都有得買額外水冷,而家用緊DF600機箱
好耐未試過着返件衫打機
ram乜乜乜聽落有d鳩up

換塊B450可以平好多
性能無咩影響
除非你想要Wi-Fi6

$8000有d唔上唔落
一係就5600X+B550+1650+3600MHz ram
顯示卡以後再升級

一係3600+B450+顯示卡買好d
但呢期顯示卡確實唔抵買
pcie版AX200/210唔係跟埋BT?
是但啦都係差唔多
yes, 就係要呢d,thx
上個星期部電腦打打下機黑晒,拎返去砌機鋪check到係張display死咗,話要寄返代理整,想問下最近有冇巴打整過display要整幾耐?我張係Gigabyte 3070
sorry 想請教一下
張卡係tuf gaming 3080ti OC
我上佢個官網睇係
OC mode : 1785 MHz (Boost Clock)
Gaming mode : 1755 MHz (Boost Clock)
咁我開GPUZ睇

但3d mark點解係顯示最左邊個clock
而唔係最右邊個clock? 1785?

定我記錯?
咁係咪正常?
用緊amd 5600x b550版
主要拎黎打機 apex/2k咁
希望行到2k 144Hz
3070冇鎖LHR 3080LHR邊張好
買得到實買3080
但係本身一黎用緊750w牛 唔太想換牛
二黎係LHR同冇LHR嘅分別 雖然我都唔做礦工
750w 3090都推到啦
想請問 thermalright PA120 雙塔散 裝唔裝得落matx motherboard? 會唔會阻到ram位?
實際3060 行2k game 會唔會lag 機
BF4 apex 果類
youtube 睇game test 好似同ti 冇太太分別
同問
順便問埋3060ti夠唔夠行2k mon 144hz
代理官腔:4-6星期
多謝巴打建議 我研究下450有咩板正先
睇下張卡有冇bios 制
oc mode 定 quiet mode 果d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞